Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Stav ekonomiky mě děsí, ale extraligu uzavírat určitě nechci, hlásí Král

Už teď ví, že koronavirová epidemie ekonomicky zasáhne a ovlivní český hokej. Jak moc, to zatím prezident svazu Tomáš Král nechce odhadovat, ale současný vývoj ho děsí. Odmítá však, že kvůli situaci by se měla výhledově uzavírat extraliga. Naopak věří, že do nejvyšší soutěže by v nové sezoně kvůli zákazu cestování mohlo nakouknout více mladých hráčů než jindy. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Už během sezony to bylo výrazné téma, které vyvolávalo spoustu emocí jak mezi hráči, funkcionáři, tak i fanoušky. Uzavření extraligy. Nakonec však skončilo u ledu s tím, že k podobné změně v blízké době určitě nedojde.

Koronavirová epidemie, která v drtivé většině zemí světa zastavila, či podobně jako v Česku zrušila zbytek sezony, ale toto téma znovu otevřela. Důvod? Ekonomická stránka.

Současný stav už nyní v mnohých firmách tvrdě finančně zasahuje každodenní život a je jisté, že ovlivní i hokejovou scénu, v níž nebude tolik peněz jako doposud. A uzavřená soutěž by dala sponzorům větší jistoty a záruky.

Proti návratu této ideje se ale nadále tvrdě staví prezident Českého hokeje Tomáš Král, jenž o podobném scénáři nechce ani slyšet.

"Jsem jednoznačně proti. Diskuse se určitě otevřou a nápady přijdou, ale ty byly i předtím. Jestli k tomu bude používán argument koronaviru, pro mě se nic nezmění. Naše postředí je specifické a nastavené na postup/sestup a současný formát je nejlepší, nejatraktivnější. O tom sport je. Pokud bychom nechtěli, aby nikdo spadl, mohli bychom mít z extraligy jednu soutěž se 100 týmy. Za mě je toto jasné," prohlásil Král v rozhovoru pro ČT sport, který nově najdete také jako audio v aplikacích pod účtem "POŘADY ČT SPORT".

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport: Tomáš Král a Milan Antoš

Uzavření soutěží už v Česku několikrát proběhlo. Formát je zavedený na první ligu, testován byl i v nejvyšší juniorské soutěži. Ke slibovanému vyššímu počtu nasazování mladších hráčů nebo zlepšení tréninkového procesu ale podle Krále nikdy nedošlo.

"Nechali jsme se přesvědčit, že se bude více trénovat, kluci budou více chodit do školy, nebude tlak na výsledky a bude se hrát otevřený hokej. Nikdy se to ale nepotvrdilo a stálo nás to čas. Navíc to pak šlo za námi," hodnotí.

Naopak že formát boje o udržení a postup je správný, v jeho očích ukázal nedávno kvůli koronaviru předčasně ukončený ročník, kdy se o záchranu hrály až do samotného závěru hned čtyři kluby a o pádu Kladna rozhodlo až poslední kolo a prohra s Litvínovem v zápase o vše.

"Podobné hlasy jsou často určitou snahou o klid, ale ne pracovní. Osobní. Pokud je totiž sezona jako letos, tak jsou všichni pod obrovským tlakem," připomněl Král s tím, že si ale jistou úpravu formátu představit přece jenom dokáže.

"Určitý systém play-down jsme už navrhovali loni, ale neprošlo to. Osobně se mi nejvíce líbí švýcarský model, kdy týmy hrají play-off o sestup. Sportovně mi to připadá spravedlivější," řekl prezident ČSLH.

Ekonomika mě děsí, junioři asi do zámoří nepojedou

Jestli o formátu se bude teprve diskutovat, už nyní je jisté, že předčasný konec sezony bez rozhodujících zápasů bude mít na český hokej ekonomický dopad. Vedení svazu nyní situaci analyzuje, hledá možná řešení a snaží se minimalizovat ztráty.

"Ekonomiky se celkově děsím, ve sportu pak zásadně. Nevím, jestli budou mít fanoušci takové možnosti, aby mohli dvakrát, třikrát týdně na hokej a zaplatili vstupné, které u nás není obrovské, ale vidíme už teď, že to nebude jednoduché," přiznal Král s tím, že na druhou stranu věří, že po dlouhé pauze bude po hokeji velký hlad.

Situace se dotkla i Český her, které Český hokej přeložil z dubna na srpen, ani tehdy se ale turnaj Euro Hockey Tour nemusí uskutečnit. "Doufám, že se hrát budou, ale netroufnu si to říct. Ač mě to mrzí, tak jsem pesimista. Snažím se na to koukat reálně," přiznal Král.

Pořady ČT sport

Kanál ČT sport zahájil sérii rozhovorů na téma "koronavirus a vliv na sport" s výraznými osobnostmi české scény. Kromě videa, které naleznete v článku či iVysílání, můžete rozhovor nově také poslouchat v audioverzi, kterou naleznete na Spotify a dalších aplikacích pod účtem POŘADY ČT SPORT. Odkaz ZDE.

V srpnu je na programu také prestižní mládežnický turnaj Hlinka Gretzky Cup, který se letos má hrát v Kanadě. S největší pravděpodobností ho ale čeká podobný scénář jako seniorské mistrovství světa, které bylo ve Švýcarsku zrušeno.

Pokud by se turnaj skutečně neodehrál, mohlo by to ovlivnit i situaci juniorů, kteří by přišli o velkou možnost ukázat se za mořem. Král v tom ale vidí šanci pro mladé, aby místo cesty zámořských soutěží zvolili na rozjezd dospělé kariéry extraligu. K čemuž by jim mohlo pomoci i šetření klubů, které místo drahých posil zvolí odchovance.

"Myslím, že řada kluků neodejde nebo se vrátí. A ti, co přemýšleli o odchodu, radši zůstanou. Nedokážu si představit, že bych poslal teď dítě do USA a Kanady," dodal Král, jenž bude v létě obhajovat pozici ve vedení hokejového hnutí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články