Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Rázná cesta za prvním bodem. Třinec nadělil Brnu pět branek

Neponechali nic v náhodě a rychlým nástupem do zápasu prakticky rozhodli o prvním bodu v sérii. Třinečtí hokejisté porazili Kometu Brno v prvním čtvrtfinále jasně 5:0. Po třetím gólu Martina Růžičky ve 13. minutě a asistenci navrátilce do sestavy Petra Vrány střídal v brance Karel Vejmelka, kterého nahradil Lukáš Klimeš. Čisté konto vychytal díky 26 zásahům Ondřej Kacetl. 

Erik Hrňa slaví gól proti Kometě
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Skvělý start nám pomohl. Celý tým se uklidnil a hráli jsme od začátku do konce svou hru. Káca (Ondřej Kacetl) byl skvělý v bráně. Jsme rádi, že máme první vítězství," uvedl Růžička. "Prohráli jsme, ale nic se neděje. Jedno utkání sérii nedělá, zítra je nový den, nový zápas. Něco si řekneme k systému hry, abychom byli v následujících utkáních úspěšní. Dnes jsme rychle inkasovali branky, které určily ráz utkání. Nebyli jsme ani schopni proměnit své šance," řekl brněnský asistent Jiří Horáček.

Obhájce titulu dal jasnou odpověď na otázku, co s ním provedla téměř dvoutýdenní pauza od posledního zápasu. Hýřil pohybem, dostával obránce Komety při rozehrávce pod tlak a jeho první dvě střely skončily v brance.

Nejdříve po vyhraném boji v rohu kluziště poslal Kurovský puk nezištně mezi kruhy a osamocený obránce Kundrátek prostřelil Vejmelku mezi betony. V dalším střídání mohl vyrovnat Mrázek, ale z rychlého přečíslení tři na dva zvýšil Michal Kovařčík. Oba góly dělilo jen 37 sekund. Růžička po skvělé Vránově přihrávce korunoval skvělý vstup Třince a přidal zblízka třetí gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 1. čtvrtfinále Třinec - Brno

"Byl jsem na sebe naštvaný, že jsem nedal gól a ještě z toho padl druhý na opačné straně. Zkusil jsem to (v přečíslení dva na jednoho) vzít na sebe, a nevyšlo to. Moje chyba. Když vedete 2:0, 3:0 na začátku utkání, bruslí se vám a hraje lépe," uvedl brněnský útočník Petr Mrázek. "Špatně jsme zápas rozehráli a už se to s námi táhlo. V dalším si nesmíme nechat dát takhle góly ze začátku," doplnil obránce Filip Král.

Vejmelka, který byl hrdinou týmu při obratu v sérii s Vítkovicemi v předkole z 0:2, za góly nemohl. Navíc ještě chytil šanci Romanovi i Marcinkovi. Jeho náhradníka Klimeše, který nastoupil poprvé v play-off extraligy mužů, zachránila tyč po teči Stránského.

V prostřední třetině upravil Rodewald v přesilové hře střelou bez přípravy z levého kruhu na 4:0. Kanadský útočník měl v další početní převaze na hokejce další gól, ale zblízka minul odkrytou branku. Oceláři poté promarnili 43 sekund trvající výhodu dvou mužů v poli.

Ve třetí třetině se přiostřilo a protáhly ji časté strkanice a drobné šarvátky. Jednu spustil ve 44. minutě tvrdý zákrok Gulašiho na Vránu, který poté zamířil s dopomocí do kabin. Svého kapitána chtěl pomstít Stránský, shodil i rukavice, za což dostal osobní trest.

"Zákrok jsem viděl na střídačce jen z jednoho záběru na tabletu. Brněnský hráč byl v posedu, a buď byl Petr trefený ramenem, nebo kolenem, musím se na to ještě podívat. Možná to bylo malinko pozdě," řekl Varaďa.

Rozhodčí rozdali v poslední části 48 minut. Na druhé straně nedohrál Holland, který odstoupil už ve druhé třetině po nárazu na mantinel.

"Už je to play-off. Nikdo nebude kolem sebe jezdit a plácat se po ramenou," řekl Horáček. Domácí bek Tomáš Kundrátek souhlasil. "Je to play-off, patří to k tomu. Takhle to je. Věděli jsme, s čím na nás přijdou, a byli jsme na to připraveni."

O gólovou tečku se postaral Hrňa, který se na levé straně kličkou zbavil Zámorského, a byť při střele zlomil hůl, tak puk prošel Klimešovi mezi betony. Kacetla o nulu nepřipravil ani z nadějné pozice Mueller. Třinecký gólman tak skvěle zastoupil nemocného Štěpánka, který v posledním kole základní části vychytal nulu, a očekávalo se, že bude v brance.

Série je soubojem posledních dvou korunovaných mistrů a oba týmy se v play-off střetly poprvé od finále 2018. Tehdy Oceláři začali také přesvědčivou výhrou 5:1, další čtyři zápasy ale prohráli.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

HC Oceláři Třinec - HC Kometa Brno 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Kundrátek (Kurovský), 2. M. Kovařčík (Michael Špaček), 13. Martin Růžička (P. Vrána, M. Stránský), 26. Rodewald (Gernát, Michael Špaček), 46. Hrňa (Freibergs, Kurovský). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Ganger, Klouček. Vyloučení: 8:13, navíc M. Stránský (Třinec) a Bondra (Brno) oba 10 min. Využití: 2:0. Bez diváků.

Sestavy:

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, Jaroměřský, D. Musil, Kundrátek, Freibergs - Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, Kurovský - Rodewald, Michael Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák - od 46. Chmielewski. Trenér: Varaďa.

Brno: Vejmelka (13. Klimeš) - Zámorský, F. Král, Holland, Kučeřík, S. Svozil, Gulaši, Bartejs - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Vincour, Rákos, Valský - P. Mrázek, Klepiš, Plášek - Schneider, T. Šoustal, D. Bondra. Trenér: L. Zábranský st.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články