Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Startuje finálový souboj o titul. Zvládne Kometa obhajobu proti Třinci?

Souboj o Masarykův pohár začíná. Ve finále extraligy se o mistrovský titul utká Třinec s Kometou. Domácí Oceláři chtějí napravit tři roky starou neúspěšnou sérii o zlato proti Litvínovu, Brňané se naopak pokouší o obhajobu loňského triumfu, čímž by získali rekordní 13. titul v historii. Přímý přenos prvního finále sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 18 hodin.

Brankář Marek Čiliak z Brna proti Jiřímu Polanskému z Třince
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Třinec si o zlato v hokejové extralize zahraje tři roky po neúspěšné sérii s Litvínovem, tentokrát ale do finále nejde jako výrazný favorit. Postrádá navíc dlouhodobě zraněného kanonýra Martina Růžičku, který v základní části vstřelil Kometě pět gólů a byl esem, které na Brňany mohlo platit.

Rozjetá Kometa s impozantní bilancí v play-off v posledních letech bude pro Oceláře těžkým soustem. "Člověk si už ve finále nevybere. Nemůžeme jít do toho s tím, že je Kometa lehký soupeř. Vyhráli loni titul, letos se dostali do finále jednoznačně a zaslouženě přes Plzeň, ve čtvrtfinále stejně přešli přes Vítkovice. Jsme ve finále, to bude s kýmkoliv extrémně náročné. Kometa má mimořádně kvalitní a našlapaný kádr, ale odhodlání nám nechybí," řekl třinecký trenér Václav Varaďa.

Jeho tým díky lepšímu postavení v základní části zahájí sérii doma a teoreticky by měl výhodu rozhodující sedmé partie v domácím prostředí. "Třeba ve čtvrtfinále to výhoda byla, proti Hradci v semifinále ale bylo výhodou, že jsme začali venku. Může to hrát velkou roli, fanoušci nás doma vždy hnali. Ale těžko říct, v průběhu základní části byla naše utkání s Brnem vyrovnaná. Čeká nás těžká série a nerad bych předjímal, jak to dopadne. My jdeme do toho s tím, že chceme uspět," doplnil Varaďa.

Co rozhodlo o postupu Třince a Komety do finále? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Brňané se netají touhou obhájit titul, což se naposledy podařilo před jedenácti lety Spartě. Do role mírného favorita finále je staví bilance z play-off, kde z posledních 15 zápasů pouze jeden prohráli.

"Třinec má svůj rukopis, který nemění. Hraje aktivní hokej. Myslím si, že série bude pro diváky zajímavá," uvedl hlavní kouč a současně majitel Komety Libor Zábranský a ocenil kvality svého protějšku Varadi, jenž odehrál v sezoně 2009/10 čtrnáct extraligových duelů v barvách brněnského klubu. "Je to fantastický chlap. Nedivím se, že je díky němu Třinec tak vysoko. Měl vysokou kvalitu jako hráč a stejnou má v roli kouče," dodal Zábranský.

Víc ale hru ani sílu finálového soupeře nechtěl rozebírat. "Díváme se sami na sebe. Tak to říkám před každou sérií. Věřím klukům a neuvěřitelné vnitřní síle týmu. Nezajímáme se o soupeře, rozhodčí. O nikoho," řekl Zábranský.

Kapitán Komety Leoš Čermák vidí hlavní sílu Třince v dobrém bruslení a načasované formě. "Nevím ale, jakou taktiku na nás zvolí. Nejsem jasnovidec, ale každý bude chtít podat co nejlepší výkon z obrany. Předpokládám, že se doma bude Třinec snažit o útočný hokej. Těží z rychlých protiútoků, takže se bude snažit produkovat svoji úspěšnou hru ze základní části a play-off," uvedl brněnský útočník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články