Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Smoleňák odmítl konec sezóny, na ledě Třince rozhodl v prodloužení

Extraligové semifinále mezi Třincem a Hradcem Králové se vrátí na východ Čech. Slezané totiž první postupový mečbol ve Werk Areně nevyužili. Pátý zápas si v čase 79:27 vynutil Radek Smoleňák. V základní hrací době skončilo utkání 1:1 po gólech Michala Kovařčíka a Oskarse Cibulskise. Stav série je proto 3:1. 

Hokejisté Hradce Králové slaví vítězný gól v Třinci
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Hosté nastoupili do čtvrtého semifinále s nožem na krku a také bez svého třetího nejproduktivnějšího hráče v play-off Petra Koukala.

Po třech nevydařených úvodech v sérii byli v první části aktivnější. "Dneska to bylo jako noc a den oproti včerejšku," pochvaloval si Smoleňák. Své náznaky šancí však nevyužili, což Oceláři tvrdě potrestali: v 15. minutě nabral rychlost ve středním pásmu Michal Kovařčík a ranou pod břevno překonal Rybára.

Východočeši ovšem tentokrát přišli s rychlou odpovědí a ještě před koncem třetiny srovnali. Radovan Pavlík i vinou třineckého faulu svůj průnik nedotáhl, ale v signalizované výhodě založil zpoza klece pohlednou kombinaci, po které trefil bez výraznějších těžkostí odkrytou branku Cibulskis. "Měli jsme pár šancí, a i když oni skórovali jako první, bylo důležité, že jsme rychle vyrovnali," konstatoval útočník hostů Rudolf Červený.

Stav 1:1 pak zápas svázal taktikou. Domácí se nikam za každou cenu tlačit nemuseli, přitom bez potíží bořili útočnou aktivitu soupeře, jenž potřeboval dát další góly. Nejprve z brejku pohladil tyčku hostující Cienciala, pak třineckou obranou proklouzl ve 32. minutě Džerinš, ale Hrubec proti jeho ráně srazil betony, a v 38. minutě se neprosadil ani Smoleňák.

"Bylo cítit, že se zatáhli. Zlomové asi bylo, že brzy srovnali skóre. Pak se zatáhli a jezdili jsme do plných. Hrají hokej, jaký chtějí. Nám by to mělo být jedno a musí nám to být jedno, jestli chceme zvládnout ten poslední krůček," prohlásil třinecký brankář Šimon Hrubec.

Spíš opatrnější ráz utkání přetrval až do konce. Blíž k rozhodujícímu gólu však měli Třinečtí, kterým sázka na brejky vynesla několik slibných, leč nedotažených protiútoků. Michal Kovařčík zblízka v 52. minutě bekhendem nestihl usměrnit puk mezi tyče a na druhé straně pohořel na Hrubcovi Filip Pavlík.

Rozhodnutí proto přineslo až prodloužení. Před trefou Smoleňáka měl finále play-off na hokejce domácí Rákos, ale tváří v tvář Rybárovi puk do sítě nedostal. Když poté už oba týmy víceméně čekaly na nájezdy, rozhodl po nahození od modré čáry gólovou tečí Smoleňák.

"Oni to špatně rozehráli, šlo to na Blážu (Gregorce, pozn. autora), ten vystřelil, já jsem se motal kolem brány a puk jsem tečoval. Už to bylo opravdu dlouhé a moc sil nezbývalo. Jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát. Tohle nás stoprocentně nakopne," radoval se Smoleňák.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové 1:2 v prodl. (1:1, 0:0, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 15. M. Kovařčík (M. Doudera) - 18. Cibulskis (Vopelka, R. Pavlík), 80. Smoleňák (Gregorc, Červený). Rozhodčí: Mrkva, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7, navíc Džerinš (Hradec Králové) 10 min. Bez využití. Diváci: 5200 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Linhart, Matyáš - J. Petružálek, Marcinko, Rákos - Hrňa, R. Vlach, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Hradec Králové: Rybár - Zámorský, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Cibulskis, Pláňek - Smoleňák, Džerinš, Červený - Jaroslav Bednář, Kukumberg, M. Látal - Vopelka, Cingel, R. Pavlík - Köhler, Dragoun, Šimánek. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Václav Varaďa (Třinec): "Viděli jsme vyrovnaný zápas. Byla to bitva. Dneska nám haprovaly přesilovky, a to bylo asi rozhodující, protože oslabení jsme odehráli skvěle. Mrzí nás to, třicet sekund před koncem přišel smolný gól. Situace se dala vyřešit lépe, rozhodnutí dělají hráči na ledě podle aktuální situace. Bylo to zklamání dostat v závěru takovou branku."

Václav Sýkora (Hradec Králové):  "Asi to nebyl nejkrásnější hokej, ale ta krása spočívala v tom, že to byla velká bitva. Byl to vyrovnaný zápas. První třetinu jsme měli trošičku navrch, ale do vedení šli domácí. My jsme poměrně brzy vyrovnali, a to bylo hrozně důležité. Chtěl bych pochválit hráče, kteří hráli oslabení. Dokázali jsme je ubránit. V prodloužení to bylo o jedné chybě a nám se podařilo využít po forčekingu špatnou rozehrávku domácích a povedlo se nám dát gól. Hráčům bych chtěl poděkovat za nesmírnou bojovnost."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy