Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sparta premiéru zvládla s odřenýma ušima, po nájezdech porazila Vary 2:1

Praha - Richard Žemlička se hned na úvod své extraligové trenérské kariéry mohl radovat - a zároveň si oddechnout. Jeho Sparta totiž porazila Karlovy Vary po samostatných nájezdech 2:1. Energie sice vedla před nejvyšší návštěvou prvního kola (6 388 diváků) po trefě Petra Kumstáta, v 52. minutě však vyrovnal Petr Ton a rozstřel rozhodl Peter Jánský.

Sparta - Karlovy Vary
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk

Při slavnostním úvodu vhodil buly patron sparťanské sezony Karel Gut, klubová legenda slavící v neděli 85. narozeniny. Energie nastoupila i s čerstvou posilou, slovenským útočníkem Františkem Skladaným, který s klubem prodloužil smlouvu. V brance se však místo jedničky Mensatora objevil Závorka.

Hosté se ujali už po 104 vteřinách vedení, když Pech získal za brankou puk a vybídnul ke skórování kanonýra Kumstáta. Další možnost Západočechů měl po střele Skuhravého Gründling, za domácí zahrozil Tenkrát a po chybné rozehrávce Karlovarských nepřekonal u levé tyče Závorku Ton. Vyrovnání nepřinesl ani pokus faulovaného Broše a v přesilovce nezamířil přesně Ton.

Asistent Sparty Jan Votruba:

"Nezačali jsme dobře, hned z první střely jsme dostali gól, a to nás v další fázi utkání zabrzdilo. Karlovy Vary hrály výborně defenzivu a střední pásmo, taky nás občas napadaly do hloubky. Měli jsme problémy s rozehrávkou, ale do třetí třetiny jsme hru změnili. Chtěli jsme hrát agresivně, forčekovat, a to se nám dařilo. Od gólu na 1:1 jsme hráli dobře a měli jsme i šance. Musím vyzvednout brankáře Schwarze, protože nás v určitých fázích podržel."

Trenér Varů Kýhos:

"Věděli jsme o síle Sparty, na zápas jsme se výborně připravili. Až do doby, než jsme dostali před koncem gól, tak si troufám říct, že jsme byli lepším mužstvem. Ta branka s námi samozřejmě trošku otřásla, Sparta se dostala na koně a ještě hrozilo, že bychom prohráli v normální hrací době. Jsme rádi za bod, ale myslím si, že jsme si po takovém výkonu nezasloužili zápas prohrát. Jsem na kluky hrdý. Tomáš Závorka odchytal parádní zápasy v přípravě, hlavně v Rusku, a Lukáš Mensator v takové formě nebyl. Jsme rádi, že máme tak vyrovnanou dvojici."

V úvodu druhé části prověřil Schwarze opět Kumstát a pak Sparta odolala velkému tlaku při vyloučení Yoricka Treilleho. Ve 32. minutě se na druhé straně dostal do šance jeho bratr Sacha. Toho při zakončení fauloval Košťál, ale francouzský útočník nařízené trestné střílení neproměnil - po blafáku do bekhendu přestřelil. Závorka pak kryl Hlinkův pokus, ale větší šance měli hosté. Vachovec ale únik v dvoubrankový náskok neproměnil.

Pražané se snažili vyrovnat, jenže šance si s výjimkou Tenkrátovy střely dlouho nevytvářeli. V 52. minutě ovšem objel branku Broš, přihrál Tonovi, který už prolomil Závorkovu neprůstřelnost. Za hosty mohl odpovědět znovu Vachovec. V 56. minutě už se Sparta radovala z obratu, když Sacha Treille poslal puk po objetí branky k pravé tyči, ale sudí si u videorozhodčího prověřili, že za brankovou čárou neskončil. Rozuzlení nepřineslo ani nastavení a v rozstřelu se trefili jen sparťané Jánský s Brošem.

HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 52. Ton (Broš), rozhodující nájezd Jánský - 2. Kumstát (Pech). Rozhodčí: Turčan, Smitka - Bejček, Charvát. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci:
6 388.

Sparta: Schwarz - Milam, Jan Hanzlík, Philipp, Vallin, Gawryletz, Krstev, D. Kočí - Ton, Broš, I. Rachůnek - Pacovský, J. Hlinka, Tenkrát - Jánský, Foster, S. Treille - Y. Treille, Luňák, Bahenský. Trenéři: Žemlička a Votruba.

Karlovy Vary: Závorka - Gründling, Kohn, M. Rohan, Gřegořek, J. Látal, Gulaši, Kloz, Prošek - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, Keith, Skladaný - Koblasa, Vachovec, T. Rohan. Trenéři: Kýhos a Pešout.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články