Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Semifinále Pardubic s Třincem jako předčasné finále? Bude to souboj obran, zní od soupeřů

Souboj hlavního favorita a zároveň také vítěze základní části s obhájcem titulu nabídne první semifinálová série play-off hokejové extraligy, v níž se utkají Pardubice a Třinec. Zatímco Dynamo bude usilovat o první finálovou účast po 11 letech, Oceláři chyběli v boji o zlato naposledy v roce 2017. Úvodní zápas série sledujte živě od 16:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Pardubičtí tuší, že po Olomouci, které ukončili sezonu v nejkratším možném termínu po výsledku 4:0 na zápasy, je čeká ještě o poznání silnější soupeř. "Oceláři jdou pořád v té linii, kterou si nastavili. Jejich systém každý zná. Je to defenzivní systém s výbornou přesilovkou a velkou obětavostí," řekl pardubický trenér Radim Rulík.

Východočeši půjdou do akce po delší době, nehráli od středy 22. března, kdy postup mezi nejlepší čtyřku dovršili. A byli jediní, kdo to stihl už po čtyřech utkáních. "Někteří hráči hráli proti Olomouci s nemocí, ale to vyléčili. Co vím, tak v tuhle chvíli bychom i díky tomu měli být všichni připravení bez nějaké zdravotní indispozice," vyzdvihl Rulík výhody delšího odpočinku.

Hokejový osud si pohrál i s jeho asistentem Markem Zadinou. Právě s Oceláři zažil opojné roky úspěchů. Hned v první sezoně po příchodu pod Javorový byl Třinec druhý, když musel vstřebat finálovou porážku s Brnem, ale v dalších sezonách - z nichž se tři dohrály - už zůstal neporažený. "Bude to samozřejmě jeden z nejtěžších soupeřů, který nás mohl potkat. Ten systém, který mají, jsme tam s Vencou (Varaďou) učili pět let. A kluci ho mají zažitý," řekl Zadina.

Když ho do detailů zná, měl by ho umět i prolomit, napadne kdekoho. "Ono je to těžké," smál se Zadina. "Vždyť na to za těch pět let nenašel nikdo recept. Ono se proti tomu ani nic moc hrát nedá... Samozřejmě ale něco v hlavách máme a uvidíme, jak to bude fungovat. Budeme chtít hrát určitě takovou hru, která nás dovede k vítězství a k postupu," doplnil již vážněji Zadina.

Podle zkušeného útočníka Lukáše Radila povede k postupu přes silného soka celá skládačka dobře zvládnutých aspektů. "Těch klíčových věcí pro celou sérii bude asi víc, těžko teď některé vypíchnout. Myslím si však, že to bude taková hra obran, že se to bude hodně odvíjet právě od toho - kdo bude mít lepší obranu, ten vyhraje. A uspěje logicky ten, kdo udělá méně chyb," prohlásil Radil.

Oba týmy dělilo po 52 kolech 28 bodů. "Vyhráli základní část, je to největší favorit soutěže. Mají kvalitní tým na všech postech, ve všech formacích. Počínaje brankářem, přes obranné dvojice až po útočné trojice," řekl třinecký kouč Zdeněk Moták. "Kvalita je na jejich straně velká, ale toto je play-off a úplně jiná soutěž," doplnil Marko Daňo, nejlepší střelec základní části.

Oceláři mají jako obhájce tří posledních titulů zkušeností na rozdávání. Navíc je povzbudil postup nad Spartou, která patřila s Pardubicemi k největším favoritům soutěže. "Jestli to bude předčasné finále, jak někteří říkají, si netroufám říct. Určitě k tomu ale přistoupíme s pokorou ke kvalitám soupeře a budeme se snažit vydat ze sebe to nejlepší," ujistil Moták.

Oba soupeři na sebe narazili v play-off naposledy před pěti lety, Třinec tehdy postoupil až výhrou 8:1 v rozhodujícím sedmém utkání. V základní části měly navrch Pardubice, které zvítězily ve třech ze čtyř duelů. Jediná porážka přišla doma (0:3).

Oceláři otočili sérii se Spartou z 1:2 třemi výhrami v řadě. Postup stvrdili přesvědčivým vítězstvím 5:1 a výkon v šestém zápas by měl být podle Daňa pro Třinec inspirací. "Byl to fakt dobrý zápas. Fungovalo nám všechno, přesilovka, oslabení, gólman... Když nastoupíme do série s Pardubicemi v podobném tempu, budeme hrát jako tým a obětujeme se jeden pro druhého, tak máme šanci na úspěch," byl přesvědčený Daňo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články