Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta vedla, ale nakonec padla v nájezdech a Karlovy Vary konečně vyhrály

Hokejisté Sparty vedli 3:1 a zdálo se, že trápení hostů z Karlových Varů, kteří pět zápasů nevyhráli, bude pokračovat. Jenže Vondráček byl proti, nejdřív snížil a potom v oslabení 66 vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnal na 3:3. Zápas nevyřešilo ani prodloužení a tak jej až v šesté sérii nájezdů rozhodl Černoch. Sparta padla po devíti výhrách, ale bodovala v šestnáctém utkání za sebou. 

Sparta - K. Vary
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Oba celky nastoupily bez reprezentantů, kteří se v neděli vrátili ze Švédských her. Zatímco ale Spartě se do sestavy vrátili uzdravení Sobotka a Jurčina, Karlovy Vary v O2 areně postrádaly řadu dalších hráčů. Nenastoupil Rachůnek, Pulpán, Mikúš, v brance chyběla jednička Novotný. I proto se do hry poprvé dostali šestnáctiletí útočníci Kulich a Rymon.

Kulich se postavil dokonce do středu prvního útoku a hned při svém prvním střídání si připsal plusový bod, byl totiž na ledě u vedoucí branky Koblasy po 38 sekundách hry.

Pražané ale ještě v první třetině dokázali zásluhou Poláška vyrovnat a poté, co přežili tři oslabení, se ve druhé třetině dostali do vedení. Rousek ještě ve 25. minutě svůj brejk nevyužil, o pár sekund později ale přihrál Formanovi na druhý gól Sparty. "Jsem rád, že boduju, jsem útočník. Byl bych ale radši, kdybychom vyhráli," řekl Miroslav Forman, jenž se proti Energii prosadil i v předešlém vzájemném utkání.

Ve 27. minutě překonal Habala potřetí Kudrna, ale rozhodčí jeho gól v signalizované početní výhodě po chvilce pro předcházející ofsajd odvolali. Domácí to ale dlouho mrzet nemuselo. Následnou přesilovku využil již po 14 sekundách Košťálek.

V polovině zápasu sice Salák zlikvidoval brejk Redlicha, v pokračující akci jej ale překonal na brankovišti důrazný Vondráček. "Byl to šťastný gól. Puk se zjevil pod gólmanem a já jsem ho jen zametl," řekl Vondráček. Blízko vyrovnání byl dokonce v oslabení Kohout, z rychlého protiútoku ale trefil jen tyč, což potvrdil i videorozhodčí.

Ve třetí třetině byla Sparta aktivnější, hosté hrozili z brejků. Jeden z nich jim vyšel v samotném závěru a dokonce v oslabení. Když byl v 59. minutě vyloučen Šenkeřík, zdálo se, že domácí v klidu zápas dohrají. Vondráček se však dostal do samostatného nájezdu a prostřelil Saláka. "Říkali jsme si s Vencou (Skuhravým), že to zkusíme otevřít a budeme se tlačit do útoku. Že nebudeme na nic čekat a vyšlo nám to," uvedl Vondráček.

V nastavené pětiminutovce se ani jeden z týmů neprosadil, vítěze tak určily nájezdy. Jako jediný se v nich v šesté sérii prosadil Černoch, Karlovy Vary tak vyhrály v Praze poprvé od října 2015. "Od prvního do posledního střídání to dnes nebylo ono. I když jsme dokázali utkání ve druhé třetině otočit, tak pořád nebyl výkon ideální. A chybami a svojí hrou jsme nakonec o dva body přišli," řekl Forman.

Sparťanský kouč Miloslav Hořava chválil výkon vítězů. "Vary hrály s chutí, obětavě, předčily nás skoro ve všem a zaslouženě vyhrály. Myslím si, že si zasloužily vyhrát i v normální hrací době. My jsme dnes byli horším týmem. Vyrovnání Varů v závěru bylo vyústění celého zápasu. Ve druhé třetině nám jely Karlovy Vary samy asi pětkrát na bránu. Jak zápas začal prvním střídáním, tak špatně skončil. Celý zápas se nesl v tom duchu. Zápasy se nedají pokaždé otáčet, asi jsme si zvykli na to, že je můžeme otočit, a dnes se to nepovedlo."

Kouč hostů Tomáš Mariška chváli své hráče, jak zápas odpracovali. "Jsem rád, že se nám po krátké pauze, kterou jsme věnovali tréninku, tady podařilo odpracovat velmi kvalitní utkání. A myslím si, že nebýt krátkého výpadku ve druhé třetině, kdy jsme na dvě tři střídání vypadli ze zápasu a zbytečně jsme nechali Spartu odskočit, jsme byli minimálně vyrovnaným soupeřem. Velmi dobrým týmovým výkonem, obětavým a podpořeným všema hráči, jsme si dnes zasloužili minimálně bod získat. To, že nám spadl do klína i druhý, je zejména zásluha Vládi Habala, který nás podržel a vychytal všechny střelce Sparty. Dva body jsou zlaté. Před zápasem bychom je brali všema deseti a teď je bereme taky. V závěru (normální hrací doby) bylo hlavně důležité, že hráči, i když jsme byli ve čtyřech, se snažili gól vstřelit a jít za ním. Myslím si, že jsme byli odměněni za práci v celém utkání."

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Polášek (Řepík), 26. M. Forman (Rousek, Pech), 27. Košťálek (R. Horák, Rousek) - 1. Koblasa (Weinhold, O. Beránek), 29. Vondráček (Osmík, Redlich), 59. Vondráček (Skuhravý), rozhodující sam. nájezd Černoch. Rozhodčí: Jeřábek, Vrba - Rampír, Špringl. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Sparta: Salák - Jurčina, Tomáš Dvořák, Polášek, Košťálek, O. Němec, M. Jandus, Kalina - Řepík, R. Horák, Sobotka - Říčka, M. Sukeľ, A. Kudrna - M. Forman, Pech, Rousek - Dvořáček, D. Vitouch, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Karlovy Vary: Habal - Weinhold, Šenkeřík, Plutnar, D. Mikyska, Kowalczyk, L. Zábranský ml., Klejna - O. Beránek, Kulich, Hladonik - Kohout, Černoch, Koblasa - Vondráček, Skuhravý, Rymon - M. Zabloudil, Osmík, Redlich. Trenér: Pešout.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články