Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Smoleňák se nedostal do sestavy, to je vše, tvrdí Růžička. Nevysvětlil mi to, reaguje kapitán

Předpokládalo se, že s ním na lavičce udělá Hradec Králové posun. Jenže Mountfield opět skončil po výsledku 0:4 na zápasy ve čtvrtfinále, před dvěma lety s Brnem, tentokrát s Libercem. Útok na vytoužený titul ambicióznímu klubu nevyšel ani s uznávaným koučem Vladimírem Růžičkou. Navíc na východě Čech vyvstaly otázky a spekulace ohledně jeho vztahu s kapitánem Radkem Smoleňákem, kterého ke čtvrtému duelu nenominoval.

Osamocený Vladimír Růžička na střídačce Mountfieldu
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Ta sezona byla celkově divná a hodně specifická, ale pro všechny týmy. Hrálo se třikrát v týdnu, nemohlo se trénovat... Když to vezmu z té sportovní stránky, po dvaapadesáti kolech základní části jsme byli šestí, ale představu jsme měli takovou, že jsme chtěli být do čtvrtého místa," řekl Růžička.

Před dvěma lety nestačilo mužstvo Mountfieldu na Brno, letos přehrál královéhradecké hokejisty v nejkratší možné době Liberec. "V play-off jsme chtěli být do semifinále. Liberec potvrdil svou kvalitu ve vyřazovacích bojích. Jde o hodně silný tým, nám se nepovedlo ani jednou vyhrát. V play-off je to něco úplně jiného. Je to hodně o zkušených hráčích, kteří toho mají hodně odehráno. A myslím, že právě třeba na Liberci je tohle hodně vidět," uznal Růžička.

Úterní čtvrtý zápas prohráli jeho svěřenci 1:3 i přesto, že až do poloviny třetí třetiny vedli. A výkon týmu se zkušenému sedmapadesátiletému kouči poprvé za celou sérii zamlouval po celé utkání.

"Myslím, že takhle se to má hrát, tohle byl výkon, jaký bych si představoval v play-off. Jak dnes, tak v tom prvním utkání do 30. minuty. Potřebujete ale udělat minimum chyb, aby vás soupeř nepotrestal. Určitě je špatně, jak jsme odehráli zápasy číslo dvě a tři," připomněl Růžička dvě porážky se shodným výsledkem 0:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 4. čtvrtfinále Hradec Králové - Liberec

Ve snaze o zvrat se dokonce rozhodl nechat pro čtvrté utkání mimo sestavu kapitána Radka Smoleňáka, který sledoval poslední zápas jen z tribuny. V základní části byl přitom ostřílený útočník jasně nejproduktivnějším hráčem a s 20 góly také suverénně nejlepším kanonýrem Východočechů. I proto vyvolal Růžičkův tah otázky a spekulace.

"Chtěli jsme jen trochu přeházet lajny a něco změnit, nedostal se do sestavy, to je všechno. Nic jiného než výkonnostní důvody za tím není, nic jiného v tom netřeba hledat," konstatoval Růžička.

Přestože jde o kapitána mužstva a jeho ofenzivního lídra z dlouhodobé části, zkušený kouč podle Smoleňákova vyjádření nezdůvodnil, proč se rozhodl z celého týmu, který v druhém a třetím duelu série marně hledal recept na překonání obrany Bílých Tygrů, posadit na tribunu právě jeho. Kýžený efekt se nedostavil, Východočeši prohráli i počtvrté.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Nevysvětlil mi to. On mi však nevěřil dlouhodobě. Myslím, že mi to dával jasně najevo. Věřil jiným hráčům, což je jeho právo. Takový prostě hokej někdy bývá: někdy je trenér na vaší straně, někdy ne. Víc bych se k tomu teď radši asi nevyjadřoval. My v kabině a lidi kolem nás ví nebo tuší, co a jak se dělo, tak není potřeba moc co vysvětlovat," reagoval Smoleňák.

Připustil, že ho Růžičkovo rozhodnutí nepřekvapilo. "Tak nějak jsem tušil, že to přijde. Celý ten rok byl takový prapodivný. Rád bych samozřejmě hrál a pomohl klukům, ale zodpovědnost za sestavu mají trenéři. Že jsem nehrál, to mě určitě štvalo, ale klukům v týmu jsem i tak dál věřil. A zhostili se toho parádně," ocenil Smoleňák tým přes porážku 1:3, která znamenala konec sezony.

Smoleňák: Mám tu smlouvu a miluju to tady

Zatímco sám před necelými dvěma měsíci prodloužil kontrakt o dva roky s roční opcí, kouč Růžička zatím smlouvu o spolupráci na další sezonu nemá. A hokejista, který okusil v sedmi startech i slavnou NHL, přiznal, že si další společné působení v jednom týmu nedokáže představit.

"Upřímně si to představit nedovedu. Víc bych se k tomu ale opravdu nechtěl vyjadřovat. Jsem toho plný, je v tom spousta emocí, mám v sobě spoustu věcí, o kterých se teď nechci bavit. Mám tu smlouvu a miluju to tady. Jsem tu čtyři roky a doufám, že ještě dlouho budu, protože mi na klubu záleží. Mám rád město, lidi... Doufám, že se všechno otočí dobrým směrem, budeme o to silnější příští rok a dosáhneme met, které dlouhodobě máme stanovené a po nichž toužíme my i fanoušci," uvedl Smoleňák.

Olympijský vítěz z Nagana, který z pozice trenéra dovedl reprezentaci v letech 2005 a 2010 až ke zlatu, zatím neví, jaká bude jeho budoucnost. "Představa klubu je semifinále. A tam jsme se nedostali. Jak to bude dál, to se uvidí. Teď pro nás skončila sezona a jediné, co můžeme udělat, je pogratulovat Liberci k postupu. Sám jsem si to představoval jinak," dodal Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články