Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Straka vystřelil Kladnu v posledních vteřinách tři body a Rytíři jsou už pátí, Kometa přehrála Motor

Kladenští Rytíři dál sbírají body a posouvají se tabulkou vzhůru. Středočeši v dohrávce 8. kola extraligy zvítězili na ledě Plzně 4:3, když v čase 59:57 rozhodl hostující Petr Straka dokonce v oslabení. Kladno uspělo potřetí z posledních čtyř duelů a je už na pátém místě, Západočeši jsou předposlední. V dohrávce 9. kola se radovala Kometa z vítězství 3:0 nad Českými Budějovicemi a posunula se na devátou příčku, Motor padl popáté v řadě a zůstává poslední.

Utkání Plzeň – Kladno
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Po opatrném úvodu nabídl domácím početní výhodu faulem Tralmaks, nekrytý Lev ale v 11. minutě z prostoru mezi kruhy trefil pouze dobře postaveného gólmana Brízgalu. Za chvíli pálil v dobré pozici Schleiss nad a v závěru přesilovky plzeňský kapitán napálil z pravého kruhu pravou tyčku kladenské branky.

Pasivní hosté se ve zbytku úvodní části pouze bránili, jenže Matýs netrefil dorážkou Klepišovy střely odkrytou branku a Simon zblízka nepřekonal ležícího Brízgalu.

Záhy po zahájení druhé třetiny otevřel pohotovou dorážkou skóre Archambault a připsal si premiérový extraligový gól. O pouhých 77 sekund později ale Ticháček nenápadnou střelou od modré čáry vyrovnal na 1:1.

Aktivnější Západočeši se přesto tlačili směrem dopředu a Rytíři hrozili z protiútoků. Po jednom z nich ve 29. minutě přihrál při přečíslení dvou na jednoho Jarůšek ideálně Melkovi, který bekhendovým blafákem upravil na 2:1 pro hosty.

Domácí stačili zareagovat až po polovině utkání paradoxně ve vlastním oslabení, když akci dvou na jednoho s Lalancettem zakončil ve 34. minutě přesným švihem k pravé tyči Zámorský.

Probuzení hosté však těžili z opakovaných zaváhání plzeňské defenzivy. Ve 38. minutě ve zmatku kolem Malíkova brankoviště nejprve trefil tyčku Smoleňák a vzápětí dorážkou vrátil Kladnu vedení Melka. Od další pohromy uchránil Plzeň před přestávkou jen pozorný Malík, který zastavil pokus Hultse z brejku dvou na jednoho.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili domácí s pozměněným složením útočných formací aktivněji, ve 44. minutě po individuální akci Holešinského zakončil v pádu Archambault jen do levé tyčky. Na druhé straně napálil z ojedinělé šance Šenkeřík z levého kruhu horní tyč a naopak ve 49. minutě rychlou kombinaci zakončil po chytrém přiťuknutí Klepiše pohodlně na 3:3 Simon.

Poté už se hosté s vypětím všech sil bránili plzeňskému náporu. Navíc 62 sekund před koncem normální hrací doby inkasoval Tralmaks za útočný faul pětiminutový trest. Domácí to však nedokázali využít ke vstřelení rozhodující branky, naopak sami inkasovali. Tři sekundy před koncem základní hrací doby dojel vyhození Šenkeříka explzeňský Straka a přesnou ranou zápěstím umlčel zaplněný stadion.

Dohrávka 8. kola hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň – Rytíři Kladno 3:4 (0:0, 2:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 22. Archambault (Merežko, Simon), 34. Zámorský (Lalancette, Urban), 49. Simon (Klepiš, Schleiss) – 23. Ticháček (P. Straka), 29. Melka (Jarůšek, Smoleňák), 38. Melka (Jarůšek), 60. P. Straka (Šenkeřík, O. Bláha). Rozhodčí: Jaroš, Šindel – Brejcha, Gerát. Vyloučení: 1:2, navíc Tralmaks (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 6214.

Kometa se doma poprvé radovala z plného bodového zisku

Do utkání v domácím dresu Komety proti Motoru ještě nezasáhl americký útočník Peter Mueller, který se do Brna vrací po dvou letech. Do jihomoravské metropole staronová šestatřicetiletá posila dosud nepřicestovala.

Úvod zápasu prokázal, že produktivita i střílení gólů je dosavadní velkou slabinou obou týmů. Do první vážnější příležitosti se dostal až v 10. minutě hostující Gulaš, jehož střelu z mezikruží zlikvidoval pozorný Postava. Kometa celkem bez problémů ubránila dvě oslabení, ale Kloučka domácí hráči výrazněji neohrozili.

Úroveň duelu zvedl první gól, který vstřelili domácí. Pospíšil našel na pravém kruhu Zbořila a jeho střela prošla pod Kloučkovou rukou do sítě. Hra získala spád, ve 25. minutě mohli Brňané navýšit své vedení, ale za faul na Zohornu neproměnil Zbořil nařízené trestné střílení.

Kometa měla další průběh druhé třetiny pod kontrolou, vytvořila si místy až drtivou převahu, jenže ani velké šance, jakou měl Zohorna, nedokázali Brňané proměnit. Motor útočně zapnul na vyšší obrátky v závěru druhé třetiny, v 35. minutě trefil Pech horní tyč, střely Kondelíka a Štencla lapil pozorný Postava.

V 45. minutě využil Kollár zaváhání jihočeské obrany, jel sám na Kloučka a v pádu propasíroval puk za jeho záda. Jihočeši zvýšili útočnou aktivitu, ale nedařilo se jim vytvářet si výraznější šance. Kometa bránila dobře nejen před vlastním brankářem, ale i ve středním pásmu.

V samotném závěru měly České Budějovice výhodu přesilové hry, navíc odvolaly Kloučka, snížit ale nedokázaly. Naopak Flek pojistil výhru domácích zakončením do prázdné branky. Motor tak venku prohrál i čtvrtý zápas v sezoně.

Dohrávka 9. kola hokejové extraligy:

HC Kometa Brno – Banes Motor České Budějovice 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 22. A. Zbořil (K. Pospíšil, Holland), 45. Kollár (Říčka, Ďaloga), 59. Flek. Rozhodčí: Obadal, Vrba – Blažek, Lederer. Vyloučení: 4:4, navíc Jedlička – Reilly 5 min. Bez využití. Diváci: 5551.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články