Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Prospal trénuje s Budějovicemi, k zápasu má ale daleko

České Budějovice - Do kabiny extraligových hokejistů Českých Budějovic dnes vkročil další hráč z NHL. Po Martinu Hanzalovi, Andrewu Ferencovi a Milanu Michálkovi se k týmu připojil Václav Prospal. Útočník Columbusu dnes s Mountfieldem absolvoval první trénink, zatím však neví, kdy by se mohl objevit na ledě v extraligovém utkání.

Václav Prospal
zdroj: Getty Images

"To teď vůbec neřeším. Neodehrál jsem žádný přípravný zápas, nemám za sebou žádný kemp, pět měsíců jsem trénoval na suchu a hokej jsem hrál s klukama, kteří si jdou na led de facto jenom udělat žízeň," řekl Prospal.

S vedením Mountfieldu i trenérem Draisaitlem se dohodl, že se zatím bude s týmem pouze připravovat. V hlavě nemá ani předběžný plán, jestli do utkání naskočí za týden, za 14 dní nebo později. "V Columbusu jsme trénovali prakticky bez jakéhokoliv vedení. Tréninky jsme si my hráči dělali vlastně sami," uvedl Prospal.

Po zářijových mítincích hokejistů s hráčskou asociací, které naznačovaly, že sezona NHL v řádném termínu nezačne, se začala situace měnit. Řada hráčů si postupně hledala náhradní angažmá a další třeba zamířili na farmu do soutěže AHL. "V Columbusu tak zůstali dva nebo tři kluci, kteří mají děti ve škole," řekl sedmatřicetiletý útočník.

Je nám líto, video expirovalo.
Nové posily extraligy

Poslední Prospalovy tréninky v zámoří vypadaly tak, že se na ledě sešli třeba jen čtyři hokejisti a mezi nimi nebyl žádný brankář. I z toho důvodu se rozhodl, že se přesune do Českých Budějovic, kde se může kvalitněji připravovat. "V této fázi je k nějakým zápasům z mého pohledu strašně daleko. Proto nechci slibovat termín, kdy budu hrát. Pokud se ale NHL nerozjede v nějakém horizontu a už tady budu trénovat, tak pak bych mohl naskočit do extraligy," řekl útočník.

Nejednalo by se o první Prospalův návrat do Českých Budějovic. Při poslední výluce v sezoně 2004/2005 pomáhal Jihočechům v bojích o návrat do extraligy. Tehdy však podle něj byla situace jiná. "Přiletěli jsme s Radkem Dvořákem ze světového poháru. Měli jsme za sebou šest, sedm zápasů proti nejlepším hráčům na světě a měsíc přípravy s reprezentací. A i tenkrát jsme po příletu v Českých Budějovicích jenom čtrnáct dní trénovali, než jsme vůbec začali hrát," řekl Prospal.

Dvojnásobný mistr světa moc nevěří tomu, že by v NHL v dohledné době skončila výluka. Situaci nevidí příznivě od léta. "Jedná se o moc velké peníze, a i když zněly hlasy, že soutěž musí začít, protože vydělává finance, tak jsem optimistou nebyl už tenkrát. A podívejte, kde jsme dneska? O důležitých věcech se vůbec nejedná," řekl Prospal.

Už se smířil i s variantou, že pokud by sezona v zámoří nezačala, mohlo by se stát, že se do slavné soutěže nevrátí. Sám zatím nehodlá končit kariéru, ale zůstává realistou. "Tady nejde o to, jestli já bych příští sezonu v NHL chtěl, nebo nechtěl být. Ale těžko mi v mém věku někdo dá kontrakt, kdybych tam celý rok nehrál. Prostě jsem připravený i na to, že by mě výluka mohla poslat do důchodu," řekl Prospal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články