Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Plzeň vybojovala na Spartě postupové body, Západočeši si zahrají play-off

Praha – Ačkoli prohrávali a nevyužili dlouhou přesilovku pět na tři, dokázali Plzeňští srovnat proti Spartě dvanáct minut před koncem na 2:2 a kýžený bod, který znamenal postup do předkola play-off, už uhájili. Nakonec se Plzeň radovala z vítězství 3:2 po samostatných nájezdech, sparťan Lukáš Pech ovládl kanadské bodování soutěže se ziskem 52 bodů. Spartu čeká ve čtvrtfinále brněnská Kometa, Škoda narazí v předkole na Vítkovice.

Utkání Sparta Praha - Plzeň
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Věděli jsme, v jaké jsme situaci a co potřebujeme, takže hlavně začátek byl nervózní. Zejména první třetina, v té nás Sparta jasně přehrávala a jen díky (brankáři) Matějovi (Machovskému) jsme zůstali ve hře. Pak jsme to ze sebe shodili, začali jsme hrát a bod jsme nakonec vydřeli," oddechl si kapitán Západočechů Ondřej Kratěna.

Utkání sledovalo 9854 diváků, Sparta se tak poprvé dostala s průměrnou návštěvou přes hranici 8000 fanoušků. Domácí Lukáš Pech vyhrál se ziskem 52 kanadských bodů produktivitu soutěže, plzeňský Dominik Kubalík je s 29 góly nejlepším střelcem extraligy.

Západočeši potřebovali v O2 areně bodovat, aby nemuseli spoléhat na výsledky Zlína a Olomouce, a začali aktivně. V páté minutě se dostali do vedení, když se prosadil přesnou střelou pod horní tyčku Procházka, jenž v Plzni hostuje právě ze Sparty.

Pražané ale brzy převzali režii zápasu. Byli výrazně aktivnější a brankář Machovský si připisoval jeden zákrok za druhým. V první třetině jich měl 18, kapituloval jen jednou. V 11. minutě nestihl zareagovat na Kudrnovu teč Piskáčkovy střely.

I ve druhé dvacetiminutovce byla Sparta aktivnější a zatímco Pöpperle se v brance nudil, Machovský byl v permanenci. Posunout Pražany do vedení mohl Uher, gólman Plzně byl ale proti. Skóre se měnilo až při Pulpánově vyloučení. Po sérii šancí se prosadil Buchtele.

Hosté se do útočného pásma na delší dobu dostali při Formanově trestu, vyrovnat se jim však nepodařilo. Nejslibněji vypadaly příležitosti v závěru druhé třetiny. Kratěnu vychytal Pöpperle, Svobodova střela skončila na brankové konstrukci.

Ideální šanci vyrovnat měla Plzeň v 79 vteřin dlouhé přesilové hře pět na tři, podařilo se jí to ale až v další početní výhodě. Třetí trest sparťanů v úvodu třetí části potrestal Indrák. "S přesilovkami trochu bojujeme. Nakonec nám ale jedna vyšla a udržela nás ve hře," řekl Kratěna.

"Když jsme dali druhý gól, tak jsem věřil, že to nějak ukopeme a zvládneme," doplnil jej Dominik Kubalík. Další gól již nepadl a hosté se mohli hned po skončení základní hrací doby radovat z postupu do předkola play-off. "Dvě třetiny jsme byli lepší, ale pak jsme se dostali pod tlak a Plzeň vyrovnala. Celkově to ale byl podobný zápas jako předešlé v sezoně," řekl obránce Sparty Jan Piskáček.

Vítěze duelu nakonec určily až samostatné nájezdy. V prodloužení nejprve nevyužil brejk Řepík, hosté poté promarnili přesilovku a v posledních vteřinách Machovského nepřekonal ani osamocený Pech. Druhý bod získali hosté díky Indrákovi, který byl jediným úspěšným exekutorem. Plzeň porazila Spartu poprvé v sezoně.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 11. A. Kudrna (Piskáček, Uher), 29. Buchtele (Pech, Gernát) - 5. M. Procházka (Kratěna, Kvasnička), 48. Indrák (Stach, D. Kubalík), rozhodující nájezd Indrák. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Hradil - D. Hynek, Špůr. Vyloučení: 8:3. Využití: 1:1. Diváci: 9854.

Sparta: Pöpperle - Gernát, J. Mikuš, Švrček, Piskáček, Eminger, Nedomlel - Řepík, P. Vrána, J. Hlinka - Klimek, Smejkal, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Kvasnička, D. Sklenička, Moravčík, Čerešňák, Pulpán - T. Svoboda, Kracík, D. Kubalík - M. Procházka, Kratěna, Lev - Indrák, Preisinger, Stach - Schleiss, Koreis, Hrnka. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Jiří Kalous (Sparta): "V první polovině zápasu jsme měli vstřelit více branek, mohli jsme využít více šancí, což se bohužel nestalo. Náskok byl těsný. Do kolen nás poté srazila vyloučení, kterých bylo hodně. A byla zbytečná. To pak mělo vliv na celkový průběh druhé poloviny zápasu a soupeři se podařilo srovnat v přesilovce. V prodloužení jsme mohli ze samostatného nájezdu utrhnout zápas na naši stranu, což se bohužel nepodařilo. A nájezdy nám nevyšly. Prohra nás mrzí, protože zde byla výborná kulisa. Teď už se ale budeme soustředit na play-off."

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Sparta na ledě zhruba půlku zápasu jasně dominovala, fyzicky i hokejově. Výsledek 2:1 byl pro nás milosrdný. Od poloviny zápasu jsme hru vyrovnali a po zbytek utkání jsme byli Spartě rovnocenným soupeřem. Samozřejmě, že jsme sledovali výsledky z dalších zápasů a byli jsme šťastní za bod, který nás posunul dále. I když nám nahrály i výsledky z Olomouce a ze Zlína."

Dramatickému závěru základní části i zápasu Sparty s Plzní se věnoval nový díl Hokej fokus podcastu:

Uložit

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy