Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Plzeň zdolala Karlovy Vary. Třetí místo potvrdil gólem Gulaš a ovládl produktivitu

Plzeň vyzve ve čtvrtfinále play-off Olomouc. Nejdůležitější zpráva po utkání posledního, 52. kola západočeského derby mezi Plzní a Karlovými Vary. Domácí Indiáni zvítězili 2:1, zajistili si konečnou třetí příčku a účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Vítěznou trefu si připsal Milan Gulaš, nejlepší střelec základní části s 30 brankami a také nejproduktivnější muž uplynulých 52 kol.

Milan Gulaš (č. 77) v objetí s Janem Kovářem
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

"Je to škoda, že jsme nezískali Prezidentský pohár, ale důležitější bude play off. Olomoučtí mají asi nejlepší tým za ty poslední čtyři roky. Těžko říct, jak bude série vypadat. Věřím ale tomu, že nás určitě čtyřikrát neporazí. Jede se od nuly a budeme dobře připraveni na soupeře," uvedl plzeňský útočník Miroslav Preisinger naskakující podruhé v ročníku v obranných řadách.

"Těšil jsem se na to a snažil jsem se hrát tak, abych nezklamal," popsal nezvyklou pozici sedmadvacetiletý Slovák. "Začínám nad tím vážně přemýšlet. Začíná mě to vzadu bavit. Vůbec bych se tomu nebránil. Za poslední dvě sezony jsem dal čtyři góly, to jsou statistiky spíše pro obránce," zamýšlel se nad přesunem do defenzívy.

"Jako kdyby byl bek, zvládl to výborně. Dobře bruslí a dobře čte hru, a proto s tím neměl problém," pochválil výkon Preisingera plzeňský asistent Jiří Hanzlík.

Po opatrném úvodu zahrozili v šesté minutě hosté, Kohoutův pokus z mezikruží ale stačil gólman Frodl vyrazit. Domácí otevřeli skóre v 10. minutě, po Kaňákově šikovné přihrávce od zadního mantinelu se dlouhou forhendovou kličkou prosadil Kodýtek.

Za chvíli se do dobré střelecké pozice protáhl Stach, zakončil však mimo. Hráči Energie spoléhali na rychlé brejky. Individuálním průnikem zahrozil Rachůnek a v závěru třetiny zlikvidoval Frodl Beránkovu střelu z přečíslení dvou na jednoho.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Karlovy Vary

Pouhých 37 vteřin po zahájení prostřední části po závaru v útočném pásmu a přesné přihrávce Grígera vyrovnal na 1:1 Rachůnek. Ospalý nástup Indiánů po přestávce ukončila až Gulašova jubilejní třicátá trefa v sezoně, když ve 24. minutě tečoval Kovářovo nahození. Vzápětí po spolupráci s Nedorostem zblízka neuspěl Kracík a po polovině utkání z ojedinělé akce napálil na druhé straně levou tyč z otočky Beránek.

Otěže utkání drželi střelecky aktivnější a lépe kombinující domácí. Gólovou šanci Stacha ale stačil vleže zlikvidovat gólman Novotný. Indiáni se neprosadili ani během přesilové hry při vyloučení Skuhravého, hrajícího 900. zápas v tuzemské nejvyšší soutěži, a ve 36. minutě po další chytré přihrávce Kováře nepřekonal Novotného do odkryté branky mířící Gulaš.

Také v závěrečné dvacetiminutovce pokračovala převaha domácích. Po vybídnutí Kracíka zpoza branky ale Indrák tváří v tvář Novotnému neskóroval a jednička Energie držela své spoluhráče na dostřel i nadále.

Naopak v 52. minutě musel Frodl vytěsnit mimo pokus Vlacha z levé strany. "Chtěli jsme si pohlídat třetí místo a věděli jsme, že musíme vyhrát. Nechci snižovat výkon Varů, ale zápasy s Třincem , nebo Hradcem byly více vyhecované a přibližovaly se tempu play off," zhodnotil duel s účastníkem play-out gólman Škody Dominik Frodl.

Naopak v 52. minutě musel Frodl vytěsnit mimo pokus Vlacha z levé strany. Hosté ve snaze vyrovnat otevřeli hru. Toho nevyužil Kindl při pokaženém přečíslení tří na jednoho a Gulašův únik ve vlastním oslabení překazil Novotný. Karlovarští nakonec porážku neodvrátili ani při krátké power-play.

52. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Kodýtek (Kolda, Kaňák), 24. Gulaš (Jan Kovář, Moravčík) - 21. T. Rachůnek (Gríger). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Rampír, Špůr. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 7337.

Sestavy:

Plzeň: D. Frodl - Jones, Pulpán, L. Kaňák, Moravčík, Vráblík, Preisinger - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Indrák, Kracík, Nedorost - Eberle, Kodýtek, Kolda - D. Kindl, Stach, Kantner. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Karlovy Vary: F. Novotný - Plutnar, Šenkeřík, Eminger, Kozák, Sičák, M. Rohan, Šafář - O. Beránek, Gríger, T. Rachůnek, - T. Mikúš, R. Vlach, J. Černý - Balán, Skuhravý, Gorčík - Kohout, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Ohlasy trenérů:

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Viděli jsme pěkné utkání, ve kterém jsme byli o kousek aktivnějším týmem. Nepřidali jsme rozdílový gól a pořád existovalo nebezpečí nějakého inkasovaného gólu. Nakonec jsme zvítězili těsným rozdílem. Ale naposledy jsme doma dvakrát prohráli, takže důležitý moment pro psychiku. Zápas by vypadal jinak, kdybychom odskočili na rozdíl dvou gólů, takhle byl výsledek až do konce na vážkách. Olomouc není pro nás úplně ideální soupeř. Dlouhodobě s nimi máme problém. Je to urputný pracovitý soupeř, čeká nás plno soubojů. Nehrají žádný extra pohledný hokej a to nám nevyhovuje. Je trochu naše chyba, že nehrajeme proti týmu z předkola, který by byl více unavený. Jsme asi favorité. Stylem hry to ale není náš oblíbený tým. Je na nás, jak si s tím dokážeme poradit. Zápasy s nimi jsou jako přes kopírák. Hráči vědí, co je čeká. Je to nepříjemný soupeř pro každého."

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Bylo to velmi kvalitní ofenzivní utkání. Nám se dařilo plnit plán, s kterým jsme přijeli. Chtěli jsme čelit velké ofenzivní síle a dokázali jsme se vyvarovat větších šancí. Udělali jsme pak individuální chybu, která byla potrestána, ale pak jsme se dokázali vrátit do hry. Náš výkon dnes nebyl vůbec špatný a rvali jsme se o body do poslední chvíle. Pozitivem je návrat a výkon brankáře Novotného. Byli jsme domácím důstojným soupeřem."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články