Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Přibude do extraligy slovenské eso? Košice chtějí "přestoupit" do Česka

Bratislava – Před dvěma lety přišla slovenská extraliga o nejúspěšnější tým historie, když bratislavský Slovan vyměnil Slovensko za KHL. A ze země pod Tatrami by nejraději zmizel i další veleúspěšný celek a aktuální finalista nejvyšší slovenské soutěže HC Košice. Hospodárske noviny přinesly informaci, že košický celek již podal přihlášku do české extraligy. Mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund však tvrzení slovenského listu vzápětí dementoval s tím, že se jednalo o nedorozumění. Zájem Košic sice prý existuje, je zatím ale neoficiální.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové Košice chtějí hrát českou extraligu

"O zájmu Košic víme, klub si do nejvyšší české soutěže podal přihlášku," citoval list viceprezidenta Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Petra Břízu. Bývalý gólman však tvrzení Hospodárských novin korigoval. "Slovenskému novináři jsem odpověděl, že i v případě, že by podobná žádost už na svaz dorazila, zabývat se jí budeme až po skončení sezony," řekl Bříza. 

Král: Je na Košicích, s čím přijdou. Jednání se nebráníme

Prezident ČSLH Tomáš Král poukázal na skutečnost, že zájem Košic je dlouhodobý. Nyní slovenský klub získal jen další informace. "Seznámili jsme je se všemi podmínkami, které souvisí se startem v extralize, a informovali jsme je i o tom, že by Košice musely přijít s nabídkou, která by byla pro české kluby zajímavá," řekl Král.

Na představitelích košického klubu prý nyní bude, s čím přijdou. "Řekli jsme jim, že se nebráníme setkání. Minule ale byla jejich žádost jednohlasně odmítnuta. Teď čekáme, jestli přijdou s ekonomicky, marketingově nebo jinak sportovně podloženým návrhem," doplnil Král. 

Zdeněk Zikmund, mluvčí ČSLH: "Neoficiálně o jejich zájmu víme. Kdyby oficiální žádost přišla, řešil by ji svaz, ale i Asociace profesionálních klubů, slovenský svaz a Mezinárodní hokejová federace IIHF."

Jednou z klíčvých podmínek prý bude, aby projekt byl ekonomicky výhodný pro české kluby. Podle vyjádření marketingové manažerky Karlových Varů Hany Petrželkové pro slovenský deník je podmínkou jednání o vstupu Košic do extraligy, že uhradí českým klubům náklady na cestování a ubytování na Slovensku. Jinak se ale v Karlových Varech zahraniční konkurenci nebrání.

Košice zatím mlčí

Košický klub se k snahám o vstup do české extraligy nevyjádřil. "Momentálně hrajeme finále extraligy, proto tyto věci nebudu komentovat," citoval deník prezidenta klubu Juraje Mondíka. Košice jsou po Slovanu Bratislava druhým nejúspěšnějším hokejovým klubem na Slovensku.

Slovan v roce 2012 opustil slovenskou extraligu a začal hrát KHL. Slovan i Košice už v minulosti usilovaly o účast v české extralize, v roce 2011 Asociace profesionálních klubů ledního hokeje tuto možnost zamítla. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články