Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Straka zařídil hattrickem výhru Jihlavy nad Kladnem, Vary nestačily na Litvínov

Vstup do baráže o extraligu lépe vyšel dosavadním účastníkům nejvyšší soutěže. Jihlava na domácím ledě zdolala Kladno, které podle očekávání nastoupilo bez Jaromíra Jágra, 4:0, k čemuž jí pomohl především hattrick Petra Straky. Litvínov si pak poradil s Karlovými Vary 3:1. Gólem a asistencí zařídil výhru Viktor Hübl.

Radost hráčů Jihlavy
zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

"Bylo tam hodně šancí. Myslím, že jsem těch gólů mohl dát i trošku víc, ale samozřejmě musím být skromný. Ten třetí byl se štěstím, takže jsem si to zase trošku vybral tam. Hlavní je, že jsme vyhráli. Mám radost z těch gólů, ale kdyby je dal někdo jiný, tak ji mám úplně stejnou. Hlavně aby se nám takhle dařilo dál," řekl Straka.

Po hodně opatrném začátku se jako první gólově prosadila v deváté minutě Jihlava. Po Divišově přihrávce od mantinelu Straka objel kladenskou branku, první střelu ještě Cikánek vyrazil, ale z dorážky už lednová posila Dukly z Plzně zamířila do odkryté branky.

V 24. minutě si oba hráči spolupráci zopakovali. Kladenský odchovanec Diviš přihrávkou napříč útočným pásmem našel na pravém kruhu pro vhazování volného Straku, který prostřelil kladenského brankáře.

Hattrick mohl Straka dovršit už těsně po polovině zápasu, kdy využil špatné rozehrávky hostí, ale jeho kličku do bekhendu Cikánek přečetl. Za Kladno nebezpečně pálili Kaut a Svedlund, Kořenář si však s jejich pokusy poradil.

Vedení Jihlavě pojistil ve 44. minutě šťastným gólem opět Straka. Po průniku po pravé straně nahodil puk bekhendem na Cikánka, který jej vyrazil k Repemu a ten jej srazil do vlastní branky. Až v druhé polovině třetí třetiny si Kladno vytvořilo šance a tlak, ale Kořenář byl pozorný. Necelých pět minut před koncem přidal čtvrtý gól Zeman, když obkroužil branku a zasunul kotouč za Cikánka, který se nestihl přesunout.

"Jihlava byla dnes ve všech ohledech lepší. Oni výborně bránili střední i obranné pásmo a využili brejkové situace. V tom jsou výborní, hráli to tak i minulou sezonu. Zaslouženě vyhráli. My jsme nedali ani gól, takže jsme nemohli pomýšlet na nějaký bodový zisk," uvedl kapitán Kladna pro venkovní zápasy David Tůma.

Litvínov proměnil aktivitu proti Varům gólem ve 2. minutě

Litvínov, který od titulu v roce 2015 bojuje v baráži už podruhé, vlétl do prvního utkání aktivně. Již po dvaceti vteřinách prověřil Novotného ranou z první Hanzl. Ve druhé minutě se už Verva radovala. Při Podlipnikově vyloučení našel Mikúš křížným pasem na pravém kruhu Hübla, který pohotově otevřel skóre.

"Věděli jsme, že nás bude čekat nepříjemný a silný soupeř. To se potvrdilo hned od začátku. Naší nešikovností jsme měli dvě oslabení a domácí dali první branku. To ovlivnilo začátek utkání," uvedl asistent trenéra Karlových Varů Tomáš Mariška.

Domácí byli aktivnější i nadále. Lukeš zpoza branky nabil Hüblovi, jenž tentokrát zblízka nedokázal zamířit přesně. Další litvínovskou příležitost zlikvidoval Novotný, na kterém ztroskotal Lukeš. Karlovarští se osmělili až v polovině úvodní části, kdy Petráska prověřil bombou od modré čáry Rachůnek. Hosté poté hru vyrovnali, ale skóre se jim v první třetině vyrovnat nepodařilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - Karlovy Vary

"V kabině před zápasem byla nervozita. Pomohl nám ale úvodní gól a také diváci, kteří nás hnali za vítězstvím. I když jsme měli hodně vyloučených, tak to kluci výborně odmakali a skákali do střel," řekl litvínovský brankář Michael Petrásek.

