Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Titul? Kdybych něco takového řekl, bylo by to bez respektu, zdůraznil Gross a ocenil Hořavu

Loni odmítl nabídku působit jako asistent na střídačce české reprezentace, letos se ale trenér Pavel Gross z Německa, kde dlouhodobě žil, vrátil do Česka. Jako hlavní kouč Sparty bude mít za úkol dovést klub k titulu, na který Pražané čekají od roku 2007. Osobně však odmítá podobný cíl před sezonou veřejně vyhlašovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Gross chce při koučování Sparty využít zahraničních zkušeností

"Kdybych něco takového řekl, bylo by to bez respektu," řekl Gross, jenž je na velký tlak ve Spartě připraven. "V podobné situaci jsem byl čtyři roky v Mannheimu. V extralize je hodně dobrých mužstev, které si mohou říct, že chtějí vyhrát. Sparta patří k nim. Další tlak si ale na sebe dělat nebudeme," podotkl Gross, jenž v dresu Pražanů na triumf v nejvyšší soutěži v sezoně 1989/90 dosáhl.

Za Spartu hrál tři roky. "Moje sparťanská minulost? Už je to hodně let, ale když jsem přišel a otevřel dveře, tak tam stál Žemla (Richard Žemlička) a Krosna (Jiří Kročák), takže jsem hned viděl dva obličeje, které jsem znal. Kluky, se kterými jsem hrával," pousmál se Gross.

Hned na začátku na něj dýchlo i známé prostředí ve sportovní hale v Holešovicích, ve které se Pražané připravují. "Absolutně. Musím říct, že je to pěkný, starý pocit. Mám tuhle starou halu rád, v O2 areně jsem ještě moc nebyl," poukázal na fakt, že Sparta hraje nyní své zápasy v multifunkční aréně v Libni.

S dalšími členy sportovního vedení nyní řeší i složení kádru pro příští sezony, který je ale z velké části hotový. "Už za sebou máme asi třetí mítink. Je důležité, že je tam Jarda (Hlinka), Petr (Ton), Miloš (Hořava) nebo Tomáš Divíšek. Ve čtyřech pěti se bavíme o tom, jak bychom mohli mančaft ještě posílit a utužit. V době, kterou nechci teď limitovat dny, se dozvíme, co se s mančaftem může stát," řekl Gross.

Nepředpokládá ale, že by se tým výrazně změnil. "Myslím si, že základ je dobrý. Půjde jen o maličkosti, které se možná změní, nebo ne," uvedl s tím, že hráče chce nejprve poznat sám. "Samozřejmě je důležité se zeptat i ostatních, jak to vidí. Jsem pozitivní. Myslím, že budeme dobře nastartovaní na dobrou sezonu," uvedl Gross.

Je rád, že může opět spolupracovat s Miloslavem Hořavou. "Bylo pro mě hodně důležité, aby tady zůstal," podotkl Gross, jenž byl sice oficiálně jmenován hlavním koučem, ale Hořava bude mít stejné pravomoce. "Mančaftu jsme oznámili, že Miloš je pro mě rovnocenný partner," zdůraznil.

Jasno má i o herním stylu, kterým by se tým pod jeho vedením měl prezentovat. "Myslím si, že Sparta by měla být bojovná. Každý by měl vědět, že když sem přijede, že je na Spartě. Hlavně, abychom se nebáli hrát hokej. Aby kluci měli sebevědomí."

Kariéra v Německu

Gross žil v Německu od roku 1990, až do roku 2003 tam hrál a před 18 lety se začal naplno věnovat trénování. "Dalo mi to hodně. Například, když se dívám na českou ligu, tak vím, že je tady hodně českých trenérů a málo zahraničních. I málo zahraničních hráčů. Je to o mentalitě. V Německu je to hodně multi-kulti. Zažil jsem tam všechno. Od vynikajících hráčů z Chorvatska po Finy, Švédy, Kanaďany, Američany. Je tam hodně různých stylů, názorů a člověk si vezme to nejlepší," upozornil rodák z Ústí nad Labem.

Angažmá v Česku je pro něj i návratem do rodné vlasti. "Vracím se do republiky, která je úplně jiná, než když jsem ji tenkrát opouštěl. Ale nebojíme se toho, s rodinou jsme sem pořád jezdili. I tohle ale bude nová výzva." 

Na střídačku se vrací po roční přestávce, v Mannheimu skončil loni v březnu. "Rok jsem strávil pestře. Navštívil jsem pár hokejových mančaftů, ale i fotbalových. Byl jsem se podívat, jak to vypadá v různých organizacích. Ve Švýcarsku, ve Švédsku i tady (v Česku). Byl jsem i v Bundeslize. Dělal jsem si i různé semináře, co se týká týmu nebo komunikace. Vyčistil jsem si hlavu a teď má člověk chuť na sezonu," dodal Gross.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články