Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Slavia se nechce ukolébat rolí favorita, Zlín tuší tuhý boj proti Vítkovicím

Praha - Vítěz základní části Zlín a druhá Slavia vstoupí poslední do bojů play-off v hokejové extralize. Zlín bude potvrzovat své postavení v tabulce ve čtvrtfinále proti Vítkovicím, které se do nejlepší osmičky dostaly až díky trefě ze 114. minuty ve čtvrtečním rekordním utkání domácí soutěže na ledě Českých Budějovic. Slavia vyzve Kladno, které také až v pátém duelu předkola sebralo možnost obhajoby mistrovským Pardubicím. Utkání Slavia - Kladno sledujte živě od 16:45 na ČT sport a našem webu.

Slavia vstupuje do série v pozici favorita. "Tím, že jsme se umístili výš, tak samozřejmě za favorita braní jsme, ale favoritem měly být i Pardubice a Kladno je z toho vyvedlo," řekl trenér Vladimír Růžička. "Tím se zkrátka nemůžeme nechat vůbec ukolébat," varoval.

S pobavením si v tisku přečetl, že Slavia by měla být i největším favoritem play-off. "To je hezká informace, to jsme se hezky vypracovali za tu sezonu, ale mě víc zajímá to, jak se na to připravíme. A stále tvrdím to samé - dnešní extraligovou soutěž může vyhrát kterýkoliv tým a my máme zrovna takovou šanci jako týmy okolo nás, které o to jdou hrát," odmítl podobné úvahy Růžička.

Vývoj obou sérií předkola sledoval. "A myslím si, že Kladno zaslouženě postoupilo. Hrálo velice dobře, opravdu výborně, hodně bruslí, ten postup byl zasloužený," prohlásil Růžička, jenž už před pátým rozhodujícím duelem předpovídal postup Rytířů.

Kouč Pražanů očekává zápasy založené na dobré obraně. "Rozhodovat budou i brankáři. Bylo vidět, že Chábera má dobrou formu a chytá velice dobře, čehož Kladno využilo," připomněl Růžička, jenž však odmítl prozradit, zda v brance dostane na úvod přednost Furch nebo Kopřiva, kterému se proti bývalým spoluhráčům daří.

Kladno se Slavií prohrálo všechny čtyři zápasy a na Pražany nevyzrálo ani v době, kdy byla výluka NHL a za Rytíře hráli Jaromír Jágr a spol. "Hráli jsme na Slavii pár kol před koncem a neodehráli jsme špatný zápas. Teď jsme sehráli v sedmi dnech pět utkání, musíme se dát hlavně fyzicky dohromady. Hokej budeme chtít hrát podobný jako s Pardubicemi - na hranici svých možností a bojovný, pokusíme se to Slavii znepříjemnit," řekl asistent trenéra Kladna Jiří Kopecký.

Kopřiva proti svým

Gólman Kopřiva po svém odchodu v roce 2009 z Kladna do Slavie odchytal proti bývalým spoluhráčům deset zápasů a připsal si devět výher. "Kopr si na nás věří. Ale vzhledem k tomu, že dáváme každému jen jeden dva góly, tak věříme, že je dáme i jemu. Slavie taky moc gólů nedává," doplnil Kopecký.

Je mu jasné, že přes nejlepší defenzivu této sezony bude těžké se prosadit. "Jejich hokej je nepříjemný a hra Slavie ve středním pásmu je ukázková, proti nim se těžko dostává do šancí. Ale my půjdeme do této série s čistou hlavou, nějaký cíl jsme si splnili a pokusíme se udělat zase další překvapení," dodal Kopecký.

Kladno nemůže počítat s útočníkem Miloslavem Hořavou. "Má prasklý úpon v břišním svalu a je minimálně na měsíc mimo hru. U obránce Piskáčka je start možný, ale pořád ho bolí hlava," doplnil Kopecký na adresu zadáka, který se zranil v třetím utkání předkola.

Zlín čeká na semifinále osm let

Zlín se v minulých dnech připravoval na všechny tři možné soupeře, až ve čtvrtek večer se dozvěděl, že bude hrát s Vítkovicemi. "Bude to těžký soupeř, třikrát nás v základní části porazili, takže nás nečeká nic jednoduchého. Určitě ale chceme vyhrát oba první zápasy a využít domácí prostředí," uvedl trenér Rostislav Vlach, který si již před startem play-off přál, aby se série v předkole hrály na pět zápasů a soupeř tak byl unavenější. To se mu splnilo, Vítkovice navíc díky dlouhému prodloužení odehrály prakticky šest utkání.

Berani sice vyhráli základní část, za favority celého play-off se ale nepovažují. "Soutěž byla vyrovnaná a v bodech byl minimální rozdíl. Každý může porazit každého, takže bude záležet na koncentraci týmu," podotkl Vlach, kterému budou nadále chybět zranění brankář Horčička, obránce Matějíček a útočník Melenovský. Základní cíl Zlína je ale jasný - po osmi letech postoupit do semifinále.

Hokejisté Vítkovic si postup do čtvrtfinále zajistili v dramatickém pátém zápase předkola na ledě Českých Budějovic. Ostravský tým se tak bude muset vyrovnat i s únavou, většinu posledního duelu navíc odehrál jen na tři formace.

"Postup z předkola nám zvedl sebevědomí. Sice jsme se do Vítkovic vrátili až v půl čtvrté ráno, ale hráči už dnes byli na stadionu a na čtvrtfinále se strašně těší," uvedl trenér Peter Oremus, který věří, že jeho tým může se Zlínem sehrát vyrovnanou partii. "Poté, co jsem k týmu společně s Láďou Svozilem přišel, tak jsme se Zlínem odehráli dva zápasy. Jeden jsme vyhráli a druhý nešťastně prohráli. Určitě se o postup popereme," podotkl slovenský kouč.

Vítkovicím bude chybět útočník Klimek, pro kterého již sezona skončila. Oremus ale věří, že by se do sestavy mohli vrátit obránce Malík a útočník Ujčík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články