Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tlak na výsledky jsem zažil všude. Neznám trenéra, který by Kometu odmítl, řekl Fiala

Na lavičce vystřídá modlu Libora Zábranského, velké změny se ale jinak v Kometě nechystají. Devětapadesátiletý Petr Fiala nahradí majitele brněnského klubu na pozici hlavního trenéra na příští dva roky. Na jihu Moravy se pokusí navázat na dva tituly a semifinálovou účast z posledních tří sezon.

Petr Fiala
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Fialova volba jít trénovat Kometu nebyla nikterak složitá. "Všichni víme, co dnes Kometa v českém hokeji znamená. Neznám trenéra, který by ji odmítl. Pro mě je to ideální šance vrátit se do dospělého hokeje. Jednání byla rychlá a korektní," řekl Fiala.

Jeho příchod je jedinou změnou v realizačním týmu, trojice asistentů zůstala v dosavadním složení Kamil Pokorný, Lubomír Oslizlo a Jiří Horáček. "Bylo mi nabídnuto, jestli si chci někoho přivést, ale myslím si, že není důvod složení měnit, přišel jsem jen já a to není pro duch týmu tak zásadní změna," domnívá se nový lodivod Komety.

Fiala bude šéfem kabiny i lavičky. "Já se ale jako šéf necítím, i když je jasné, že budu mít hlavní zodpovědnost," řekl. Sázet bude na dialog. "Řekneme si svoje názory, klidně se pohádáme, ale pak to vezmeme za vlastní. Kamil Pokorný toho má hodně za sebou, potkávali jsme se jako trenéři soupeři, Luboše Oslizla znám ještě jako hráče s trvalou ve vlasech, Jirka Horáček je pro hokej zapálený. To je ideální tým spolupracovníků," konstatoval Fiala.

Je nám líto, video expirovalo.
Kometa Brno představila nového kouče Fialu

Podobně minimálně, jak se změnil realizační tým, se podle něj obmění i kádr. "Tady není důvod nic překopávat, nic zásadně měnit. Kometa byla tři sezony maximálně úspěšná. Vezměte si, jak hrála první lajna Mueller, Holík, Zaťovič. Copak byste ji překopávali? To je třeba zachovat a naopak najít ještě jednu dvě lajny, které budou taky tak produktivní," uvedl Fiala, ale připustil, že některý z lídrů by mohl odejít do KHL.

Kometa musí ale během jara vyřešit případné pokračování kariéry Martina Erata či Leoše Čermáka. "Bavili jsme se o tom. Jejich první reakce byla taková, že nebudou pokračovat. Ale víte sami, že se jim to může rozležet v hlavě. Chvíli nebudou nic dělat a pak zjistí, že jim hokej chybí. Nevím, jestli to zůstane u toho, co řekli, ale v žádném případě to není tak, že bychom je nechtěli," ponechal otázku obou veteránů otevřenou.

Ohledně posílení kádru se spekuluje o jménech jako Ondřej Roman, Petr Zámorský, Tomáš Vincour. "Známe jejich kvalitu, ale není to nic aktuálního, co by se mělo nyní prezentovat," řekl nový kouč.

Fiala dosud působil na Hané a trénoval jak dospělé, tak i mládež. "Doufám, že vrchol mé kariéry teprve přijde," přál si devětapadesátiletý kouč. "Tlak na výsledky jsem zažil všude. Třeba v Jihlavě bylo ještě dlouho po slavné éře náročné publikum, do Kladna se vrátila extraliga a lidi si toho vážili. Brno si prošlo také svým vývojem," porovnal svá předchozí působiště.

Kometa začne letní přípravu oficiálně už 6. května, podstatná část kádru s možnými individuálními úlevami by měla být novému kouči k dispozici o týden později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články