Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Syrovátko: Prožili jsme sezonu bez zranění, což je neuvěřitelné

Praha - Přímo na ledě s hráči si užil největší úspěch libereckého hokeje i prezident a majitel klubu Petr Syrovátko. Dva dny před svými devětačtyřicátými narozeninami společně s kapitánem týmu Janem Výtiskem jako první převzali Masarykův pohár a odstartovali velké oslavy. Syrovátko věří, že na letošní úspěch dokážou Tygři navázat i v příští sezoně a doufá, že v Liberci se mu podaří vybudovat stejně úspěšný klub, jako je švédská Skelleftea, která od roku 2011 nechyběla ve finále ligy a dvakrát získala titul.

"Jsou to nejúžasnější pocity, které vás ve sportu mohou potkat. Jsou za tím léta práce a spousty překážek, které jsme museli překonat. Už jsme měli několikrát vynikající mančaft, ale nepřešli jsme přes poslední překážky. S touhle sezonou jsme maximálně spokojení," řekl Syrovátko, který se v libereckém hokeji angažuje od roku 1994.

Za jeho podpory tak klub postoupil nejprve do první ligy, v roce 2002 do extraligy, ve které včetně letoška třikrát vyhrál základní část. Až nyní však dokázal výrazně uspět i v play-off. "Cíle jsme si dávali každou sezonu, ale letos jsme je konečně naplnili. To, co jsme říkali, tak všichni od prvního do posledního hráče plnili. A věřili tomu," uvedl Syrovátko. "Prožili jsme fantastickou sezonu bez zranění, což je neuvěřitelné. Až do posledního zápasu jsme hráli v sestavě, kterou si Filip (Pešán - trenér) na začátku představil," řekl spolumajitel stavební firmy Syner.

I přes velkou radost ze zisku titulu Syrovátko krátce po skončení posledního finálového zápasu, kdy si užíval radost s hráči v kabině, připomněl nezdary minulých sezon. "Vždy říkám, že play-off je jako nebe. Ale pamatuji si baráž tři roky zpátky, a to je peklo. Při každém vítězství se mi vybavila vzpomínka na baráž a to, co bych nikdy nechtěl zažít. A nepřeju to nikomu," vrátil se k sezoně 2012/13, kdy Liberec až do posledního zápasu baráže proti Mladé Boleslavi bojoval o účast mezi elitou i pro další ročník. Velkou zásluhu na historicky prvním titulu pro Severočechy má i kouč Filip Pešán, který v klubu působil nejprve jako hráč a poté začal trénovat.

Pešán není trenérská kometa, je za tím osm let práce

"Filipa máme v klubu od začátku, kdy skončil s hráčskou kariérou. Studoval a pracoval na sobě. V tom u něj vidím velký rozdíl od spousty trenérů. Dál se vzdělával a hlavně v zahraničí. Mnohdy není potřeba vymýšlet vymyšlené, ale to, co funguje, vstřebat do sebe a následně transformovat dál," řekl Syrovátko na adresu osmatřicetiletého trenéra. Pešán v minulosti již několikrát na střídačce A týmu působil. Nejprve naskočil v sezoně 2008/09 místo Dušana Gregora, poté byl tři sezony asistentem Jiřího Kalouse a následně v sezoně 2012/13 tým vedl dva měsíce po Marianu Jelínkovi.

"Někde se objevilo, že je to (trenérská) kometa, to ale není pravda. Je za ním osm let práce. Pokaždé bojoval za Tygra a vždy do toho skočil. Šest let byl braný, že je to protekční dítě. Že je tlačený. Já jsem ale vždy věřil jeho schopnostem," řekl Syrovátko, podle kterého Pešánovi i předešlá angažmá u hlavního týmu pomohla.

"U něj je vždy výborná teoretická příprava, má i hráčskou zkušenost a potřeboval se otřískat v konfliktech s velkými hráči. Jsem přesvědčený, že na to, aby jste mohli vyhrávat, musíte si líznout dna. To vás posílí, když vás to neporazí. Filipa to neporazilo a makal dál," ocenil přístup trenéra, který byl v končící sezoně i sportovním manažerem a zásadně se tak podílel na skladbě týmu.

I přes vydařenou sezonu Syrovátko věří, že v myšlení hráčů i všech lidí v klubu se nic nezmění. "Byl bych rád, abychom měli v hlavách i to, jak jsme se tři roky předtím trápili. Budeme chtít si to nějakou dobu užít s fanoušky i sponzory, ale budeme potřebovat se okamžitě hodit zpět do štábní kultury," podotkl Syrovátko a poukázal na příklad Litvínova, který nechce Liberec napodobit.

Verva po historickém úspěchu bojovala o udržení v baráži. Syrovátko zároveň věří, Liberec se mezi extraligovou elitou etabluje trvale. "Někde se psalo, že budujeme Chicago. To jsou velká hesla. Já jsem o stupínek níže. Vím, že vynikající práci odvádí ve Skelleftea. Takže náš sen, srovnání a vize není Chicago nebo Detroit. Na ně se budeme koukat, ale chtěli bychom být funkční evropská organizace, jako je Skelleftea," přál si Syrovátko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články