Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Sparta vyhnala gólmana Vítkovic po dvou minutách a slaví výhru 5:4

Ostrava - Hokejisté Vítkovic nestačili na vedoucí Spartu a porážka 4:5 jim přitížila v boji o šesté místo a přímý postup do čtvrtfinále. Už jistý vítěz základní části v Ostravě rozhodl zničujícím nástupem: během úvodní čtvrthodiny si vytvořil čtyřgólové vedení. Domácí v závěru hrozící debakl stáhli do přijatelné podoby, ale přes mohutný finiš a snížení z 1:5 na 4:5 už víc nesvedli. Po dvou gólech dali Petr Strapáč, Rudolf Huna i hostující Petr Kumstát.

Radost hokejistů Sparty
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Pražané navíc tříbodovým ziskem vytvořili nový klubový rekord v počtu bodů nasbíraných během základní části. Dosavadní maximum 107 bodů ze sezony 2011/12 posunuli o další dva body a nyní mají ještě další tři kola na to, aby zaútočili na extraligový rekord Pardubic od zavedení tříbodového systému. Východočeši dokázali v ročníku 2002/03 nashromáždit celkem 111 bodů.

Vítkovice absolvovaly bolestivou srážku s lídrem. Už po 100 vteřinách prohrávaly o dva góly a střídaly brankáře. Šindeláře vyhnali na střídačku dvěma slepenými trefami během osmnácti sekund Buchtele a hned z další akce i exvítkovický Klimek, který na brankovišti proti Divíškově pasu nastavil jen čepel.

I zásluhou drtivého nástupu byli Pražané po zbytek první části na ledě jasnými pány. V bruslení a rychlosti kombinace byli o třídu výše než soupeř, kterému navíc nepřálo ani štěstí. Formanova rána švihem vyletěla v 11. minutě o čepel jednoho z domácích obránců vysoko do vzduchu a tenisovým lobem zapadla za Dolejše.

Vítkovice se praly, ale to bylo na soupeře zoufale málo. Buchtele v 15. minutě lehce proplul středním pásmem a Kumstát po jeho křížné přihrávce z pravého křídla bez přípravy zavěsil počtvrté. Domácí byli zralí na ručník. A v závěru první třetiny byla znovu na jejich straně i smůla, když Stehlík trefil tyčku.

Sparta ve druhé třetině ubrala plyn a Ostravané opticky vyrovnali hru. Další šanci na snížení měl Kolouch, ale proti byla opět tyčka sparťanské branky. Domácí se dočkali až v 35. minutě; Strapáč ze vzduchu sklepnul Barinkovo nahození od modré čáry a gólman Novotný sáhl do prázdna.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Vítkovice - Sparta

Vítkovice ještě více ožily, ale Sparta měla jejich úsilí pod kontrolou. Zpátky dolů je ve 44. minutě vrátil pátým gólem Kumstát. Domácí však dvakrát reagovali svým nejlepším střelcem Hunou a ten svým dvaadvacátým, respektive třiadvacátým gólem sezony ze zápasu po hrozivě vyhlížejícím startu nakonec udělal drama.

Když 18 sekund před koncem Strapáč v přesilovce pět na tři snížil dokonce na 4:5, prožila si Sparta i pár sekund strachu, ale ze závěrečného buly v útočném pásmu při hře šest na čtyři už domácí zázrak nedokonali.

HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 4:5 (0:4, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 36. Strapáč (Barinka), 46. Huna, 59. Huna (Roman, Svačina), 60. Strapáč (Burger) - 2. Buchtele (Krejčík), 2. Klimek (Divíšek), 11. Forman (Přibyl, Polášek), 15. Kumstát (Buchtele), 44. Kumstát (Buchtele). Rozhodčí: Bláha, Hodek - Kostka, Lacina. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:1. Diváci: 6 885.

Vítkovice: Šindelář (2. Dolejš) - Pastor, Barinka, Sloboda, Kudělka, Stehlík, Kovář, Štencel - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - Vandas, E. Němec, Szturc - J. Káňa, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Švrček, Krejčík, Philipp, Piskáček, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Simon, Přibyl, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Peter Oremus (Vítkovice): "Vysoká nespokojenost s přístupem hráčů k první třetině. Odhodlání porazit Spartu bylo zmařeno dvaceti minutami na začátku utkání. Za stavu 0:4 se už potom hraje těžko proti komukoliv. Dneska rozhodl přístup hráčů a v tom jsme zápas nezvládli." Josef Jandač (Sparta): "Měli jsme výborný vstup do první třetiny. Hráli jsme s chutí, napadalo nám to tam, přesto jsme do dvoubrankového vedení šli trochu lacino. Když vedete 4:0, povadne koncentrace. Ve druhé třetině už to nebylo ono a ve třetí jsme si to hodně zkomplikovali. Byli jsme hodně vylučovaní, ten závěr je taková kaňka na našem vítězství."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy