Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Sparta s novým trenérským duem přehrála Bílé Tygry

Hans Wallson už byl na střídačce a zažil vítěznou premiéru. Hokejisté Sparty porazili v utkání 22. extraligového kola Liberec 3:1. Pražané vyhráli od nástupu kouče Miloslava Hořavy, jenž měl poprvé vedle sebe v roli rovnocenného kolegy Švéda, i druhý zápas. Vítězný gól dal ve 35. minutě útočník Michal Řepík, jenž zvyšoval v početní výhodě na 2:0. Bílí Tygři nebodovali potřetí za poslední čtyři vystoupení.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta Praha – Liberec

"Je těžké mluvit o tom, zda bychom chtěli hrát právě jako dnes a prezentovat se takovým hokejem. Bylo by strašně jednoduché říci ano, protože jsme vyhráli, ale stejně jako jsme dnes vyhráli, tak jsme mohli i prohrát. Výkon byl dobrý a máme na čem stavět. Každopádně to byl těžký zápas a pro nás je stoprocentně moc dobře, že jsme úspěšně navázali na minulé utkání ve Varech," řekl trenér Hořava.

Připustil také, že v dané situaci přišel Pražanům mimořádně vhod týden volna od utkání na západě Čech. "To nám fakt moc pomohlo," přitakal bývalý vynikající obránce a mistr světa z Prahy 1985, jenž měl velmi dobrý pocit i z kooperace na střídačce. "Hans stál mezi námi, Jarda Hlinka měl pořád na starost útočníky, aby se Hans trochu naučil jména a maličko si to omakal na české střídačce. Fungovalo to dobře," uvedl Hořava.

Vyrovnaná první třetina příliš vzruchu nenabídla. Pražané byli střelecky aktivnější, ale cestu do velkých gólových šancí hledali marně. Ve čtvrté minutě zkoušel štěstí Tomášek, ale branku střeženou bývalým sparťanem Neužilem těsně minul. Na druhé straně prošel Kovářovi mezi betony Frolíkův pokus, ale kotouč zazvonil pouze na tyčku. Neužil pohotově zachránil proti Moravčíkovi. Liberečtí hráli i dvě přesilovky, bezbrankovým stavem však nepohnuli.

Dění ve druhém dějství rozproudil úvodní gól, který zařídil přesnou ranou od modré čáry reprezentační obránce Němeček. O chvilku později vyslal další zajímavý pokus z křídla Frolík, Kovár byl však pozorný. S vedoucím zásahem v zádech však měla postupně čím dál více navrch Sparta.

Ve 34. minutě fauloval Filippi, domácí měli k dispozici první početní výhodu v utkání a také ji využili. Po závaru před Neužilovým brankovištěm po Kempného ráně se k odraženému puku dostal kapitán Řepík a bekhendem zvýšil na 2:0. Se snížením Ivana ve 39. minutě však přišla zápletka a nechybělo mnoho, aby Flynn stihl ještě do přestávky vyrovnat. V dobré pozici však minul kotouč.

V úvodu třetí části mohl vrátit domácím dvoubrankový náskok Tomášek, jeho dobře mířenou ránu ze středu útočného pásma však Neužil vytěsnil. Na druhé straně zachránil Kovář před dotírajícím Bulířem, jenž dokázal zblízka usměrnit Frolíkovu nahrávku. Ve 48. minutě připravil Kovář o radost z vyrovnání také Ivana.

Tři minuty před vypršením základní doby ztratil kotouč v nahrnutém sněhu u střídaček Nedomlel, vybojoval ho Erik Thorell, po sprintu za libereckou branku našel Tomáška, který propasíroval se štěstím puk za Neužilova a zvýšil na 3:1. Jen o necelou půlminutu později přesměroval ze vzduchu Birner kotouč za Kovářova záda, ale gól naděje pro hosty nepřišel - po dlouhém zkoumání situace na videu sudí vyhodnotili, že liberecký útočník měl hůl až příliš vysoko. Sparta pak závěr v poklidu zvládla.

"Od videokouče jsme dostali informaci, že ta situace je padesát na padesát. Myslím, že v té rychlosti to nikdo z nás nemohl vidět, jak to bylo, nebo ne. Mohlo se to přiklonit na obě strany, ale rozhodčí pravděpodobně našli záběr, podle něhož to byla vysoká hůl. Víc nemá cenu se v tom babrat," uvedl kouč poražených Patrik Augusta.

22. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Němeček (M. Jandus, Sobotka), 35. Řepík (Kempný, Tomášek), 58. Tomášek - 39. Ivan (Ordoš). Rozhodčí: Sýkora, Hejduk - J Svoboda, Hnát. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 9279.

Sestavy:

Sparta: Jakub Kovář - Polášek, Kempný, Moravčík, Krejčík, M. Jandus, Němeček, Mikliš - Řepík, Sobotka, M. Forman - Tomášek, R. Horák, E. Thorell - D. Simon, D. Vitouch, Buchtele - Safin, G. Thorell, Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Liberec: Neužil - Nedomlel, Balinskis, Melancon, Ivan, J. Dvořák, Derner, Kolmann - Frolík, Bulíř, A. Najman - Ordoš, Filippi, Birner - Faško-Rudáš, Šír, Flynn - Rychlovský, P. Jelínek, Dlouhý. Trenér: Augusta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články