Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Suveréni Liberec a Sparta vstupují do play-off. Neotupí je herní pauza?

Praha – Play-off hokejové extraligy začíná dvěma největším favoritům a zároveň nejlepším týmům základní části Liberci a Spartě. Bílí Tygři přivítají Chomutov, Pražané vyzvou druhého postupujícího z předkola Zlín. Ve čtvrtek jsou na programu v Liberci a Praze druhé duely obou čtvrtfinálových sérií. Přímý přenos zápasu Sparty se Zlínem sledujte od 18:00 na ČT sport a našem webu.

Utkání Chomutov - Liberec
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Liberec - stejně jako Sparta - má za sebou takřka dvoutýdenní herní pauzu. Vyplnil ji alespoň přátelským duelem s Benátkami nad Jizerou. "Původně jsme zamýšleli dva, ale s ohledem na program Benátek to nešlo. Jinak proběhl celý ten blok podle našich představ. Teoreticky připravení jsme, prakticky uvidíme, až jak to bude vypadat na ledě," řekl kouč Filip Pešán.

Chomutov za soupeře z předkola přijal bez větších emocí. "Nikoho jsem si ani nepřál, ani jsem se nikoho nebál. Je to fakt, který neovlivníme. Čeká nás organizovaný a urputný soupeř. Pokud chcete v play-off uspět, musíte porazit kohokoliv," doplnil Pešán. Varoval před útočníkem Červenkou. "Musíme si dát pozor na celý tým Chomutova, ale velmi výrazná osoba Romana Červenky se projevuje po celou sezonu," řekl Pešán na adresu nejproduktivnějšího hráče základní části, který ve čtyřech utkáních předkola nasbíral tři góly i asistence.

Chomutov odklidil z cesty jednoho z předsezonních favoritů Kometu Brno. Nyní narazí na dalšího, který však svou roli v dlouhodobé fázi naplnil. "Liberec je favorit, ale rozhodně neskládáme zbraně. Chceme se porvat o každý zápas a jedeme do Liberce s tím, že bychom tam jedno utkání chtěli uhrát. Samozřejmě si uvědomujeme obrovskou kvalitu Liberce, ale série začíná od nuly a každý tým má šanci," uvedl kouč Vladimír Růžička starší.

Bílí Tygři Liberec (po základní části 1.) - Piráti Chomutov

Vzájemné zápasy v sezoně: 3:2 v prodl., 2:3 v prodl., 7:1, 2:0 (nejproduktivnější hráči: Michal Birner 3 branky + 4 asistence - Roman Červenka 1+3).

Zajímavosti:

- Bílí Tygři se představí ve čtvrtfinále poprvé od roku 2012. Celkem jsou od svého postupu do extraligy v roce 2002 mezi nejlepší osmičkou poosmé a pětkrát postoupili do semifinále.

- Nováček Chomutov hraje v play-off poprvé a postupem do čtvrtfinále vylepšil svůj historický počin v samostatné české extralize. Ještě ve federální lize je nejlepším výsledkem Chomutova stříbro z roku 1956, o sezonu dříve získal bronz.

Sparta přípravné utkání do programu nezařadila. "Všichni se těšíme, ta pauza už je dlouhá. Potřebujeme, aby se už hrálo. Základní část se maže a bude důležité, abychom to všichni zvládli hlavou, nebyli zbytečně nervózní a drželi se toho, co je nám blízké a co umíme. A já bych si přál, aby to i s ohledem na to, že tady končím, dopadlo dobře," uvedl kouč Josef Jandač, jenž po sezoně převezme reprezentaci.

Zdůraznil, že Zlín ve druhé polovině základní části prokázal nesporné kvality. "Mají zažité ty těžké zápasy, po odchodu opor stabilizovali mužstvo. Hrají účelný hokej a jsou ve hře hodně trpěliví. Mají výborného gólmana ve fazoně. Čekáme tuhý odpor," řekl Jandač.

Sport
zdroj: ČT4

Věří, že jeho tým je na čtvrtfinále dobře připravený. "Je to sport, je to o maličkostech. Někdy třeba i o kusu štěstí. I když o tom nerad mluvím, někdy je to prostě tak. Snažím se ovlivnit věci, které můžu. A když mám pocit, že jsme pro to já i kluci udělali maximum, pak je to OK," konstatoval Jandač.

Zlín si po dramatickém průběhu série poradil až v prodloužení klíčového pátého duelu s Třincem. I posedmé, co se oba kluby v extraligovém play-off utkaly. Jenže v dosavadní historii bitev play-off proti Spartě se naopak ani na jeden ze šesti pokusů nedostal dál. Po dvou nezdarech ještě ve federální extralize narazili Berani v samostatné české extralize čtyřikrát hned ve čtvrtfinále, naposledy oba celky změřily síly před sedmi lety.

"Bez ohledu na tyto statistiky je Sparta favoritem. Výbornou výkonnost prokazovala už v základní části, kde patřila společně s Libercem ke dvěma nejlepším týmům extraligy," řekl kouč Rostislav Vlach. "Můžeme ale Spartu překvapit a také potrápit. Náš případný postup do semifinále se pohybuje spíše v oblasti teorie," uvedl zlínský kouč.

HC Sparta Praha (2.) - PSG Zlín.

Vzájemné zápasy v sezoně: 5:3, 0:4, 4:2, 4:3 po sam. nájezdech (nejproduktivnější hráči: Miroslav Forman 2+3 - Petr Holík 0+4).

Bilance vzájemných zápasů v play-off extraligy (včetně federální ligy): 27 zápasů - 19 výher - 2 výhry v prodloužení nebo po samostatných nájezdech - 1 prohra v prodloužení nebo po samostatných nájezdech - 5 proher - skóre: 99:50.

Zajímavosti:

- Sparta se bude snažit o třetí postup do semifinále za sebou, mezi nejlepšími osmi je popáté v řadě. Ve čtvrtfinále hrála i v součtu s federální ligou dosud sedmadvacetkrát a dvacetkrát postoupila.

- Zlín je ve čtvrtfinále poosmé v řadě, z toho postoupil mezi nejlepší čtyři dvakrát. Ve čtvrtfinále hrál i v součtu s federální ligou dosud dvaadvacetkrát a sedmkrát postoupil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články