Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Slavia Praha: S "Vláďou" Růžičkou na věčné časy

Praha - Už bez talentovaného Tomáše Hertla, který zkusí prorazit do NHL v dresu San Jose, budou obhajovat extraligový bronz hokejisté pražské Slavie. Červenobílí vstupují do jubilejní 20. sezony v nejvyšší soutěži tradičně s cílem postoupit do play-off a v ideálním případě zakončit ročník výš než rivalská Sparta. To vše pod dohledem nejdéle sloužícího trenéra v historii české extraligy Vladimíra Růžičky, který v prosinci oslaví už 13 let na lavičce vršovického klubu.

Slávisté měli v uplynulé sezoně co napravovat. V ročníku 20112012 poprvé pod Růžičkou nepostoupili do vyřazovacích bojů a sezonu zakončili ve skupině play-out a na nelichotivé 12. příčce. Červenobílí však neustoupili ze své sázky na mládí a ačkoliv se kádr prakticky nezměnil, skončil loni v základní části druhý se stejným bodovým ziskem jako první Zlín. Napomohla tomu částečně i výluka NHL, během níž nastupovali v dresu Slavie Roman Červenka s Vladimírem Sobotkou, kteří pomohli mladému celku nabrat ztracené sebevědomí.

Ale i po jejich návratu do zámoří byl tým nadále konkurenceschopný, o čemž mimo jiné svědčí pouhých 111 obdržených branek (v tomto směru druhá Plzeň inkasovala o 20 gólů víc) v základní části. Ve čtvrtfinále smetli červenobílí 4:1 na zápasy Kladno a zastavila je až v semifinále později mistrovská Plzeň po vítězství v sérii 4:2. Slávisté dokázali vítězit i na dvě nebo tři vstřelené branky, když v ofenzivní části tým táhl právě zmiňovaný Hertl.

Vedle nejproduktivnějšího slávisty loňské základní části skončil ve vršovickém celku také brankář Miroslav Kopřiva, který odešel do bratislavského Slovanu. Jan Alinč s Michalem Kempným se vrátili z hostování do Ústí, respektive Brna, kam zamířil i obránce Petr Kuboš. Tým opustili také další beci Jaroslav Koma s Jiřím Kučným.

Oslabenou defenzivní fázi naopak přišli vyztužit slovenský obr Juraj Valach z Brna a liberecký tvrďák David Štich, na pozici brankářské dvojky klub angažoval Adama Svobodu, který vychytal klubu před pěti lety poslední mistrovský titul. Hlavní posilu však získala Slavia do útoku, tíha rozhodování zápasů bude znovu ležet na Jaroslavu Bednářovi, který se do klubu vrátil z úspěšného angažmá ve švýcarském Bernu, tentokrát prý už definitivně.

Svoboda by měl krýt záda gólmanské jedničce Dominiku Furchovi, který ve 23 letech načne už svou sedmou sezonu v profesionálním hokeji a měl by potvrdit výborné výkony z loňského ročníku. V obraně budou slávisté těžit ze zkušeností veterána Pavla Kolaříka, přesilovky bude od modré čáry dirigovat kapitán Petr Kadlec, nováčci Štich s Valachem by měli dodat sílu a kilogramy v prostoru před vlastní brankou. Vedle Bednáře by se měli ve slávistickém útoku dál prosazovat mladí odchovanci Tomáš Doležal, Petr Jelínek či Růžičkův syn Vladimír, pravidelný bodový příspěvek se očekává i od exvítkovického Lukáše Krenželoka. Oslabení a černá práce jsou pak doménou zkušeného třicátníka Marka Tomici.

Se Slavií se mezi favority ročníku pravidelně příliš nepočítá, přesto dokážou červenobílí často překvapit a protlačit se v konečném účtování mezi nejlepší čtyřku. V pěti z posledních šesti sezon skončili slávisté v celkovém pořadí před Spartou, tradiční předsezonní cíl trenéra Růžičky však jeho svěřenci alespoň v základní části splní jen těžko. Ztráty v obranné linii se zdají být příliš citelné a je rovněž otázkou, zda se podaří najít ideální spoluhráče k produktivnímu Bednářovi. Mezi nejlepší desítku by se Slavia měla takřka jistě dostat, o účast v play-off se však bude muset ještě poprat v předkole.

Tip na umístění po základní části: 8. místo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články