Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Plzeň vynulovala Červenkův Chomutov a vyhrála jasně 4:0

Plzeň - Hokejisté Plzně porazili ve 26. kole Chomutov 4:0 a po nepříliš úspěšné pětizápasové odmlce získali tříbodovou výhru. Po bezbrankové úvodní části Indiáni utkání rozhodli třemi trefami ve druhé třetině. Třemi asistencemi přispěl k vysoké výhře plzeňský bek a kapitán Jakub Jeřábek. Hosté naopak po celý zápas nenašli recept na gólmana Matěje Machovského a nepotvrdili formu z posledních utkání.

Dominik Kubalík
zdroj: ČTK autor: Pavel Němeček

Ve svižném úvodu domácí nevyužili přesilovou hru a v 11. minutě je za to mohl potrestat Květoň, proti jehož pokusu z mezikruží stihl Machovský zasáhnout. Z protiútoku dokázal Indrák prokličkovat až před Strmeně, ale nestačil pořádně zakončit. Hosté pak zahrozili z několika závarů v útočném pásmu a přečkali další oslabení. Během jejich vlastní početní výhody v závěru třetiny nedokázal Skinnerovu přihrávku usměrnit do branky Rutta.

Po přestávce sice pokračovali Piráti v ofenzivní aktivitě, do vedení se ale dostali Indiáni. Ve 22. minutě totiž průnik Bližňáka před chomutovskou branku dokončil úspěšnou dorážkou Johnson. Další brejk Sýkory už Strmeň zneškodnil a na druhé straně se blýskl i jeho protějšek Machovský, jenž stačil vyrazit táhlý pokus Pospíšila z dobré pozice. V polovině utkání sice domácí nevyužili krátkou dvojnásobnou přesilovku, ale klasickou početní výhodu už zužitkoval dorážkou Kracíkovy střely kanonýr Kubalík.

Hosté se i za nepříznivého stavu 0:2 tlačili směrem dopředu, jenže pečlivě bránící Indiáni je do šancí nepouštěli. Ve 37. minutě navíc zvládl plzeňský kapitán Jeřábek překazit útočný výpad nebezpečné Červenkovy formace a následně přihrál na třetí gól. Ten si po úniku zakončeném bekhendovým blafákem připsal Schleiss, který se trefil poprvé v sezoně.

Tříbrankové manko s hráči Chomutova viditelně otřáslo. Od další pohromy je uchránil na začátku závěrečné dvacetiminutovky jen Strmeň, jenž stačil zareagovat na střelu Lva z bezprostřední blízkosti. Ve 49. minutě ovšem gólman Pirátů zaváhal za brankou a agilní Schleiss připravil asistencí od zadního mantinelu jednoduchou trefu pro Preisingera. Pátou branku už Strmeň domácím nepovolil, když vychytal příležitost Kubalíka. V 54. minutě na druhé straně neumožnil čestný úspěch Tomicovi Machovský a svým třetím čistým kontem v ročníku ukončil Pirátům sérii tří výher v řadě.

Škoda Plzeň - Piráti Chomutov 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Johnson (Bližňák, Pulpán), 31. Kubalík (Kracík, Jeřábek), 37. Schleiss (Jeřábek), 49. Preisinger (Schleiss, Jeřábek). Rozhodčí: Hodek, Mrkva - Belko, Kajínek. Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. Diváci: 3579.

Plzeň: Machovský - Jeřábek, Moravčík, Holý, Pulpán, Kubka, D. Sklenička - Indrák, Kracík, Kubalík - Lev, Bližňák, Johnson - J. Sýkora, Preisinger, Hossa - Schleiss, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

Chomutov: Strmeň - Rutta, Skinner, Harant, Jánošík, Šidlík, Pereťagin, Dlapa - Pospíšil, Červenka, Tomica - D. Květoň, V. Růžička ml., Vondrka - Chlouba, Kämpf, Sklenář - R. Veselý, Dušek, Hřebejk. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Michal Straka (Plzeň): "Z naší strany to byl výborný výkon. Byla na nás celý zápas vidět obrovská touha konečně zase vyhrát za tři body. Utkání rozhodl náš kolektivní výkon, který podpořil vynikající Machovský v brance. Vyvarovali jsme se na rozdíl od posledních utkání zbytečných chyb v defenzivě. Důležité bylo, že jsme eliminovali Červenku, který je momentálně nejlepším hráčem v extralize a rozhoduje zápasy Chomutova. Nasazovali jsme na něj obrannou dvojici Jeřábek, Moravčík a nechtěli jsme ho pouštět do přečíslení, která umí využít. Podařilo se nám to a jsme moc rádi za tři body. Nechceme ovšem propadat euforii z našeho postavení v tabulce, protože extraliga je nesmírně vyrovnaná."

Jan Šťastný (Chomutov): "Utkání nám hrubě nevyšlo. První třetinu jsme sice zvládli bezgólově, ale v kabině jsme si řekli, že musíme přidat v bruslení a osobních soubojích. Náš mdlý výkon ovšem pokračoval i ve druhé třetině a navíc jsme v ní ještě inkasovali tři góly. To nás stálo zápas, protože proti soupeři v takové formě se to už potom těžko otáčí. Nějaké šance na to vrátit se do zápasu jsme tam sice měli, ale srdnaté bránění Plzně nebo zákrok jejího brankáře nám to znemožnil. Po polovině soutěže a předchozí euforii nás tahle prohra trochu vrátí na zem. Nezbývá nám, než dál pracovat a dobře se připravit na každý následující zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články