Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sparta zdolala Vítkovice. Opět jí pomohl první útok a navíc speciální formace

V dohrávce 4. kola extraligy Sparta porazila Vítkovice 5:2. Pražany dotáhl k další výhře první útok, když se prosadili Horák v přesilovce a Řepík. Vidět byl i člen třetí formace Pech, který si připsal tři asistence, jeden gól v oslabení obstaral Buchtele. Sparťané uspěli potřetí v řadě.

Utkání Sparta – Vítkovice
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Hosté v O2 areně postrádali potrestaného kapitána Romana Poláka i nejproduktivnějšího hráče Lakatoše, i tak byli ale v úvodu aktivnější. Brankář Sparty Machovský měl více práce než jeho protějšek Svoboda, poradil si ale i s nepříjemnou střelou Tršky.

Vítkovice následně nevyužily první přesilovou hru, poté hrály v šesti, a přestože oslabení přestály, než se stihl Werbik vracející se z trestné lavice zapojit do hry, inkasovaly. Skóre otevřel Košťálek, jenž překonal Svobodu střelou od mantinelu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta – Vítkovice

Úvod druhé části patřil Spartě, vítkovický gólman však svůj tým několikrát podržel. Inkasoval paradoxně až při přesilovce hostů, kdy Pechovu akci dokončil dorážející Buchtele. Ostravský klub tak v oslabení inkasoval již pátý gól v sezoně, nejvíce ze všech týmů.

Vítkovice mají suverénně nejhorší využití přesilových her v extralize, tentokrát však trest Pražanů dokázaly proměnit ve snížení. Machovského z dorážky překonal Kalus a připsal si ve druhém startu první extraligový gól v kariéře. Sparta však dokázala rychle získat dvoubrankové vedení zpět, faul Dočekala potrestal Horák.

Ideální šanci zdramatizovat duel měli hosté na přelomu druhé a třetí třetiny. Němeček dostal pětiminutový trest za úder hlavou, následně byl na čtyři minuty vyloučen i Dvořák. Vítkovice hrály 140 sekund v pěti proti třem, skórovat však nedokázaly. Nejblíže gólu byl Mikyska, který trefil tyč.

"Byly tam momenty, kdy jsme mohli dostat branku, ale výborně zasáhl gólman Machovský," řekl trenér domácích Miloslav Hořava. Jeho protějšek Holaň označil tuto část hry za klíčovou. "Tam nám to uteklo. Rozdíl byl v zakončení, Sparta na to má hráče. Věřím, že je máme i my a až se všichni dají do kupy, bude to lepší. Sparta využila přesilovky, prosadila se i v oslabení, což by se nám nemělo stávat," uvedl Holaň.

Pražané kritické chvíle přežili, v 51. minutě ale po vydařené individuální akci snížil Marosz a zadělal na drama. Před překonáním Machovského přešel i přes obránce Poláška, jenž do Sparty přišel před týdnem právě z Vítkovic.

"To je Rosťa Marosz. Věděl jsem, že přijde něco speciálního. Neměl jsem rychlost. Myslím, že po takové akci spolu vyhrajeme Zlatou helmu," řekl Adam Polášek, jenž přiznal, že duel pro něj byl zvláštní. "Za týden se toho ale ve Vítkovicích stalo hodně a musím říct, že to byl jiný tým. Kluci jezdili po zadku a dělali maximum," všiml si reprezentační obránce.

Hosté se tlačili do útoku, místo vyrovnání ale inkasovali. Po rychlém protiútoku se prosadil kapitán Řepík, poslední slovo měl poté Sukeľ. Sparta tak soupeři oplatila porážku z prvního vzájemného souboje.

Dohrávka 4. kola hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Vítkovice Ridera 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 12. Košťálek (Pech, M. Jandus), 34. Buchtele (Pech), 37. R. Horák (Sobotka, Polášek), 57. Řepík (Pech), 59. M. Sukeľ (Dvořáček) - 35. M. Kalus (Werbik, Štencel), 51. Marosz (Dej). Rozhodčí: Mrkva, Šindel - Bryška, Axman. Vyloučení: 8:6, navíc Němeček (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Bez diváků.

Sparta: Machovský - M. Jandus, Němeček, Polášek, Košťálek, Kalina, Tomáš Dvořák, Piskáček - Řepík, R. Horák, Sobotka - Rousek, Tomášek, Buchtele - Šmerha, Pech, Říčka - Dvořáček, M. Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Vítkovice: Miroslav Svoboda - P. Trška, L. Kovář, Kubeš, Štencel, R. Černý, Koch - Werbik, J. Hruška, Schleiss - M. Kalus, Marosz, Dej - Mallet, J. Baláž, Dočekal - Fridrich, J. Mikyska, Lednický. Trenér: Holaň.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články