Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Salák bude chytat za Djurgarden, vedení Sparty hledá náhradu v zahraničí

Cesty hokejové Sparty a gólmana Alexandera Saláka se rozcházejí. Pětatřicetiletý brankář v pražském extraligovém týmu končí. Vedení klubu oznámilo, že se s bývalým reprezentantem, jenž o uvolnění sám požádal, dohodlo na rozvázání smlouvy. Salák nyní bude působit v Djurgardenu.

"Žádný hráč není víc než klub. S Alexanderem Salákem jsme počítali do bojů play-off. V nedávném období jsme ale usoudili, že bude lepší, když v našem klubu dál pokračovat nebude," uvedl sportovní ředitel Petr Ton.

Informace, že Salák chce ze Sparty odejít, se objevily již v minulém týdnu. Po nedělním zápase proti Kladnu jeho konec v klubu potvrdil i trenér Josef Jandač. "Odehrálo se to rychle. On sám přišel s tím, že to chce ukončit. Když tady nechce být, tak tady být nemůže. Nemyslím si to jen já, nechceme v týmu někoho, kdo tady nechce být. Jestli někdo nechce hrát za Spartu, tak ať se sbalí a jde," řekl Jandač.

Salák nyní přechází do stockholmského klubu, který je poslední v nejvyšší švédské soutěži. Uzavřel s ním smlouvu do konce sezony a s opcí na další ročník. Ve Švédsku už působil v sezonách 2010/11 a 2012/13 ve Färjestadu a v té první získal s týmem z Karlstadu mistrovský titul.

"Jsme hrozně šťastní, že se nám povedl tento podpis. Salák je zkušený brankář, který řadu let potvrzuje vysoké kvality. Má zkušenosti ze švédské ligy i z KHL," řekl generální manažer Kurt Georg Stoppel. Ten sháněl náhradu za zraněného Niklase Svedberga, který je mimo hru do konce ročníku. Salák doplnil v týmu Litevce Mantase Armalise a Carla Lindboma.

Salák v týdnu v rozhovoru pro deník Blesk přiznal, že v závěru minulého roku s dalšími hráči Sparty navštívil erotický klub, kam si pro něj přijela manželka. Zveřejnění této informace se údajně nelíbilo jeho spoluhráčům.

Gólmanova manželka Michaela uvedla, že si přála, aby Salák opět chytal v zahraničí. "Od té doby, co jsem se vrátila do Česka, jsem cítila zvláštní tlak. Pořád nějaké zprávy, komentáře, co smím, co nesmím. Za patnáct let venku jsem si odvykla, že nás lidi soudí pro to, co jsme zač a co Saša dokázal," uvedla s tím, že chtěla, aby ve Spartě skončil a přijal některou ze zahraničních nabídek. Podle švédských médií by měl Salák zamířit do Djurgardenu.

V minulosti účastník tří mistrovství světa a olympijských her v Soči chytal za Färjestad, s nímž švédskou ligu vyhrál, a v KHL působil v Petrohradu, Novosibirsku, Jaroslavli a Rize. Ve Spartě byl Salák od prosince 2020.

Sparta aktuálně spoléhá na Matěje Machovského, jenž se do klubu vrátil v polovině listopadu z KHL. Záda mu kryje devatenáctiletý junior Oldřich Cichoň. Pražané se ale snaží v závěru přestupního termínu získat dalšího gólmana. "Rozhlížíme se zejména po zahraničním trhu. Jednání jsou na dobré cestě. Jasno bychom chtěli mít nejpozději do konce týdne," uvedl Ton.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články