Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta udolala Plzeň v prodloužení. Trefili se bratři Thorellové, vítězem miniduelu je Erik

Na druhý pokus to doma v nové sezoně Spartě vyšlo. Po páteční porážce s Třincem (4:7) uspěli Pražané proti Plzni 4:3 v prodloužení. Svěřenci Josefa Jandače ovšem museli dotahovat dvoubrankovou ztrátu a ještě šest minut před koncem zápasu přišli o vedení 3:2. V utkání se prosadili švédští bratři Thorellové. Gustaf na straně Západočechů a Erik za domácí, který rozhodl v nastaveném čase.

Hokejisté Sparty se radují z branky
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Hosté se hned v úvodu ubránili při Čerešňákově vyloučení a v deváté minutě se sami dostali do vedení. Kvasničkovu střelu od modré čáry tečoval Gustaf Thorell a ve třetím zápase v české extralize se tak mohl radovat z premiérové branky.

Náskok zvýšili Západočeši v čase 17:34 v přesilové hře, když po Dzierkalsově přihrávce zakončil Schleiss do odkryté branky. Na startu druhé části se Plzeň opět úspěšně ubránila při dalším Čerešňákově trestu a navíc v oslabení mohl zvýšit Mertl. Gólman Pavlát, který nastoupil v sezoně podruhé a poprvé od začátku, držel čistý štít přesně 32 minut. Poláškovu přihrávku na Doležala si nešťastně srazil do vlastní branky Mertl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta – Plzeň

Sparta se dočkala vyrovnání v polovině třetí třetiny. Nejprve přečkala oslabení při trestu Sobotky, který záhy nato u branky na 2:2 asistoval. Jeho střelu z pozice mezi kruhy tečoval za Pavláta Horák. Za 91 sekund nabil Erik Thorell Moravčíkovi a Sparta dokonce vedla.

Plzni se po vyloučení Dvořáka na pět minut a do konce utkání a následném trestu Mikliše naskytla při dlouhé výhodě i přesilovka pěti proti třem a svým druhým gólem v utkání ji využil Schleiss. Strhnout vedení na stranu hostů mohl Blomstrand, který trefil tyč. Prodloužení neodvrátil v šanci ani sparťanský kapitán Řepík. V nastavení vyslal do úniku Chlapík Erika Thorella, který vyzrál na Pavláta a rozhodl.

5. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 4:3 v prodl. (0:2, 1:0, 2:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 32. Polášek (R. Horák, Řepík), 50. R. Horák (Sobotka), 52. Moravčík (E. Thorell), 62. E. Thorell (Chlapík. D. Kaše) - 9. G. Thorell (Kvasnička), 18. Schleiss (Dzierkals, Bulíř), 54. Schleiss (Dzierkals, Bulíř). Rozhodčí: Hodek, Šindel - Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 6:4, navíc Tomáš Dvořák (Sparta) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 5641.

Sestavy:

Sparta: Salák - Moravčík, Mikliš, T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Polášek, R. Jeřábek - Řepík, R. Horák, Sobotka - Chlapík, D. Kaše, E. Thorell - M. Forman, D. Vitouch, Buchtele - Z. Doležal, Zikmund, Prymula. Trenér: Jandač.

Plzeň: Pavlát - Čerešňák, Budík, Jiříček, Graňák, Kvasnička, J. Kindl, L. Kaňák - Schleiss, Mertl, Dzierkals - Bulíř, Kodýtek, Kantner – M. Lang, G. Thorell, Blomstrand - Kuťák, F. Přikryl, Malát. Trenéři: Baďouček a M. Říha ml.

Tomáš Hamara (Sparta): "Do zápasu jsme vstoupili špatně a trošku lehkovážně. Byly tam zbytečné fauly, na které pořád apelujeme a máme jich v zápasech hodně. Bohužel nám k tomu ani moc nejde oslabení, takže jsme z toho inkasovali. Do druhé třetiny jsme vstoupili s drobnými změnami, zlepšili jsme pohyb a začali jsme být agresivnější. Tlačili jsme se víc do hry, ale Plzeň byla na koni, takže to pro nás bylo těžké. Dali jsme jeden gól, ale pořád to nebylo ono. Ve třetí třetině už jsme trošku víc dominovali, hráli jsme víc na kotouči, měli jsme dobrý pohyb, ale pořád nám chybí větší tlak do brány a zakončení. Hodně kombinujeme. Po našem obratu zase přišla nesmyslná vyloučení, jak do konce zápasu, tak i do tří. Soupeř to využil a vyrovnal. V prodloužení to bylo už z naší strany perfektně odehrané."

Tomáš Vlasák (Plzeň): "Vstoupili jsme do utkání dobře, dali jsme v první třetině dvě branky. Věděli jsme, že ve druhé třetině Sparta zabere, což se potvrdilo, ale uhráli jsme ji ještě slušně. Ve třetí jsme začali dělat občas nepochopitelné věci a samozřejmě tak kvalitní mužstvo, jaké Sparta má, toho využilo. Pomohl nám trošku jejich zkrat, když se dostali do tří, a nám se podařilo vyrovnat. V prodloužení už jsme tahali za kratší konec, ani si nepamatuju, jestli jsme byli na puku. Vyústilo to ve vítězství Sparty."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články