Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta nasázela šest gólů a zvýšila vedení v tabulce. Tahák Jágr přispěl k rekordní návštěvě v hale

Sparta potvrdila roli lídra extraligy. Zvýšila svůj náskok na čele tabulky už na šest bodů poté, co jednoznačně zvládla dohrávku 10. kola. Pražané před rekordní návštěvou na extraligovém utkání hraném v hale, kterou vytvořilo 17 220 diváků, vyhráli 6:2. Kladno přehráli s Jaromírem Jágrem, který zaznamenal asistenci, a po většinou zápasu byli lepší.

Kladenská hvězda Jaromír Jágr při zápasu na Spartě
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Vyprodané hlediště svědčilo více Spartě. "Myslím si, že na nás dolehla tíha okamžiku. Pro některé hráče je ohromný rozdíl, když hráli ještě minulý rok nebo dva roky předtím před 150 diváky a teď najednou hrají před 17 tisíci," připustil legendární kladenský útočník Jaromír Jágr.

Sparta si před vyprodaným hledištěm O2 areny už po 80 sekundách zahrála přesilovku. Přestože ji nevyužila, udeřila nedlouho po jejím skončení. Po přečíslení tři na dva vypálil z kruhu Říčka, brankář Godla vytěsnil puk jen do dojíždějícího Kudrny a od něho se odrazil do branky. Jak si ověřili sudí u videa, stalo se tak v souladu s pravidly.

"První třetina byla docela vyrovnaná. Ten první gól přišel tak trochu z ničeho, ale byl moc důležitý, o to více před 17 tisíci diváky v takové atmosféře. Vždy je dobré, kdy jdete do vedení," uvedl domácí trenér Uwe Krupp.

Ve 13. minutě využil Zikmundova zaváhání Sukeľ, pohotově zakončil z prostoru mezi kruhy, jenže Godla byl pozorný a zasáhl betonem. Na druhé straně se nenechal překvapit ani Sedláček, na něhož nevyzrál Machač.

Zkraje druhé třetiny dohrávali Pražané přesilovku, ale měli sami starosti v obraně, když se až před Sedláčka dostal Strnad, stavem však nepohnul. Jenže sotva bylo Kladno v pěti, provinil se proti pravidlům Barinka. Po necelé minutě využil početní výhodu Forman, jenž byl na konci povedené souhry Pecha s Růžičkou.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha - Kladno

Navíc 72 sekund poté využil nepřesné rozehrávky Kladna Řepík, který zachytil puk těsně za útočnou modrou čárou, vjel do pásma a precizní střelou do horního růžku zvýšil už na 3:0. Krátce před polovinou zápasu odmazal nulu na kontě hostů Zikmund, který dostal puk za čáru poté, co objel branku. I v tomto případě potvrdilo úspěšný zásah video.

Pražané ale nenechali Rytíře nadechnout, neboť odpověděli hned za 13 sekund gólem Buchteleho. "Nejsme spokojení ani s výsledkem, ani s naší hrou. Dělali jsme zbytečné chyby, které Sparta trestala. A jakmile se dostala do většího vedení, tak si zápas pohlídala, vyhrála zaslouženě," přiznal kouč poražených David Čermák.

Ve 36. minutě názorně předvedl svou hokejovou genialitu Jágr, když se rychlým manévrem zbavil jednoho z branících soupeřů, předložil kotouč Melkovi a ten nezaváhal - 4:2.

Na začátku třetího dějství měli Rytíři po Kalinově faulu příležitost dostat se na dostřel jediného gólu. V přesilovce zavřeli sparťany před Sedláčkem, jehož ohrožovali především Jágr s Réwayem, domácí bek si však odpykal celý trest. Zvýšit mohl poté Tomášek, ale Godla mu sebral radost.

Ve 44. minutě už se nicméně prosadil po otočce Rousek, když dorážel nad ležícím Godlou, a výrazně tak otupil elán a odhodlání Kladna porvat se o bodový zisk. Na konci 51. minuty ještě zvýraznil rozdíl ve skóre Sukeľ a domácí fanoušci mohli slavit další triumf "mexickými vlnami". Jágr končil zápas na trestné lavici.

"Kladno zaslouží uznání. Za stavu 3:1 to byl pořád otevřený zápas, do kterého lze naskočit zpátky, ale to se nestalo. Odpověděli jsme čtvrtým gólem, což byl hrozně důležitý moment pro celý zápas. Pak už jsme si to nenechali vzít. Hráči odvedli dobrou práci," ocenil Krupp.

Sparta se v dosavadním průběhu ročníku může těšit velké podpoře. Před svými diváky hrála zatím osmkrát a její zápasy v O2 areně vidělo 83 475 diváků, v průměru takřka 10 a půl tisíce na zápas. "Atmosféra byla super. Doufám, že v pátek proti Hradci Králové to bude minimálně stejné. Všichni jsme si to užili," pochvaloval si domácí útočník Miroslav Forman.

Dohrávka 10. kola hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - Rytíři Kladno 6:2 (1:0, 3:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. A. Kudrna (Říčka, Sukeľ), 23. Forman (Pech, V. Růžička ml.), 24. Řepík, 30. Buchtele (Forman, Tomáš Dvořák), 44. Rousek (Košťálek, Polášek), 51. Sukeľ (Říčka) - 30. Zikmund (Kehar), 36. Melka (Jágr, Austin). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Jindra, Zíka. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.220 (vyprodáno).

Sestavy:

Sparta: J. Sedláček - Blain, Kalina, Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, Piskáček - Řepík, Tomášek, Smejkal - Říčka, Sukeľ, A. Kudrna - Forman, Pech, Buchtele - Rousek, V. Růžička ml., Dvořáček. Trenéři Krupp a J. Nedvěd.

Kladno: Godla - Austin, B. Nash, A. Lakos, Kehar, Zelingr, Barinka - Jágr, O'Donnell, Zikmund - Š. Jelínek, P. Machač, Réway - Redlich, Melka, Strnad - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha - od 21. navíc Bílek. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články