Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta zvládla duel v Karlových Varech a poskočila na čtvrté místo

V dohrávce 23. kola hokejové extraligy porazila Sparta Praha Karlovy Vary 3:1. Pražané měli na ledě Západočechů díky tvrdé hře od začátku mírnou převahu. Energie držela krok, ale zápas srovnala pouze jednou. Góly za záda brankáře Filipa Novotného poslal Lukáš Pech a Erik de la Rose, pro nějž to byl první gól v dresu Sparty. Do prázdné brány pak výsledek jistil Petr Kumstát. Sparta si po vítězství výrazně polepšila, ze sedmého místa tabulky skočila na čtvrté, nicméně má oproti většině svých sousedů jeden zápas k dobru.

Sabahudin Kovačevič a Erik de la Rose v souboji
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Svěřenci trenéra Uweho Kruppa potvrdili, že se jim daří venku, a vyhráli mimo svůj led osmý z posledních devíti duelů. Energie po sérii šesti domácích výher v KV Areně podruhé za sebou nebodovala.

Pražané se dostali do vedení v šesté minutě, kdy se při Sičákově vyloučení prosadil po ideální nahrávce Pech, bývalá dlouholetá opora Karlových Varů. Pražané díky pozorné obraně ve středním pásmu dlouho nepouštěli domácí do žádných brankových příležitostí. Výjimkou byla situace v 10. minutě, kdy Šenkeříkovo nahození zalehl Machovský těsně před brankovou čárou, což potvrdil i videorozhodčí.

Snaha hráčů Energie prosadit se přes úpornou obranu Pražanů se nedařila ani při dvou přesilových hrách. Obraz hry se změnil až v polovině utkání. Ve 31. minutě Skuhravý přebruslil obránce a bekhendovou přihrávkou vybídl Stloukala k vyrovnávací brance.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Karlovy Vary - Sparta

Domácím vstřelený gól dodal energii a najednou i Machovský měl plné ruce práce. Nejvíce se zapotil při tutovkách Kohouta a Lapšanského. Ve 33. minutě sice skončil puk za jeho zády, ale po konzultaci s videorozhodčím nebyla branka uznána, jelikož Gríger při zakončení puk kopl.

"Spoluhráč mi to pěkně hodil, jejich bek mi nějak chytil hokejku a já jsem se snažil si puk přikopnout. Pohyb bruslí tam opravdu byl a rozhodčí to opět po konzultaci s videem neuznal. Měli jsme ale potom ještě dostatek času něco s tím zápasem udělat," podotkl Gríger.

Sám jmenovaný prožil opravdu kuriózní duel, neboť mu nebyla uznána i další branka, která důležitému momentu předcházela. "Ještě se mi nestalo, že jsem se v jednom zápase a ve dvou případech vyskytl u dvou sporných gólových situacích, v nichž rozhodovalo video, a ještě k tomu se vždy rozhodlo v náš neprospěch. Určitě to mrzí a určitě by nám to pomohlo, kdyby góly byly uznány. Podíval jsem se na video, ale bohužel ty branky asi fakt nebyly," řekl.

"Do utkání jsme nevstoupili dobře, nešly nám nějak nohy a Sparta nám nedovolila v první třetině vytvořit si větší šanci. Od druhé třetiny to už bylo lepší, ale neměli jsme dnes potřebné štěstí, když nám dva góly nebyly uznané. Bohužel mužstvo to trochu poznamená," připustil domácí forvard Gríger.

Za špatnou produktivitu potrestal Západočechy ve 38. minutě De la Rose, který našel skulinku mezi tyčí a ramenem Novotného a vrátil Spartě vedení.

Karlovy Vary se tlačily za vyrovnáním, ale hosté zodpovědnou defenzivou soupeře nepouštěli do větších šancí. Pojistit vedení Sparty mohl v 56. minutě po chybě Novotného Pech, ale puk směřující do karlovarské branky nepřešel celým objemem čáru. Pražané ale slavili v 59. minutě, kdy se Kumstát trefil do prázdné branky při závěrečné power-play.

"Jsem rád, že jsme tady udělali tři body. Karlovy Vary jsou rychlé mužstvo, hrají nátlakový hokej. Od prvního do posledního hráče kluci splnili, co jsme od nich chtěli. I když byly různé situace, které třikrát musel řešit videorozhodčí, nenechali jsme se tím nějak rozhodit. Pracovali jsme a vyplatilo se nám to," řekl hostující asistent Jaroslav Nedvěd.

Naopak Karlovarští porušili pravidelné střídání výher a porážek z posledních kol a podruhé za sebou nebodovali. "Mrzí nás to, ale už je to za námi. Ztratili jsme dnes všechny body a zítra je další zápas. Dnes jsme bohužel tahali za kratší konec a hosté byli na konci šťastnější a berou body. Musíme to hodit za hlavu a připravit se na zítřejší strašně těžký zápas v Chomutově," řekl Gríger.

Energie Karlovy Vary - Sparta Praha 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 31. Stloukal (Skuhravý) - 6. Pech (Jarůšek, Forman), 38. De la Rose (P. Vrána, A. Kudrna), 59. Kumstát. Rozhodčí: Šír, M. Petružálek - J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 4526.

Karlovy Vary: F. Novotný - Šenkeřík, Plutnar, Podlipnik, Kovačevič, Kozák, Sičák, M. Rohan - Flek, Gríger, T. Rachůnek - O. Beránek, Roman Vlach, T. Mikúš - Gorčík, Skuhravý, Stloukal - Kohout, Balán, Lapšanský.Trenéři: Pešout a Mariška.

Sparta: Machovský - De la Rose, Tomáš Dvořák, Delisle, Piskáček, Blain, T. Pavelka, T. Voráček - Rousek, Pech, Kumstát - Forman, Sill, Jarůšek - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - M. Beran, Pšenička, T. Jandus. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "My jsme se dnes od začátku nemohli dostat k naší hře, nedařila se nám v první polovině zápasu hra na kotouči. Bylo to dané zejména výbornou defenzivní taktikou Sparty, se kterou sem přijela a s níž jsme se velmi těžko vypořádávali. Dostali jsme v první třetině nešťastný gól z první přesilové hry, kdy jsme špatně rozebrali situaci a zbytečně si nechali dát branku. Gól napomohl Spartě, že se mohla soustředit na defenzivu. V druhé třetině jsme zvýšili tlak, zlepšili pohyb a dali branku, která nás nakopla. Z ojedinělé šance jsme pak ale dostali druhý gól, který byl v utkání zcela klíčový. Kdybychom šli třeba do vedení my, zápas mohl být jiný, ale na kdyby se nehraje."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Jsem rád, že jsme tady udělali tři body. Nebylo to lehké utkání. Karlovy Vary jsou rychlé mužstvo, hrají nátlakový hokej a v tabulce jsou tam, kde jsou. Jeli jsme sem s tím, že tady bodovat chceme, uvědomovali jsme si, že jsme favorit. Musím říci, že od prvního do posledního hráče kluci splnili, co jsme od nich chtěli. I když tam byly různé situace, které třikrát musel řešit videorozhodčí, nenechali jsme se tím nějak rozhodit. Pracovali jsme a vyplatilo se, máme tři body. Všem, od gólmana přes obranu a kluky v útoku, ale i mladým ve čtvrté lajně, kteří sem s námi přijeli, musím poděkovat. Poté co jsme minule s Třincem sahali po bodech a štěstí se od nás trochu odvrátilo, jsme dnes zabodovali naplno."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články