Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tomášek měl pozvolný debut za Spartu a vysvětlil: V Jyväskylä jsem se necítil úplně žádaný

Po necelých deseti letech se vrátil zpět, aby si konečně splnil sen. Odchovanec Sparty útočník David Tomášek ve třiadvaceti letech poprvé nastoupil za mateřský klub a pomohl k výhře 2:1 v prodloužení na ledě Mladé Boleslavi. Duel 8. kola extraligy byl pro něj po odchodu z finské Jyväskylä a více než týdenní pauze rozehřívací ve čtvrté formaci, výkon si ale pochvaloval.

David Tomášek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Jaký máte pocit z premiéry v dresu Sparty?

Dobrý, vyhráli jsme a to je hlavní. Z osobního hlediska jsem se cítil lépe tak od druhé poloviny zápasu a mělo to nějaké parametry. Nějakou dobu jsem nehrál a moc netrénoval. Šli jsme na to pozvolna. Šlo o těžký zápas, ale musím říct, že jsem to čekal. Víceméně zase úplně jiný styl hokeje, ale jsem docela rád, jak se to zvládlo.

V mládí jste chodíval na Spartu, hrál jste v její mládeži. Dá se říct, že se vám splnil sen?

To je těžké. Samozřejmě jsem vyrůstal v Praze a teď, když jsem se vracel domů, Sparta byla vždycky první volba. Byl jsem s ní v kontaktu dlouhou dobu. Zároveň jsem nechtěl hned skončit v zahraničí a vrátit se domů za každou cenu. Je za tím plno věcí a člověk se snaží udělat co nejlepší rozhodnutí. A to teď bylo hrát v domácí soutěži a za kvalitní tým. Budovat si tady pozici. Zároveň vím, že mužstvo na mě spoléhá, už mám něco za sebou. V tomto je to normální práce, ale speciální, že jsem doma. Chodil jsem do Holešovic a viděl Petra Tona a Jardu Hlinku jako hráče, teď je mám jako vedení ve Spartě.

Většina hráčů, když si navlékne dres Sparty, cítí určitou odpovědnost, možná i tlak. Byl jste před utkáním lehce nervózní? 

Spíš jsem měl takový pocit, co se bude dít a jak to bude vypadat z mého pohledu. Tým máme silný a samozřejmě bude chvíli trvat, než se uvidí, kde budu hrát. Měl jsem jen lehkou nervozitu z mého výkonu, aby byl dobrý. Abych dělal jednoduché věci, nezkoušel toho moc a zároveň předvedl něco ze svého umění. Hlavní bylo dostat se trochu do tempa. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Mladá Boleslav – Sparta

Co stálo za nečekaným koncem ve finské Jyväskylä?

Nebudu do toho úplně zabíhat. Máme nějakou dohodu. Klub něco vydal, já jsem vydal taky nějaké prohlášení. Přes léto se vyměnilo vedení a byl to jeden otazník, jaký stylem se to bude ubírat. Trošku jsem měl pocit, že jako jediný cizinec v týmu hraju trochu druhé housle. Necítil jsem se úplně žádaný.

Přitom jste posbíral v sedmi utkání šest bodů...

Ano, neseděl jsem na tribuně, celkem jsem i bodoval. Druhý důvod odchodu byl ten, že měli v klubu nějaké finanční problémy. Pojilo se s tím plno věcí, rozhodl jsem se rovnou skončit smlouvu a jít do Česka. Zároveň jsem věděl, že je to těžká doba, když člověk někde skončí na konci září. Hodně týmů je plných a i v extralize to týmům šlape. Naskytla se nabídka Sparty a rozhodl jsem se to vzít. Můžu být trochu v klidu a netrápit se v zahraničí, kde musíte být spokojený a vytížený, aby to dávalo smysl.

Možnost využití Davida Tomáška se rozebíral i v novém dílu Hokej fokus podcastu: 

Při premiéře jste zatím takové vytížení neměl a byl jste řekněme schovaný ve čtvrtém útoku. Pomohlo vám to paradoxně v pozvolné aklimatizaci?

Určitě, bavili jsme se o tom s trenéry. Kluci už trénovali v nějakém složení a hráli v pátek.  Rozhodně jsem neměl v plánu to celé rozbořit. Měl jsem menší prostor, což plně respektuju. Musím taky znát nějaké své limity, když člověk absolvuje jen jeden pořádný trénink po týdnu. Bylo to pro mě trochu jednodušší. I když také jsme nastupovali do těžkých situací. Byla tam oslabení, která jsme myslím zvládli perfektně. Ve třetí třetině už tam byly ode mě i nějaké akce a dobré přihrávky. Snad podobným stylem budu pokračovat.

Jaký máte po těch pár dnech dojem ze současné Sparty?

Je tu lehčí napětí, protože od Sparty se čeká hodně. Jak jsem ale říkal, sílu ten tým má, musí se to hodně srovnat. Samozřejmě je tady plno nových hráčů, teď jsem přišel ještě já, není lehké to srovnat dohromady. Máme ale čtyři kvalitní lajny, což je velká pomoc mužstvu do další části sezony, třeba do play-off. Tímto stylem to může fungovat.

Tomáškova premiéra v kostce:

Pozice v sestavě: Centr čtvrtého útoku vedle Dočekala a Smejkala
Čas na ledě: 12:54
Body: 0
Střely na branku: 0
Hity: 2
Vhazování: 45 % (5/11)

Tomášek v první třetině duelu v Mladé Boleslavi při přečíslení dva na jednoho neprocpal puk přes blokujícího obránce na Jiřího Smejkala. "Spíš jsme se nedohodli se Smejkym, mohli jsme to střílet z jedničky," řekl reprezentační centr. Ve druhé třetině nabil do šance Vladimíru Růžičkovi.

Nejvíc ho mrzí situace tři minuty před koncem základní hrací doby, kdy Marek Ďaloga trefil břevno. "Dával jsem to Markovi do plné rychlosti, chyběly centimetry. Mohlo to být 2:1 a tři body. Tak to ale bývá, příště můžu mít šance já a nedám je," dodal Tomášek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články