Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Po hororovém startu mu pomohla i hláška Ivana Hlinky. Obrovská euforie, ulevil si Kváča

Jiní by po tak strašidelném startu putovali raději rovnou na střídačku. Liberecký brankář Petr Kváča to ale nevzdal. V rozhodujícím duelu předkola extraligy proti Plzni si i přes tři rychlé inkasované branky vzpomněl na slova Ivana Hlinky a rozjel se ještě k takovému výkonu, že s Bílými Tygry nakonec slavil výhru 4:3 po prodloužení a postup do čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 5. předkola Liberec – Plzeň

Jednička Bílých Tygrů během úvodních devíti minut dostala tři góly a Severočeši se ocitli ve velmi složité situaci. Domácí ale nesložili zbraně a dokázali se ještě během první třetiny dvěma góly Adama Dlouhého vrátit zpátky do zápasu. Ve druhé části vyrovnal Jakub Rychlovský a velký liberecký obrat dokonal v prodloužení Adam Najman.

"Říkal jsem si, že je to pátý, rozhodující zápas a nám se stane tohle. Třikrát jsme zlomili hokejku a dostali tři góly. Během oddechového času by asi nikdo neřekl, že zápas vyrovnáme a vyhrajeme v prodloužení. Klobouk dolů před celým týmem. Takhle otočit zápas umí pouze velký a silný tým," řekl Kváča.

"Když na vás kouká plná hala a chcete podat co nejlepší výkon a dostanete takové hloupé góly, tak bych nejraději utekl. Ale to bych si pak nemohl příště do branky stoupnout znovu. Hodně mě pak podpořil Kuba Neužil a trenér brankářů Martin Láska," prozradil rodák z Brandýsa nad Labem.

"Řekli mi, že jsem dostal tři góly a můžu se na všechno vykašlat a jen chytat. Táta mi navíc před každým zápasem píše zprávu se slavnou hláškou Ivana Hlinky, tak jsem si na to vzpomněl a řekl si to pro sebe znovu. Velmi mi to pomohlo a nad ničím už jsem pak nepřemýšlel," pravil Kváča, který připomněl heslo kouče olympijských vítězů z Nagana: "Hlavně se z toho nepo..."

Podržel ho také trenér Bílých Tygrů Patrik Augusta. "Abych řekl pravdu, tak si toho nesmírně vážím. Když gólman cítí takovou důvěru, tak se může vykašlat absolutně na všechno kolem a spadne to z něj. Já osobně to mám rád a jsem vděčný, že je to tady takto nastavené," pochvaloval si reprezentační brankář, který za stavu 0:3 pomohl klíčovým zákrokem proti Janu Schleissovi nastartovat velký liberecký obrat.

"Jeden zákrok může otočit celou hru a to se mi, myslím, povedlo. Chci ale hlavně poděkovat klukům, jak mi pomohli a podrželi mě i směrem dopředu. Po rozhodujícím gólu jsem cítil obrovskou úlevu a zaplavila mě euforie. Jsem vděčný, že jsme dokázali sérii i obrat v rozhodujícím zápase zvládnout," radoval se Kváča, kterého v roce 2017 draftovalo Colorado jako 117. hráče celkového pořadí.

Bílí Tygři nakonec zvládli roli papírového favorita a ve čtvrtfinálové sérii se utkají s Hradcem Králové. "Připadá mi, že stále hrajeme s Hradcem. Každou sezonu začínáme zápasem s Hradcem nebo na něj narazíme v play-off. Musíme do série jít s pokorou, být vděční za to, co se nám teď povedlo, a odnést si z toho co nejvíce. Když jsme v základní části měli nějaké prostoje, tak jsme se pak hůře dostávali do tempa. Myslím, že nám vyhovuje, že už jsme rozjetí, a nejlepší trénink je zápas. Budeme bojovat a doufám, že do čtvrtfinále vstoupíme vítězně," dodal Kváča, který by měl podle švédského tisku od příští sezony posílit Rögle.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články