Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta před rekordní návštěvou zlomila Litvínov a pojistila si vedení v tabulce

Zápas, na který se bude dlouho vzpomínat. Duel Litvínova se Spartou (2:3) v předehrávce 45. kola totiž na fotbalovém stadionu Dynama Drážďany ozdobil divácký rekord - extraligové utkání navštívilo 32 009 fanoušků. Po druhé třetině byl stav 1:1, ale Pražané následně rozhodli dvěma góly během dvou minut, když se prosadili Vladimír Růžička s Lukášem Rouskem. V dresu třinácté Vervy už pouze snížil Richard Jarůšek.

Potyčka litvínovských Edwina Hedberga a Richarda Jarůška se Sparťany Jeremie Blainem a Petrem Kalinou
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

V předchozím vzájemném souboji 30. prosince padlo v O2 areně 12 branek, ale v Drážďanech se v první třetině na gól čekalo marně. Po úvodní oboustranně opatrné desetiminutovce měl větší šanci Lukeš, brankář Sparty Machovský však jeho pokus vytěsnil.

Pak se na chvilku uvolnila ofenzivní stavidla a na obou stranách bylo k vidění několik přečíslení. Velmi slibně vypadalo především to v podání dvojice reprezentačních útočníků Řepíka se zakončujícím Tomáškem, ale Janus jim sebral radost dobrým zákrokem.

Stejně dobře si vedl zkraje druhé části, když Košťálek zakončil další přečíslení dvou na jednoho. Ve 24. minutě si ale sparťanský bek spravil chuť, když otevřel skóre. Na začátku 32. minuty mohl zvýšit Forman, jenže Janus byl proti.

O chvilku později jel sám na Machovského zapomenutý Jarůšek. Sparťanského gólmana přelstil povedeným manévrem, nicméně blafák do forhendu zakončil jen do tyče. Následoval tlak Litvínova, který korunoval nekompromisní bombou a vyrovnáním Ščotka - 1:1.

Nástup hokejistů Litvínova a Sparty na stadionu v Drážďanech
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

V úvodu třetího dějství se zaskvěl pěknou akcí Tomášek, zakončil ji ale střelou pouze do Januse. Na druhé straně měl velkou možnost Kudla, i Machovský byl však ve střehu. V 47. minutě vrátil Pražanům vedení pohotově dorážející Růžička. O dvě minuty později Rousek zvýšil, když z prostoru mezi kruhy parádně zavěsil pod horní tyčku.

Pojistku v následné přesilovce měl na holi Smejkal, sám proti Janusovi ale neuspěl. Kousek od druhého zásahu byl pak Růžička, jehož pokus z kruhu zastavila na konci 52. minuty branková konstrukce.

V 55. minutě vrátil Severočechy do zápasu využitou přesilovkou Jarůšek, který byl v pravý čas na pravém místě a zblízka snadno dorazil puk do odkryté branky. V čase 58:16 sáhla litvínovská střídačka k oddechovému času a následně také ke hře bez gólmana, na vyrovnání už ale "domácí" nedosáhli.

Drážďany  ideální místo pro rekord 

Tribuny týmu druhé Bundesligy pojmou 32 123 fanoušků. Po úvodním utkání druhé německé ligy mezi Drážďanami a Lausitzerem (5:3) zůstala na tribunách i většina příznivců obou týmů. Zatímco saské derby se hrálo za vytrvalého deště, během extraligového duelu nastavilo počasí vlídnější tvář.

Na druhé místo historických tabulek v extraligové návštěvnosti klesl veleklasický souboj Brna se Spartou, na který přišlo při akci podobného typu před čtyřmi lety na stadion Lužánky 21 500 diváků. I třetí nejvyšší kulisa se vztahuje k zápasu pod širým nebem, v Brně sledovalo souboj Komety s Plzní 18 514 diváků. Maximem v hale je návštěva 17 220 diváků na loňském utkání Sparta - Kladno v O2 areně.

Předehrávka 45. kola hokejové extraligy v Drážďanech:

HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 37. Ščotka (Mahbod), 55. Jarůšek (Kašpar, T. Pavelka) - 24. Košťálek (Tomášek, Řepík), 47. V. Růžička (Polášek, A. Kudrna), 49. Rousek (A. Kudrna). Rozhodčí: Hodek, Šír - Tošenovjan, Jelínek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 32 009.

Litvínov: Janus - Jánošík, Ščotka, Kudla, T. Pavelka, J. Říha, Baránek, Kubát - Mahbod, M. Hanzl, Jarůšek - Petružálek, V. Hübl, F. Lukeš - L. Kašpar, Gerhát, Hedberg - Jurčík, Válek, Trávníček. Trenér: Kýhos.

Sparta: Machovský - Tomáš Dvořák, Košťálek, Piskáček, Polášek, Blain, Kalina, Poizl - Řepík, Tomášek, Smejkal - Rousek, V. Růžička, A. Kudrna - Forman, Pech, Říčka - Dvořáček, Sukeľ, D. Vitouch. Trenér: Krupp.

Jindřich Kotrla (Litvínov): "Myslím, že jsme odehráli se Spartou vyrovnanou partii. Opět rozhodly předbrankové prostory, kdy my jsme šance neproměnili, zatímco Sparta ano. Je to náš problém, musíme se tím zabývat a vyřešit ho. Jinak si nemyslím, že by se na tom utkání nějak výrazněji podepsalo, v jakém se hrálo prostředí. Bylo to specifické, hráči si to užili, ale na hře se to podle mého názoru nijak neprojevilo."

Uwe Krupp (Sparta): "Samozřejmě šlo o mimořádný zápas za unikátních okolností, když se hrálo pod širým nebem, ale myslím, že náš tým se s tím opravdu dobře vypořádal. Museli jsme upustit od zaběhnuté rutiny a brali to jako výzvu. První třetina byla v pohodě, oba celky tam měly své šance ke skórování. Myslím, že hlavně ve druhé části odvedl Litvínov skvělou práci, místy nás tam nachytal, ale měli jsme výborný start do třetí třetiny. Kluci se ještě více soustředili a nakonec nám to stačilo na vítězství. Jsme šťastní, jak zápas dopadl, těší nás tři body."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články