Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Řezníček: Na pravidle o nasazování juniorů se podílely všechny kluby

Praha - Nový ročník hokejové extraligy přinesl hned několik změn, mimo jiné třeba opakování sporných momentů na multimediálních kostkách nad ledem, což bylo doposud zakázáno. Největší vlnu emocí ale vzbudilo pravidlo o povinném nasazování mladších hráčů. A nejinak tomu bylo i v chatu ČT sport s ředitelem extraligy Josefem Řezníčkem. Bývalému úspěšnému obránci teď nezbývá než vysvětlovat a hájit nové pravidlo před palbou kritiky. "Po odehrání dvou kol to pravidlo nevidím tak černě," myslí si Řezníček.

Josef Řezníček v newsroomu Nových médií ČT
zdroj: ČT24

Zatímco doposud mohly mít extraligové týmy na soupisce 20 hokejistů do pole bez omezení věku a k tomu dva gólmany, od nové sezony už mohou trenéři do pole využít jen 15 hokejistů bez věkového omezení, tři hráče ve věku 20–22 let a k tomu dva juniory ve věku do devatenácti let.

"Ve srovnání s vyspělými ligami, kde se používá systém nasazování 2 + 18 hráčů do hry, se u nás používá systém 2 + 20. S pravidlem o mladých hráčích jsme se přiblížili všem vyspělým soutěžím ve světě, a pokud kluby chtějí do hry nasazovat dva hráče nad rámec 18 hráčů do pole, pak musí nasazovat juniory a mladší. Kluby nemají povinnost tyto hráče s sebou vozit ani nasazovat, pokud nechtějí nebo kvalita hráčů tomu neodpovídá," vysvětluje Řezníček jeden z důvodů, který vedl Český svaz ledního hokeje (ČSLH) k zavedení nového nařízení.

Bývalý rekordman v počtu extraligových startů a dvojnásobný mistr nejvyšší české soutěže obhajuje i limit tří hráčů ve věku 20–22 let, pro něž si týmy musejí udělat místo na soupisce. "Věkové rozpětí bylo velice pečlivě připravováno a na toto dvouleté období byla zvolena pro hráče ve věku 20–22 let tato varianta. Důvodem byl i pohled do budoucna, tak aby hráči juniorského věku 19 a mladší měli v příští sezoně garantována tato místa. Bez vymezení těchto míst by většina těchto hráčů odehrála jednu sezonu v ELH a poté by skončila v juniorském týmu," popisuje Řezníček.

Šéf extraligy Josef Řezníček
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Rejl

Mnoho fanoušků má ovšem pocit, že Český svaz ledního hokeje tímto shora nařizuje klubům povinnost, s níž jednotlivé celky nesouhlasí, Řezníček však oponuje. "Na tomto pravidle se podílely všechny kluby extraligy v zájmu snížení svých rozpočtů na sezonu. A také příslušné komise ČSLH s výhledem zapojení více mladých hráčů do seniorského hokeje a zamezení hromadným exodům mladých hráčů do zahraničí," říká ředitel extraligy.

I když si nové pravidlo zatím vysloužilo více kritiky než pochvalných reakcí, Řezníček s trochou nadsázky věří, že by se jednou mohlo stát inspirací pro zahraničí. "Novinky, které vstoupily v platnost v letošním ročníku extraligy, jsou určitým průsečíkem všech vyspělých hokejových soutěží, proto by se dalo na tento mix nahlížet jako na unikát," myslí si Řezníček.

Extraliga je živý organismus 

Josef Řezníček se stal ředitelem extraligy teprve v polovině loňského roku poté, co se řízení nejvyšší soutěže ujal ČSLH namísto Asociace profesionálních klubů. Ve funkci nahradil Stanislava Šulce, žádná rivalita mezi oběma muži ale nepanuje. Bývalý ředitel extraligy naopak Řezníčkovi pomáhal se na novém postu rozkoukat. "Minulá sezona probíhala v součinnosti s panem Šulcem, který dnes užívá důchodového věku," vypráví bývalý obránce.

Ve své funkci musí komunikovat se zástupci čtrnácti extraligových klubů, kteří ne vždy mají stejný pohled na věc, a o konfliktní situace tak asi není nouze, Řezníček se však snaží být diplomatem na všech frontách. "Extraliga a čtrnáct klubů je živý organismus a ne vždy je ve všem shoda. Snažím se, aby komunikace a tok informací byly na patřičné úrovni a nedocházelo ke konfliktním situacím," uzavírá ředitel extraligy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články