Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta proti nepříjemné Olomouci první zkoušku zvládla, dvakrát skóroval Sobotka

Vítěz základní části extraligy získal první bod proti ousiderovi. Hokejisté Sparty porazili 3:1 Olomouc, která si v předkole vyšlápla na Plzeň. Do vedení šli Pražané zásluhou Vladimíra Sobotky. Ve druhé třetině srovnal David Škůrek, ale vzpáětí z přesilovky udeřil Jan Košťálek. Výsledek pečetil do prázdné branky tříbodový útočník večera Sobotka.

Radost hokejistů Sparty
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

"Myslím si, že to byl týmový výkon. Vůbec to (bilanci 2+1) neřeším. Snažím se pomáhat týmu. Saša (Alexander Salák) výborně zachytal, vytáhl spoustu puků. Ta výhra jde za ním a za každým, kdo dneska hrál," řekl Sobotka.

Hosté se už ve druhé minutě dočkali přesilové hry při vyloučení Buchteleho, ale Sparta se ubránila. Domácí při své početní výhodě při Knotkově vyloučení měli velkou šanci. Horák našel Řepíka, ale kapitán Pražanů trefil boční síť.

Skóre otevřel ve 13. minutě Sobotka, který byl po kombinaci elitní formace u levé tyče před Konrádem, ale vybruslil si do lepší střelecké pozice na pravý kruh a trefil bližší horní roh branky. Odpovědět se snažil vzápětí Káňa, který pak prověřil Saláka i v 18. minutě při Jurčinově pobytu na trestné lavici. Domácí gólman Kryl i pokusy Klimka a Strapáče.

Zvýšit náskok Sparty mohl ve 23. minutě Horák, jehož vysunul bekhendovou přihrávkou Sobotka, ale se střelou z pravého kruhu si Konrád poradil. Olomouc se po trestech Dujsíka a Adama Rutara ubránila i 63 sekund v oslabení tří proti pěti. Ve 28. minutě pak neuspěl před Konrádem Forman.

Salák zůstal neprůstřelný při tlaku hostů při Jurčinově vyloučení, ale při Dvořákově trestu v 38. minutě už kapituloval po Škůrkově střele a teči Koloucha. Spartě vrátil 45 sekund před koncem druhé části vedení při Kolouchově trestu Košťálek, kterému první pokus zblokoval Strapáč, ale druhým se trefil k pravé tyči.

"Byli jsme tam docela dlouho a věděl jsem, že bychom měli vystřelit. Sob (Sobotka) mi to tam krásně nalil, tak jsem to zkusil. On to zblokoval, ale hnedka se to ke mně vrátilo zpátky, tak jsem to tam poslal a spadlo to tam," vylíčil obránce Jan Košťálek.

Ve třetí třetině se hrálo dlouho bez šancí a až ve 47. minutě byla blízko vyrovnání Olomouc při Němečkově vyloučení. Klimkův tečovaný pokus padal za Saláka, ale z brankoviště jej odvrátil Sukeľ. Konrád si poradil s tečí i dorážkou Dvořáčka. Saláka v další šanci hostů nadvakrát nepřekonal Olesz.

Pojistku náskoku Pražanům nepřinesl Formanův průnik ani přesilovka při Kucserově pobytu na trestné lavici. Při power-play Olomouce ale zpečetil výsledek 53 sekund před koncem do prázdné branky Sobotka.

"Do utkání jsme nastoupili s lehkým respektem, takže první třetina pro nás byla taková neutěšená. Ale potom jsme do toho už šli naplno a myslím si, že jsme Spartě byli vyrovnaným soupeřem. Bohužel jsme neproměnili vyložené šance, které jsme měli v přesilových hrách. Pomohli jsme si v přesilovce jen jedním gólem, to je málo," uvedl trenér Olomouce Zdeněk Moták.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

HC Sparta Praha - HC Olomouc 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Sobotka (R. Horák, Řepík), 40. Košťálek (Sobotka), 60. Sobotka (Řepík, Jurčina) - 38. Kolouch (Škůrek, Dujsík). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Bez diváků.

Sestavy:

Sparta: Salák - Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, T. Pavelka, Němeček - Řepík, R. Horák, Sobotka - A. Kudrna, Tomášek, Rousek - M. Forman, Pech, Buchtele - Dvořáček, M. Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Olomouc: Konrád - A. Rutar, Ondrušek, Škůrek, Vyrůbalík, Dujsík, Rašner - V. Tomeček, Nahodil, J. Káňa II - Olesz, Kolouch, Ostřížek - Navrátil, J. Knotek, Klimek - Bambula, Strapáč, Kucsera - Burian. Trenéři: Moták a J. Tomajko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články