Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta důležitý duel zvládla. Litvínovu zasadila klíčovou ránu v oslabení

Zatěžkávací zkoušku hokejisté Sparty zvládli a odrazili nápor Litvínova. V domácím utkání 50. kola extraligy Vervu přestříleli 5:3. Pátou branku ve 45. minutě zaznamenal Jiří Smejkal v oslabení krátce poté, co nebyl uznán gól Lukáše Kašpara. Sparta odskočila jedenáctému Litvínovu už na pět bodů a k zajištění účasti ve vyřazovací části jí stačí ve zbývajících dvou kolech získat bez ohledu na výsledky Severočechů bod.

Hokejisté Sparty slaví gól do sítě Litvínova
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Už pět šest kol víme, že si to s Litvínovem asi teoreticky rozdáme o desítku. A věděli jsme, že kdo vyhraje, bude k tomu blíže. Myslím, že jsme hráli skvěle, a když v tom budeme pokračovat, můžeme dojít daleko," uvedl útočník Sparty Jiří Smejkal.

Jako první se v utkání gólově prosadil v 15. minutě Klimek, jenž zakončil akci obránce Pavelky, který objel branku a našel v ideální pozici volného spoluhráče. Následně Pražané nevyužili druhou přesilovou hru, ale dostali se do tlaku, který gólově završili. Po Pechově akci překonal Januse podruhé Forman.

Na přelomu první a druhé třetiny Sparta přežila další oslabení a ve 23. minutě navýšila své vedení. První branky ze hry se v dresu Pražanů dočkal Bukarts. Hosté se ale dokázali vrátit do zápasu. Na 1:3 snížil při hře čtyři na čtyři Mikúš a ve 37. minutě vstřelil kontaktní branku Hübl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta – Litvínov

Hned o 16 sekund později mohl domácí uklidnit Černoch, z trestného střílení však Januse nepřekonal. Útočník domácích se ale gólu následně přece jen dočkal, když sedm desetin sekundy před koncem druhé třetiny vrátil Spartě dvoubrankové vedení. 

"To byl asi zlomový moment. Měl jsem strašně dlouhé střídání, asi minutu a půl jsem byl v obranném pásmu a pomalu jsem ani neviděl. Pak se mi tam ale odrazil puk, jeli jsme tři na dva a musím se přiznat, že jsem ani nevěděl, že bude konec třetiny. Jirka Smejkal mi to dal pěkně do prázdné brány," řekl Jiří Černoch.

Ve 45. minutě dokázal Kašpar v přesilovce překonat Machovského potřetí, rozhodčí však jeho zásah pro postavení útočícího hráče v brankovišti neuznali. A o pár vteřin později to se šancemi hostů na výhru vypadalo ještě hůře. Trončinského chybu v rozehrávce potrestal Smejkal.

"Hrozně mě mrzí, že jsem tam takhle namazal. Měli jsme domluvený signál po buly a on (Smejkal) mě vytlačil do bekhendu, tak jsem to chtěl dávat zpět na Romana (Graborenka) a on to vystihl. Moje chyba," řekl Marek Trončinský.

Hosté se ale nevzdali a v 55. minutě vykřesal jiskřičku naděje na obrat Petružálek. Důležitou výhru, teprve desátou v domácím prostředí v sezoně, si ale Sparta pohlídala.

50. kolo hokejové extraligy:

HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Klimek (T. Pavelka), 19. M. Forman (Pech), 23. Roberts Bukarts (Klimek, T. Pavelka), 40. Černoch (Sill, Smejkal), 45. Smejkal - 26. J. Mikúš (L. Kašpar), 37. V. Hübl (F. Lukeš, Myšák), 55. J. Petružálek (F. Lukeš, V. Hübl). Rozhodčí: Šír, Hejduk - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 11 143.

Sestavy:

Sparta: Machovský - T. Pavelka, Piskáček, Blain, Kalina, Košťálek, Tomáš Dvořák, T. Voráček - M. Forman, Pech, Jarůšek - Černoch, Sill, Smejkal - Roberts Bukarts, J. Hlinka, Klimek - Rousek, Kevin Klíma, A. Kudrna. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Litvínov: Janus - Trončinský, Šesták, L. Doudera, Ščotka, Graborenko, Strejček - Myšák, V. Hübl, F. Lukeš - L. Kašpar, J. Mikúš, Válek - Jurčík, Havelka, Trávníček - J. Petružálek, M. Hanzl, Gerhát. Trenéři: Šlégr, Skuhrovec a J. Beránek.

Ohlasy trenérů:

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "Byl to play-off zápas, hodně lidí, parádní atmosféra. Všichni věděli, o co jde. A všichni jsme se na to dva dny připravovali. Zápas jsme odehráli jako celou sezonu. My asi nebudeme hrát hokej na krásu, nemáme tady mezi námi McDavida. Máme tady dvacet bojovníků, pracantů. A jsem rád, že padly góly klukům, jako jsou Černoch, Smejkal, Klimek, od kterých se produktivita tolik nečeká. Tvrdou prací přetlačili litvínovské hráče v brankovištích a dali hrozně důležité góly. Výborně nám zachytal gólman a věřím, že když budeme pokračovat v takových výkonech, tak se můžeme ještě v této sezoně někam podívat."

Jiří Šlégr (Litvínov): "Prohráli jsme, takže se utkání moc dobře nehodnotí. Začátek jsme ale měli velice slušný, bohužel po individuálních chybách v brankovišti jsme inkasovali a dospělo to tak daleko, že jsme prohrávali 0:3. Podařilo se nám sice snížit na 2:3, ale zase nám soupeř odskočil nešťastným gólem na konci druhé třetiny. To nepomůže. Poté jsme udělali zase individuální chybu, to nás stálo utkání. Nicméně utkání mělo play-off náboj, z pohledu diváka mohlo být velice atraktivní. Samozřejmě je nám líto, že jsme Spartu neporazili, protože hrajeme o všechno. Nic ale nevzdáváme, pořád jsou dva zápasy do konce, my je musíme odehrát naplno a pokusit se to zvládnout."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články