Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sedmigólovou parádu na úvod semifinále rozhodl v prodloužení Jelínek

Bitva o finále extraligy začala. V Liberci se střetly těžké váhy tuzemského hokeje – Liberec a Brno. Diváci, kteří vyprodali tamní arénu, viděli výborný hokej, v němž se přetahovaly o vedení oba týmy. Nakonec rozhodlo až prodloužení, v němž dal čtvrtý a vítězný gól Liberce na 4:3 kapitán Jelínek.

zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

V repríze finále z roku 2017 se hrál od úvodního buly pohledný hokej, který nabídl krásné kombinace, povedené individuální kousky, ale také řadu tvrdých soubojů. Pouze chvilku ale účinkoval v tomto představení hostující útočník Hruška, jenž musel opustit scénu v úvodních minutách po souboji s Birnerem s vykloubeným ramenem.

Ve čtvrté minutě pykal za faul vysokou holí Erat a Severočeši první přesilovku zápasu využili, když Kvapil z kruhu pro vhazování prostřelil Čiliaka pod jeho pravou rukou. Liberec pokračoval v náporu, obvyklém při jeho domácích vystoupeních. Další velké příležitosti Krenželoka a Ordoše ale zůstaly nevyužity.

Poté se poprvé výrazněji připomněli také hosté, když Willovu pozornost prověřil z dobré pozice Zaťovič. Ve 14. minutě našlápl Zachar, dostal se až tváří v tvář Čiliakovi, ten však jeho záměr s chytrým zakončením mezi betony přečetl. Strážce brněnské branky pak výtečně zasáhl i proti Lencovi a Kvapilovi.

Jen 17 vteřin před přestávkou přetavili svou první početní výhodu v gól také Jihomoravané, když se Holík neukvapil se střelou a pohodlně skóroval do odkryté branky.

Hned v nástupu do druhé třetiny dokonal obrat ze středu dorážející Štencel. V 26. minutě neobvyklým způsobem vyrovnal Hudáček, když si po vyhraném vhazování rychle přehmátl ruku na holi a překvapil Čiliaka zakončením na bližší tyčku.

Další obrat přinesl dravý průnik rychlíka Zachara, jenž se podél postranního hrazení protáhl postupně kolem tří protihráčů, bekhendovou žabkou našel najíždějícího Krenželoka a ten nabídkou nepohrdl - 3:2.

Ve 37. minutě však předvedl podobně zdařilou individuální akci Holík, na jejímž konci nabídl vyrovnávací branku Zaťovičovi.

První větší šanci třetího dějství měl Kvapil, Čiliak si však prostor u pravé tyčky pohlídal. Právě Kvapil chvilku poté vypíchl hostům kotouč a snažil se nabrat rychlost ve středním pásmu, ale upláchnout nestihl, neboť Holík ho zastavil hákováním. Hokejisté Komety se ale v oslabení ubránili. V 52. minutě vytáhl Will parádní zákroky během pár vteřin proti Holíkovi, Zaťovičovi a Muellerovi.

Jen 34 sekund před koncem základní doby šel pykat Birner a pro slabší povahy přišly infarktové chvilky: Čiliak chyboval za brankou a Vlach mohl rozhodnout, jenže brněnská jednička situaci zachránila výstavní robinsonádou.

Zbývající část přesilovky v následném prodloužení Kometa nevyužila. V 67. minutě Čiliak vychytal Hanouska. Chvilku nato museli do čtyř i Brňané a devět vteřin před koncem Kuskova trestu Jelínek rozhodl.

Bílí Tygři Liberec - HC Kometa Brno 4:3 v prodl. (1:1, 2:2, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 5. M. Kvapil (Ševc, Birner), 26. L. Hudáček, 35. L. Krenželok (Zachar, Šmíd), 69. P. Jelínek (Redenbach, L. Krenželok) - 20. P. Holík (Mueller, O. Němec), 22. Štencel (M. Erat), 37. Zaťovič (P. Holík). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Lederer, Kis. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. Diváci: 7500 (vyprodáno).

Liberec: Will - Kolmann, Derner, Hanousek, Šmíd, Havlín, Ševc, Doherty - Ordoš, L. Hudáček, Birner - Lenc, Filippi, M. Kvapil - Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok - Lakatoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a P. Augusta.

Brno: Čiliak - O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - M. Erat, J. Hruška, Orsava - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Köhler, Kusko, Mallet. Trenéři: L. Zábranský, Horáček a Pokorný.

Filip Pešán (Liberec): "Byla to velice vyrovnaná bitva. Rozhodují přesilovky, rozhodují detaily v té hře a my jsme dnes byli o chloupek šťastnější než Kometa."

Kamil Pokorný (Brno): "Byl to zápas hodný semifinále. Mělo to výborné tempo, přišly i branky a myslím, že po těch šedesáti minutách bylo skóre spravedlivé. Obě mužstva měla v závěru možnost to rozhodnout. My jsme v prodloužení nevyužili tu šanci v přesilovce, kdy jsme nastřelili tyčku. Potom jsme se dostali pod tlak a po faulu měli šanci hrát přesilovku také domácí. I když jsme téměř dvě minuty statečně vzdorovali, nakonec strhli zápas na svoji stranu." 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články