Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Startuje hokejová extraliga, letos není jasného favorita

Praha - Dnešním dnem startuje jubilejní 20. ročník samostatné české hokejové extraligy. Tentokrát bez jasného favorita na titul a s novinkou v bojích o sestup. Díky čím dál tím pravděpodobnější výluce v NHL by sezonu mohly okořenit české hvězdy ze zámořské soutěže. Úvodní kolo hokejové extraligy je sice na programu až v pátek, novou sezonu ale odstartuje už dnes televizní předehrávka mezi posledním finalistou Kometou Brno a nováčkem z Chomutova. Přímý přenos utkání sledujte od 19:00 na ČT4 a našem webu, komentují ho Jiří Hölzel a Josef Zajíc.

Jak už to tak v českém prostředí bývá, kvalitní hráči před sezonou ligu spíše opouštěli, než aby přicházeli jako posily klubů. Největší změna nového ročníku se však neudála na lavičkách týmů, ale ve vedení extraligy. Prakticky poprvé od vzniku samostatné české extraligy neřídí nejvyšší soutěž Asociace profesionálních klubů (APK), ale Český svaz ledního hokeje (ČSLH).

APK v průběhu loňské sezony totiž vypověděla smlouvu se svazem, ten navrhovanou podobu nové dohody nepřijal a od 1. června tak přešlo řízení extraligy na svaz. Změna ve vedení přináší jednu podstatnou novinku. Zatímco APK uvažovala o uzavření soutěže, svaz naopak umožní o postup do extraligy bojovat v baráži hned dvěma prvoligovým klubům.

Oživí sezonu posily z NHL?

Ještě něčím by ale mohla být letošní sezona speciální. Zámořské NHL hrozí výluka a na extraligovém ledě by se tak mohla představit pěkná řádka českých hokejových hvězd. Největší příliv hokejistů ze Severní Ameriky očekává Kladno, které má v NHL hned devět odchovanců. Kladenský trenér Vojta však vyhlásil, že pět hráčů je maximum, které by středočeský klub byl ochoten angažovat. Pokud ale přeci jen dojde k výluce, naskočí za Kladno takřka jistě většinový vlastník klubu Jaromír Jágr nebo poslední kapitán národního týmu Tomáš Plekanec.

Úrodu zámořských posil očekávají i v Budějovicích, které by po dobu výluky mohli posílit bratři Michálkové či Martin Hanzal. V Pardubicích vyhlížejí Aleše Hemského, do zlínské sestavy by mohl naskočit Martin Erat. Ve sparťanském dresu by se mohl objevit Patrik Eliáš.

Dobrou zprávou pro všechny fanoušky – a zejména ty liberecké – je, že se severočeskému týmu podařilo udržet svého kapitána a nejproduktivnějšího hráče loňského ročníku - Petra Nedvěda. Významnou posilu hlásí Třinec, který by nejraději zapomněl na nepovedenou loňskou sezonu. Z Chabarovsku se do Slezska vrací jeden ze strůjců předloňského vítězství Ocelářů Martin Růžička.

České lídry mají nahradit zámořské posily

Ostatní týmy se během letní pauzy snažily především nahradit své odešedší opory. Mistrovské Pardubice se pokusily zacelit mezeru v elitním útoku poté, co do ruského Nižněkamsku odešli tahouni týmu Jan Kolář a Petr Koukal. Východočeši nakonec získali adekvátní náhradu ve vyhlášeném kanonýrovi Pavlu Brendlovi a kanadském centru Krisi Beechovi, do kterého v Pardubicích vkládají velké naděje.

Česká televize a web www.ceskatelevize.cz/ct4 přináší od nové sezony ještě lepší extraligový servis.Uvidíte přímé přenosy z většiny odehraných kol. Na webu budou k dispozici sestřihy veškerých utkání, elektronické tužky, zajímavé okamžiky i pozápasové ohlasy. Přibydou reporty z každého odehraného duelu a komentátoři pořadu Buly Robert Záruba, Michal Dusík, Tomáš Jílek, Jiří Hölzel a Ondřej Zamazal pro vás od 17. 9. každý týden exkluzivně připraví glosy shrnující aktuální hokejové dění.

Další hráč z amerického kontinentu vzbuzující očekávání přichází do Plzně. Ryan Hollweg, který se zná s plzeňským kapitánem Martinem Strakou ze společného působení v New York Rangers, by měl v týmu nahradit Radka Dudu. Druhý hráč kanadského bodování loňského ročníku totiž pro letošek hájí barvy švýcarské Ženevy.

Celkem na soupiskách extraligových klubů figuruje padesát devět cizinců. Největší zastoupení mají tradičně s pětačtyřiceti hráči Slováci. Na ledě by se mělo objevit také šest Kanaďanů, čtyři Američané, dva Francouzi a po jednom Finovi, Němci a Australanovi. Rekordní počet sedmdesáti osmi zahraničních hráčů z ročníku 2009/10 ale letos nepadne.

Extraligu oživí i návraty veteránů Jaroslava Hlinky, který se představí v dresu Sparty, a Jana Hlaváče, který by se měl postavit na křídlo prvního kladenského útoku po bok Pavla Patery. Oba jsou však připraveni v případě atraktivní nabídky ze zahraničí nejvyšší českou soutěž zase rychle opustit. To ve Zlíně se mohou po roční odmlce těšit na obnovení spolupráce útočného dua Leška – Balaštík.

Favorita těžko hledat

Odhadovat favorita na titul je v letošní sezoně těžší než obvykle. Tradičně nejvyšší ambice má Sparta, jejíž kádr neprošel přes léto většími změnami. Holešovický tým loni suverénně ovládl základní část, ale pak vypadl již ve čtvrtfinále s Kometou Brno. Minimálně na finále si věří i obhájci titulu z Pardubic, je ale otázkou, jak se Východočechům podaří nahradit dvojici Koukal, Kolář.

Mezi kandidáty na titul by se rád zařadil i předloňský mistr Třinec, v jehož kádru po poslední zpackané sezoně nezůstal kámen na kameni. Věří si i v Brně, kde dokázali udržet většinu klíčových hráčů z loňské sezony. Otázkou ale je, zdali se Brněnským podaří zopakovat spanilou jízdu loňským play-off. Černým koněm by mohly být Vítkovice, jež si již několik sezon drží stabilní výkonnost.

Je nám líto, video expirovalo.
Robert Záruba před začátkem extraligové sezony

Aspiranti na baráž o sestup se jeví mnohem jasněji. Litvínov se loni tak tak vyhnul baráži, do nové sezony však přišly spíše odchody zkušených hráčů než nové posily a Litvínov se jednoznačně zařadil mezi kandidáty na boje o záchranu. Doplnit by Severočechy mohly Kladno nebo Karlovy Vary. Nováček z Chomutova vybojoval ligu po 38 letech a chce i nadále sázet na jádro zkušených hráčů, kteří extraligu loni vybojovali. Otázkou je, zda to na extraligu bude stačit.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články