Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sparta jede na horký led do Plzně, Liberec bude s Chomutovem bojovat o první body

Ještě čtveřice extraligových týmů čeká na první body v nové sezoně. Vedle Chomutova a Mladé Boleslavi se jedná poněkud překvapivě také o Liberec a Třinec. Bílí Tygři nastoupí na ledě chomutovských Pirátů, Oceláři se představí v aréně nováčka z Karlových Varů. Atraktivní duel pak slibuje souboj mezi Plzní a Spartou.

Hokejisté Sparty naslouchají trenérovi Uwemu Kruppovi
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Chomutov proti Brnu a Hradci Králové neodehrál špatné zápasy, jenže na body to nestačilo. "Dvakrát jsme prohráli, ale zbraně neskládáme. Bojujeme, je tam odhodlání, jen musíme do zápasů přenést klid z tréninku," prohlásil asistent trenéra Jan Šťastný.

"Nemůžeme začít panikařit. Šlo o dva zápasy, v nichž se našly momenty, kdy jsme hráli opravdu dobře. Musíme stavět na tom, co vychází. A naopak zapracovat na oslabení, ve kterých dostáváme hodně gólů. Musíme zlepšit výkony na víc než jen pár minut v zápase. Věřím, že pak začneme sbírat body, ale už by to chtělo někde nějaké získat," dodal útočník Ivan Huml.

Liberec měl zatím daleko do role jednoho z hlavních aspirantů na titul. "Hrajeme složitý hokej, který jsme předváděli už v Plzni. Takový zpočátku sezony nemá šanci na úspěch. Doufám, že dva zápasy stačily k tomu, abychom si uvědomili, že v jednoduchosti je síla. Bez bojovnosti a nasazení ani s dobrým týmem, který máme v kabině, nemáme šanci vyhrát jakýkoliv zápas," varoval kouč Filip Pešán.

Třinec dvakrát prohrál, teď chce zabrat v Karlových Varech

Karlovy Vary si v neděli připsaly první body po rychlém návratu mezi elitu. Proti Mladé Boleslavi navíc dosáhly na všechny tři s čistým kontem navrch (4:0). "Zápas jsme ubojovali výborným týmovým výkonem. Byli jsme obětaví a mnohem pevnější v obraně než v Olomouci," uvedl asistent trenéra Tomáš Mariška.

Po nepovedeném vstupu na Hané navíc mohou Západočeši těžit z celkem čtyřzápasové domácí série. Jejich druhým sokem po Mladé Boleslavi bude Třinec, v neděli pak Zlín. "Ze začátku soutěže se hraje o velmi důležité body. A všechny týmy mají neskutečnou sílu," prohlásil Mariška.

Třinci se nepovedl úvod sezony a po dvou prohrách navíc vyráží na pětizápasovou sérii venkovních duelů, jelikož Werk Arena bude v nadcházejících dnech patřit muzikálu. Podle Václava Varadi zatím není důvod k panice.

"Pochopitelně že dotáhnout nějaký zápas k výhře, jelo by se nám teď ven lépe a ve větší pohodě. Vůbec nechci omlouvat dvě prohry, ale pořád jsme na úplném začátku. Jedeme to odbojovat a oddřít. A věřím, že zabereme. Ale musíme to odmakat opravdu na sto procent," řekl Varaďa, který však stále postrádá zraněné harcovníky Polanského, Rotha a Růžičku.

Vítkovice se vezou na vítězné vlně, Mladá Boleslav se trápí

Pro Mladou Boleslav bylo poslední vystoupení v Karlových Varech (0:4) velkým varováním. "Dostali jsme lekci z bojovnosti," přiznal asistent trenéra Vladimír Čermák. Náprava by měla přijít proti Ostravanům. "Pokud se z toho nepoučíme, tak se budeme trápit i nadále," doplnil Čermák.

Vítkovice jsou na vítězné vlně a stoprocentně úspěšné. Boleslav navíc v uplynulé sezoně patřila k jejich oblíbeným soupeřům: zvítězily ve všech čtyřech vzájemných zápasech. "Vycházet se z toho nedá, domácí budou mít velice silnou motivaci sebrat nějaké body. My budeme chtít navázat na první dva zápasy, respektive na větší pasáže těchto zápasů, ve kterých jsme hráli přibližně tak, jak bychom chtěli," řekl trenér Jakub Petr.

Šlágrem dne je duel Plzně se Spartou

Již bez zkušeného útočníka Jiřího Novotného, který po krátkém působení v dresu indiánů zamířil do švýcarské ligy do klubu Ambri-Piotta, přivítá Plzeň tradičního soka Spartu. Po úvodní výhře nad Libercem potrápila Škoda naposledy obhájce titulu Brno a na ledě soupeře prohrála gólem v závěru 2:3. "V Brně jsme nepředvedli špatný výkon. Sice jsme prohráli, ale makali jsme. Se Spartou musíme předvést minimálně stejný výkon a potěšit fanoušky vítězstvím," uvedl obránce Roman Vráblík.

Sparta v úvodu smetla Hradec Králové, ale minule na ledě Vítkovic narazila. "Musíme se vyvarovat vyloučení. Hráči si musí uvědomit, že především venku musíme hrát disciplinovaně, ale neznamená to, že nemají hrát fyzický hokej," prohlásil německý kouč Uwe Krupp. "S Hradcem byl rozdíl ve skóre velký, ale byl to vyrovnaný zápas. Ve Vítkovicích nám chyběla disciplína, ale kluci makali a mužstvo ukázalo dobrý charakter," doplnil Krupp, jemuž chybí útočník Přibyl. Drobné zranění má Kumstát.

Pardubičtí napravili porážku v domácí premiéře cennou výhrou pod Ještědem. S Litvínovem už by rádi dopřáli vítěznou radost i svému publiku. "Litvínov je oproti loňsku úplně jiný tým. Verva výrazně posílila, což se projevuje ve výsledcích, když vyhrála první dvě kola. Chceme potvrdit naši zlepšenou formu z utkání v Liberci," uvedl asistent pardubického trenéra Pavel Marek.

"Pracovali jsme hlavně na přesilovkách, v nich máme rezervy, přitom budou s dalším průběhem sezony důležitější a budou rozhodovat utkání. Musíme častěji střílet, více se tlačit do branky, pak budeme gólově úspěšnější. Každá branka znamená body."

Litvínov začal nad očekávání dobře. "Šest bodů ze dvou zápasů je paráda, to jsme si přáli už před začátkem sezony," netajil útočník František Gerhát. "Jsou to ale pořád jen dvě kola. Musíme hodit minulý ročník za hlavu a hlavně chytit úvod soutěže - šlapat dál a bodovat teď v každém zápase," doplnil Gerhát.

V duelu se s aktivní kariérou oficiálně rozloučí čároví sudí Stanislav Barvíř a Petr Blümel. Oba se přesouvají do rolí brankových rozhodčích.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články