Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Sparta vedla pět minut před koncem 3:0, ale pak přišla olomoucká smršť

Hokejisté Sparty prohráli čtvrtý zápas v extralize za sebou. V Olomouci sice vedli pět minut před koncem celkem s jistotou 3:0, ale pak přišel velký obrat. Olomouci vyšla power-play a stačila vyrovnat. Zápas pak rozhodovaly až samostatné nájezdy, v nichž byli olomoučtí úspěšnější. 

Olomouc - Sparta
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Sparta se dostala do dobré šance hned v první minutě zápasu, uzdravený Horák po Kašeho přihrávce jen těsně minul olomouckou branku. Další šance přišly až v polovině první třetiny a opět v podání hostů. Nejprve nepřekonal zblízka Lukáše útočník Tomáš Jandus a vzápětí neuspěl po přihrávce zpoza branky ani Řepík.

Hosté měli sice v první třetině převahu, v úvodní branku ji ale nedokázal přetavit ani Kaše během přesilové hry. Olomouc si vytvořila výraznější šance až v závěru úvodní dvacetiminutovky, jenže Knotek nedokázal zakončit včas a Kucsera po přihrávce Krejčího zpoza branky prostor mezi třemi tyčemi minul.

Domácí ohrozili branku Sparty také na začátku druhé třetiny během přesilové hry, ve velkých šancích ale neuspěli Krejčí ani Káňa. Vzápětí stálo štěstí při hostujícím brankáři Neužilovi, když mu za záda propadla střela Kunce, která však za brankovou čáru nedojela.

Skóre zápasu se změnilo až po polovině základní hrací doby, kdy Lukáše překonal skrytou střelou z dálky Dvořák. Poté nebezpečně stříleli také Buchtele s Chlapíkem, nicméně domácí brankář jim už podruhé skórovat nedovolil.

Vedení Sparty zvýšil ve 43. minutě Horák, který se po chybě domácí obrany zjevil sám před Lukášem a uspěl se zakončením mezi betony. Snížit mohl poté Krejčí, proti jehož prudké střele stačil Neužil zmenšit úhel a zasáhl. Těsně vedle hostující branky pak proletěla střela Černého od modré čáry.

Pražany poté k výhře přiblížila kuriózní branka, kdy Lukáš vyrazil střelu z velké vzdálenosti před sebe, následně se nedohodl s Rašnerem, puk se po kontaktu jejich hokejek odrazil před prázdnou branku a Zikmund zvýšil na 3:0 pro hosty.

Domácí ale nerezignovali a podařilo se jim rychle zásluhou Ondruška snížit a následně dvakrát udeřili při power-play. Nejprve připravil Krejčí gól pro Káňu a poté překonal Neužila sám. Sparta tak stejně jako v domácím zápase proti Kladnu inkasovala dvakrát při soupeřově hře bez brankáře.

Podle letní posily z Bostonu si Hanáci dobře uvědomovali, že Sparta podobně ztratila i předešlé tři zápasy. "Věřili jsme, že když dáme kontaktní gól, tak nějaká šance na vyrovnání určitě bude. Kluci při mé vyrovnávací brance udělali před brankou dobrou clonu, a i když za to nemají žádné body, tak bez nich by ten gól nepadl. Nebyla to totiž moc velká rána, jen jsem to tam nahodil," uvedl Krejčí, jenž vyrovnal v 59. minutě svým devátým gólem v sezoně.

V prodloužení mohla Sparta rozhodnout v přesilové hře, Lukášův prohřešek ale nepotrestala. Zápas se tak rozhodl v nájezdech, ve kterých byli úspěšnější domácí. Brankáře Sparty překonali Krejčí, Nahodil a Káňa, Lukáše přelstil jen Horák.

Olomoucký trenér Zdeněk Moták přiznal, že jeho tým byl po většinu zápasu horší než soupeř. "Špatně jsme bruslili a nevyhrávali jsme souboje. Nebylo to podle našeho gusta, sami hráči to tak také musí cítit. Ale pořád jsme věřili a chtěli jsme si za tím jít," řekl s tím, že to nakonec přineslo ovoce. "Ten obrat byla přesně naše hra s bojovností a odhodláním. V uvozovkách jsem spokojený. Hra se mi ale z naší strany moc nelíbila. Musím však chlapcům poděkovat, protože si poděkování zaslouží. Vždy, když je Krejčí na ledě, tak je to znát. Je to rozdílový hráč, který umí dát finální přihrávku, sám vstřelit gól a tlačí nás dopředu."

"Pro nás je to bohužel jako přes kopírák. Ztratili jsme už čtvrté jasně vyhrané utkání v řadě," komentoval závěrečný kolaps Sparty její kouč Josef jandač. "Musíme s tím něco udělat, takhle to dál nejde. Tohle jsem ještě nezažil. Musíme něco změnit, momentálně ale vůbec nevím co, protože jsem slušně řečeno naštvaný. Musí se ale naštvat i hráči, což si opakujeme stále dokola. Rozdíl mezi naší hrou a hrou Olomouce je v tom, že když je Olomouc v problémech, tak tři čtyři hráči padají do střel a mají touhu s tím něco udělat. My ji bohužel nemáme. Dokud to tam hráči nedají, tak můžeme podobné zápasy ztrácet i dál," řekl zklamaně.

HC Olomouc - HC Sparta Praha 4:3 po sam. náj. (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 56. Ondrušek (Kucsera), 58. J. Káňa (Krejčí, Ondrušek), 59. Krejčí (J. Káňa, Olesz), rozhodující nájezd Nahodil - 32. T. Dvořák (Z. Doležal, Prymula), 43. Horák (Řepík, D. Kaše), 55. Zikmund. Rozhodčí: Kika, Stano - Hynek, Axman. Vyloučení: 5:2. Bez využití. Diváci: 5168.

Olomouc: Lukáš - Škůrek, Ondrušek, T. Černý, Rašner, Dujsík, Řezníček - Kucsera, Krejčí, J. Káňa - Klimek, J. Knotek, Ostřížek - Kunc, Nahodil, Burian - Olesz, Kolouch, Strapáč - Navrátil. Trenéři: Moták a Tomajko.

Sparta: Neužil (na 4. nájezd Cichoň) - Moravčík, Mikliš, Polášek, T. Pavelka, Jurčina, T. Dvořák, Tomov - Řepík, Horák, D. Kaše - Z. Doležal, Chlapík, Prymula - Konečný, Zikmund, Buchtele - T. Jandus, Hašek, M. Jandus. Trenér: Jandač.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články