Do druhé části vstoupili aktivněji. Stloukal ranou z levého křídla prověřil Petráska, který musel zakročit ramenem. Na druhé straně nabil Hübl Jánskému, na toho zívala prázdná branka, domácí útočník ale nabídnutou šanci neproměnil.

Ve 27. minutě Kovačevič ranou od modré čáry provětral Petráskovy betony a z dorážky se marně pokoušel o vyrovnání Stloukal. Poté se z čista jasna prosadili Severočeši podruhé. Matoušek pohotově vystřelil a zblokovaný pokus si nešťastně srazil do vlastní branky útočník Tuominen.

"Postupem času jsme se srovnali s tempem domácích. Ve druhé třetině, když jsme se dostali do tlaku a vytvořili jsme si šance, tak jsme inkasovali druhý gól, který jsme si dali sami. Na třetí branku jsme jim nahráli. To utkání rozhodlo," doplnil Mariška.

Naděje hostů na úspěch ještě více klesly v 42. minutě, kdy se Jánský prosadil po chybě Krejčího. Západočeši se nevzdali a opět se vrhli do útoku. V 49. minutě Gríger zůstal nikým nehlídaný před Petráskem, jemuž umístěnou ranou pod horní tyčku sebral čisté konto. Domácí si už ale ve zbytku utkání náskok pohlídali.

"Musíme dnešní vítězství potvrdit v pátek na Kladně a vlastně ho musíme potvrzovat pořád, dokud nebudeme zachráněni. Musíme jít s pokorou dál," dodal Petrásek.

1. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno 4:0 (1:0, 1:0, 2:0) Branky a nahrávky: 9. P. Straka (Diviš), 24. P. Straka (Diviš, De la Rose), 44. P. Straka, 56. A. Zeman (Čachotský, Bryhnisveen). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Tošenovjan, V. Hanzlík. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 4847. 

Jihlava: Kořenář - De la Rose, Suchánek, Stříteský, Bryhnisveen, D. Kajínek, Váňa, Půža - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, A. Zeman, Jiránek - Rabitt, Hamill, Anděl - D. Čermák, R. Hubáček, F. Seman. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Kladno: Cikánek - Štich, Matula, Štindl, Repe, Lenďák, Kehar - Kružík, M. Kaut, Redlich - D. Tůma, Kubík, J. Kloz - Svedlund, Machač, M. Hořava ml. - Pekr, Patyk, Zikmund. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:0, 1:0, 1:1) Branky a nahrávky: 2. V. Hübl (J. Mikúš, F. Lukeš), 29. Matoušek, 42. Jánský (V. Hübl) - 49. Gríger (Skuhravý). Rozhodčí: Hejduk, Kika - J. Frodl, Komárek. Vyloučení: 7:3. Využití: 1:0. Diváci: 5342.

Litvínov: Petrásek - Šesták, Frolo, Sörvik, Baránek, Gula, Z. Sklenička - M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Matoušek, Řehoř, Trávníček - Jícha, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Karlovy Vary: F. Novotný - Podlipnik, Šenkeřík, Plutnar, M. Rohan, Kovačevič, Krejčí - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Kverka, Stloukal - Gríger, Skuhravý, Osmík - Vrdlovec, Tuominen, O. Beránek. Trenéři: Pešout a Mariška.

Hlasy trenérů po utkání 1. kola baráže o hokejovou extraligu HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary:

Jiří Šlégr (Litvínov): "Chtěl bych poděkovat divákům, že jich přišlo tolik. Hráčům to pomohlo. Bylo tam jiné nasazení, jiná chuť. Poté jsme už byli trpěliví. Soupeř výborně bruslí a do šancí se dostával také. Čekali jsme na jeho chyby a to se vyplatilo. Chtěl bych pochválit celý tým za bojovnost a týmovost. Je to ale jeden zápas, musíme jet dál."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): Věděli jsme, že nás bude čekat nepříjemný a silný soupeř. To se potvrdilo hned od začátku. Naší nešikovností jsme měli dvě oslabení a domácí dali první branku. To ovlivnilo začátek utkání. Postupem času jsme se srovnali s tempem domácích. Ve druhé třetině, když jsme se dostali do tlaku a vytvořili jsme si šance, tak jsme inkasovali druhý gól, který jsme si dali sami. Na třetí branku jsme jim nahráli. To utkání rozhodlo. Poté už si domácí utkání pohlídali. Musíme mít lepší vstup do zápasu a vyvarovat se chyb. Dneska jsme se porazili sami."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články