Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sparta si poradila s Karlovými Vary 3:1, trefili se Kumstát i Pech

Praha - Hokejisté Sparty si v dohrávce 12. kola extraligy poradili s nepříjemně hrajícími Karlovými Vary 3:1 a posunuli se na čtvrtou příčku tabulky, Západočeši zůstali poslední. Dvakrát se proti bývalému klubu prosadili sparťané Kumstát s Pechem, uklidňující třetí branku vstřelil na začátku třetí části Uher.

Petr Kumstát ze Sparty se raduje z branky do sítě Varů
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Zápasu přihlíželo téměř šest a půl tisíce diváků, z nichž bylo díky jedné z mimořádných akcí klubu nazvané "Sparta středním školám" dva tisíce středoškoláků.

V brankovišti domácích dostala přednost týmová dvojka Novotný. Výrazněji zaměstnanějším z obou mužů v masce byl však hostující Závorka. Novotný se sice zahřál při brzkém oslabení Sparty, ale Pražané pak měli navrch. Jen dlouho nemohli najít recept na překonání pozorného Závorky.

Pražanům se to nepovedlo ani během dvou Rýglových vyloučení v krátkém sledu. Až v začínající 15. minutě uspěla sehraná dvojice Pech, Kumstát, která dokázala rozebrat defenzivu Energie tak dokonale, že Kumstát zakončoval do prázdné branky. V závěru přesilovky ale 35 sekund před první přestávkou vyrovnal Mullane.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Karlovy Vary

"Neměli jsme dobrý vstup do zápasu. Prvních snad 12 minut jsme pořádně nevystřelili na branku. Byla tam možná nějaká optická převaha, hráli jsme u nich ve třetině, ale nevystřelili. Kdybychom v té první třetině dali dva tři góly, mohli jsme se od toho odrazit a hrát třeba i lepší hokej, ale dopadlo to, jak to dopadlo," řekl asistent trenéra Sparty Jiří Veber.

Také v druhém dějství se hrálo převážně před Závorkou, ale Západočeši jako kdyby vycítili šanci a místy domácí mužstvo notně pozlobili. V 28. minutě měl možnost vrátit při přesilovce svému celku vedení Ružička, jenže Závorka byl proti. Ještě v tomtéž oslabení ujeli na druhé straně Tuominen s Mikulíkem, Tuominen však přečíslení dvou na jednoho zakončil střelou pouze do Novotného náruče.

Na začátku 32. minuty přinutil Závorka fantastickým zákrokem lapačkou k nevěřícnému pohledu ke stropu haly Procházku. Jenže uteklo jen pár vteřin a Pech nachytal Závorku zpoza branky přihrávkou, kterou si karlovarský gólman srazil betony za čáru.

"Neviděl jsem, co dělá přesně brankář. Nahrával jsem Martinovi Procházkovi, ale gólman zrovna v dráze puku stál, trefilo ho to, a jak udělal ještě pohyb, tak si to tam hodil," popsal Pech šťastnou trefu. V 35. minutě měl v oslabení příležitost k opětovnému vyrovnání Skuhravý, Novotného ale zblízka nepřekonal.

"My jsme do zápasu vstoupili s velkým respektem, protože Sparta je kvalitní tým. První třetina se nám nepovedla, jak jsme chtěli, ale od půlky zápasu jsme bojovali a snažili se uhrát nějaký bod. Bohužel šance, které jsme měli, jsme neproměnili," řekl kouč poražených Jan Tlačil.

V třetí části už se hrálo zcela podle sparťanských not. V 46. minutě nastartoval rychlé nohy Uher a poté, co se dostal do pozice k zakončení, se trefil přesně do horního růžku. Harant pak při další šanci pohotově zaskočil za Závorkovými zády za svého gólmana holí.

V polovině třetiny mohl vývoj ještě zdramatizovat Mikulík, jehož teč se otřela o tyč. Další šance už patřily zase domácím, Závorka jim však počtvrté gólovou radost nedopřál.

Dohrávka 12. kola hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Kumstát (Pech), 32. Pech (Barinka), 46. Uher (Kudrna) - 20. Mullane (T. Rachůnek). Rozhodčí: Hejduk, Hradil - Bláha, Špůr. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. Diváci: 6416.

Sparta Praha: Novotný - Čajkovský, Nedomlel, Kalina, J. Mikuš, Eminger, Gernát, Barinka - Ihnacak, P. Vrána, Ružička - Forman, J. Hlinka, Klimek - M. Procházka, Pech, Kumstát - Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Karlovy Vary: Závorka - Dujsík, Harant, M. Rohan, Sičák, Rýgl, T. Dvořák - V. Tomeček, Skuhravý, T. Rachůnek - Mikulík, Tuominen, Mullane - Gorčík, Stloukal, D. Kindl - Flek, Gríger, Harkabus. Trenéři: Tlačil a Antonik.

Jiří Veber (Sparta): "Jsme samozřejmě hrozně rádi za tři body, ale s předvedeným výkonem spokojení nejsme. Podle mého názoru jsme tam měli velký počet chyb a nedostatků. Čekali jsme houževnatého soupeře, na kterého jsme se dobře připravovali a měli jeho hru vysledovanou. Tím nás nepřekvapil. Karlovy Vary hrály dobře, ale z naší strany to nebyl nejlepší výkon. Soupeř naštěstí nepotrestal víc těch chyb."

Jan Tlačil (Karlovy Vary): "My jsme do zápasu vstoupili s velkým respektem, protože Sparta je kvalitní tým. První třetina se nám nepovedla, jak jsme chtěli, ale myslím, že od půlky zápasu jsme bojovali a snažili se uhrát nějaký bod. Bohužel ty šance, které jsme měli, tak jsme neproměnili. Když si na Spartě takové šance vytvoříme, měli bychom je proměnit, abychom mohli na zisk bodu pomýšlet."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články