Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Potvrzeno. Spartu povede legenda německého hokeje Krupp

Spekulace o angažmá kouče Uweho Kruppa v pražské Spartě se podpisem smlouvy zpečetily. Bývalý dlouholetý obránce v NHL či trenér německé reprezentace podepsal s vedením extraligového klubu dvouletý kontrakt. 

Uwe Krupp (vpravo) na lavičce Eisbärenu Berlín
zdroj: ČT4 autor: Vít Chalupa

"Stát se koučem Sparty je pro mě obrovská čest. Na práci se velmi těším. Jsem si vědom historie klubu i hokeje v České republice a dříve v Československu. Hokej má v této zemi kulturní význam a být jeho součástí v roli trenéra Sparty je pro mě závazek," uvedl Krupp.

Dvaapadesátiletý Krupp hrál v NHL za Buffalo, New York Islanders, Québec/Colorado, Detroit a Atlantu - nasbíral celkem 729 startů v základní části a 281 bodů za 69 branek a 212 přihrávek, v play-off přidal v 81 duelech 29 bodů (6+23) a v roce 1996 slavil s Coloradem zisk Stanley Cupu. O šest let později pomohl k triumfu i Detroitu.

Výborné renomé si však Krupp stihl vydobýt i jako trenér. V letech 2005 až 2011 vedl německý národní tým, později také Kolín a naposledy Berlín. Před osmi lety byl na lavičce Německa během mistrovství světa, kde domácí hokejisté skončili čtvrtí a připsali si nejlepší umístění od stříbra v roce 1953.

Na ostře sledovaném postu ambiciózního pražského klubu, který od roku 2007 marně usiluje o návrat na trůn, nahradí Františka Výborného, jenž tým vedl v závěru sezony společně s Radimem Rulíkem, Jaroslavem Nedvědem a Martinem Janečkem. Až po složení realizačního týmu se bude podle všeho řešit podoba kádru. Ten pravděpodobně opět dozná velkých změn.

"Jsem velmi nadšený, že se nám podařilo přivést do Sparty tak výraznou osobnost, která má respekt po celém světě," prohlásil Petr Bříza, majitel a předseda představenstva celku z hlavního města. "Uwe je uznávaná persona, ať už jako hráč, nebo jako trenér. Velmi mě těší, že si z celé řady nabídek, a určitě i finančně lukrativnějších, vybral právě Spartu. Cítí tohle angažmá jako velkou výzvu," doplnil Bříza.

Přiznal, že už delší dobu klub zvažoval angažování zahraničního kouče. "Ale nakonec k tomu uzrála situace až nyní. Při veškerém respektu k českým trenérům cítím potřebu jít jinou cestou. Sparta je velmi sledovaný klub u nás i v zahraničí a my chceme být více mezinárodní. V Evropě je běžnou praxí, že v ligách působí trenéři z jiných zemí," konstatoval Bříza.

"Můj cíl byl, že pokud máme přivést cizince, musí to být kouč s velkým renomé, respektem a zkušenostmi s evropským hokejem. Tohle Uwe splňuje na víc než sto procent. Ve svém trenérském stylu preferuje pracovitost, odpovědnost k týmu a maximální nasazení. A díky tomu je úspěšný," zakončil Bříza.

Sparta má za sebou nepovedený ročník. Ačkoliv měla patřit k hlavním aspirantům na titul, bojovala nakonec o desítku a účast v předkole. Tam však mizérii prodloužila, když nedokázala Liberec ani jednou porazit a po prohře 0:3 v sérii pro ni sezona skončila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články