Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Sparta po obratu přetlačila Jihlavu 4:3, vítězství vystřelil Forman

Praha – Nováček z Jihlavy v O2 areně srdnatě bojoval a ačkoli vedl, neodváží si z Prahy nakonec ani bod. Dukla brzy po inkasované brance otočila průběžný stav na 2:1, ale poté se ze sparťanského pohledu prosadili Kumstát, Kalina a Forman. Snížení Jiránka znamenalo kosmetickou úpravu konečného skóre. Sparta má druhou výhru v sezoně.

Utkání Sparta - Jihlava
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Sparta se dočkala vedení z první velké šance zápasu. Ve čtvrté minutě našel Hlinka z rohu mezi kruhy Reichenberga a norský útočník ve svém druhém utkání v české extralize vstřelil premiérovou branku. Dukla se pak ubránila při Protasenjově vyloučení i při Hlinkově trestu, při kterém trefil Zámorský od modré čáry levou tyč.

Ve 13. minutě se radovala Jihlava z vyrovnání. Šidlíkova střela se odrazila od zadního mantinelu přímo k Andělovi, který u pravé tyče snadno trefil odkrytý prostor a také ve druhém vystoupení v nejvyšší soutěži dal gól.

Dukla na přelomu první a druhé třetiny přečkala i třetí oslabení a pak sama také ohrožovala Aittokallia. Na druhé straně zkoušeli štěstí Kudrna, Reichenberg a Zámorský. Prosadila se ale Jihlava. Ve 30. minutě nejdříve Hlinka zamířil do horní tyče a v pokračující akci po Hlinkově střele úspěšně dorážel Žalčík.

Sparta se následně ubránila při Mikušově vyloučení a ve 34. minutě neuspěl při snaze vyrovnat proti Škarkovi zblízka Vrána. Při pobytu Zámorského na trestné lavici mohl zvýšit Protasenja. Škarek si potom poradil s pokusy Kudrny a Zámorského. Pražané vyrovnali 50 sekund před druhou pauzou, kdy se prosadil po Klimkově akci v brankovišti Kumstát.

V úvodu závěrečné části byla sice mírně střelecky aktivnější Jihlava, ale ve 48. minutě se dostala do vedení Sparta. Kalina napřáhl za levým kruhem a na bližší tyč překonal Škarka. Ten v minulé sezoně debutoval v extralize v dresu Sparty.

Asistenci si připsal útočník Lukáš Rousek, který naskočil do třetí třetiny a odbyl si premiéru v extralize. "Jsem za to moc rád. Odrazilo se mi to od brusle k Pavelkovi, který to přehrál na Petra Kalinu a ten dal golfákem krásný gól," popsala osmnáctiletá letní akvizice z Letňan.

Za šest minut zvýšil Forman, který se dostal za obranu a vyzrál na sedmnáctiletého jihlavského gólmana. "O přestávce jsme si říkali s Lukášem Klimkem, ať mi to tam takhle hodí. Jsem rád, že to vyšlo," těšila Formana úspěšná spolupráce.

Za 132 sekund ale Dukla vývoj zdramatizovala, když se šikovně uvolnil Jiránek a z levého kruhu prostřelil Aittokallia na lapačku. Těsný náskok ale favorit při Pechově vyloučení i při závěrečné power play Jihlavy udržel.

"Musím se přiznat, že jsem překvapený, že zvládáme držet krok i s takovými týmy, jako je Sparta, a chvíli je i přehráváme," uvedl sedmnáctiletý gólman Dukly Jakub Škarek, který v minulé sezoně v dresu Sparty debutoval v nejvyšší soutěži.

Sparta Praha - Dukla Jihlava 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Reichenberg (J. Hlinka, Tomáš Dvořák), 40. Kumstát (Klimek), 48. Kalina (T. Pavelka, Rousek), 54. Forman (Klimek, Aittokallio) - 13. Anděl (Šidlík, Ulrych), 30. Žálčík (M. Hlinka), 56. Jiránek (De la Rose). Rozhodčí: Bejček, Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 6418.

Sparta: Aittokallio - Zámorský, Tomáš Dvořák, T. Pavelka, Kalina, Nedomlel, J. Mikuš - Reichenberg, P. Vrána, J. Hlinka - Forman, Klimek, Říčka - A. Kudrna, Pech, Kumstát - Saponari, Černoch, Uher - od 41. navíc Rousek. Trenéři: Kalous a J. Nedvěd.

Jihlava: Škarek - De la Rose, Suchánek, Šidlík, Bryhnisveen, J. Zdráhal, Kajínek, Ulrych - Macík, Skořepa, Jiránek - Čachotský, F. Seman, Rys - Žálčík, M. Hlinka, Anděl - Protasenja, R. Hubáček, Váňa. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Věděli jsme, že přijede houževnatý soupeř, který hrál velmi aktivně první zápas. To se potvrdilo. Chtěli jsme hrát z dobré obrany, abychom jim nenabídli nějaké brejkové situace, protože mají dobré bruslaře. Myslím si, že se nám to celkem dařilo. Oni nás sice druhým gólem na chvíli trošku rozhodili, ale jako rozhodující gól vidím tu ubojovanou dorážku od Petra Kumstáta (na 2:2) na konci druhé třetiny. Šli jsme do kabiny klidnější, řekli jsme si, že potřebujeme dostat víc puků do předbrankového prostoru. To se nám povedlo, odskočili jsme o dva góly a už jsme to ubránili."

Petr Vlk (Jihlava): "Jsme samozřejmě zklamaní, že jsme si neodvezli ani bod. Za to, co tady kluci předvedli a jak se ukázali, si ho zasloužili. Zlomová situace asi byla druhá inkasovaná branka na konci druhé třetiny, kterou jsme si tam nechali dorazit. Ve třetí části byl soupeř malinko aktivnější ve střelbě, spadlo mu to tam. My jsme se netlačili tolik do zakončení, to asi rozhodlo. Jestli tam byla nějaká šance na srovnání, o tom můžeme polemizovat. Doufám, že kluci budou hrát nadále dobře a ještě se budeme zlepšovat."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články