Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Plzeň má elitní šestku na dohled, triumf nad Spartou dirigoval první útok

Zdá se, že tolik kýžená chemie mezi Milanem Gulašem a Janem Kovářem se vykrystalizovala. V utkání 29. kola proti Spartě se právě plzeňský elitní útok činil nejvíce a velkou měrou se zasloužil o výhru 5:2, když si oba hráči připsali shodnou bilanci 1+1. Západočeši jsou sedmí, naopak Pražané se propadli až na jedenácté místo.

Slavící hokejisté Plzně
zdroj: ČTK autor: Taneček David

"Jsme rádi, že jsme to zvládli. Pomohlo nám, že jsme v přesilovce odskočili na 4:2. Bylo to týmový výkon podpořený výborným Dominikem Frodlem. Jsme rádi, že nám tam napadaly góly," zhodnotil utkání útočník Škody Jan Eberle.

"Zápas měl pěkný drajv a většina hráčů má ráda vyhecované zápasy. Strašně nás to baví a každému se lépe hraje. Bylo to vyhecované i kulisou. Jsme strašně rádi, že přišlo tolik lidí," připomněl Eberle takřka vyprodané hlediště.

Ve vyrovnané úvodní části hosté nejprve nevyužili přesilovou hru a až po jejím skončení osamocený Klimek na brankovišti nepřekonal vyjetého gólmana Frodla. Domácí zahrozili z rychlého přečíslení, Kracík ovšem nedokázal bekhendem zblízka přehodit levý beton explzeňského Machovského. Sparťanský gólman inkasoval až ve 14. minutě, kdy během početní výhody pět na tři tečoval Gulašovu střílenou přihrávku do sítě Kovář.

Za chvíli mohl po náporu v útočném pásmu zvýšit Kodýtek, zblízka ovšem v dobré pozici neuspěl. Poté indiáni svojí nedisciplinovaností soupeři nabídli také přesilovku pět na tři, Košťálek však v 17. minutě napálil tvrdou střelou jen pravou tyč plzeňské branky.

Po pauze hosté nevyužili ani další přesilovku a naopak zahrozil ve vlastním oslabení nebezpečným pokusem Straka. Krátce před polovinou utkání už po šikovné zadovce Formana zpoza branky vyrovnal přesnou ranou pod břevno Klimek na 1:1.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň – Sparta

O pouhých 107 vteřin později ale hostující obránci nechali v mezikruží příliš prostoru Gulašovi, který ve 32. minutě dorážkou vrátil Plzni vedení. Rychle odpovědět mohl aktivní Smejkal, z úhlu však nedokázal přehodit ležícího Frodla a za chvíli jedničku indiánů neprostřelil ani nekrytý Klimek. Sparťanské ofenzivní vzedmutí ukončily fauly. Gulaš nahozením přes clonící hráče trefil jen břevno, ale krátce po návratu vyloučeného Blaina na led upravil ve 39. minutě Kracík z mezikruží na 3:1.

"Plzeň je rychlý tým s dobrou obranou i útokem. První třetinu jsme se Plzni v rychlosti vyrovnali. Hráli jsme dobrý hokej. Rozhodl gól na 3:1. Dotahovali jsme se v tu chvíli na Plzeň, ale nedáváme góly v rozhodujících momentech. Poslední dva zápasy bojujeme s produktivitou," našel hlavní příčinu porážky Sparty její kouč Uwe Krupp.

Na začátku závěrečné třetiny po objetí branky Forman šikovně nabil Pechovi na kontaktní gól, ale záhy se při hře čtyři na čtyři nechal vyloučit Smejkal. Následnou přesilovku ve 44. minutě zužitkoval po ideální přihrávce Kováře ranou z voleje na 4:2 Němec.

Hosté mohli zareagovat také v přesilovce čtyři na tři, Pechovu dorážku mířící do odkryté branky ale stačil vyrazit na čáře bruslí mimo Jakub Kindl. Na zvrat už hosté neměli sílu a domácí je aktivním pojetím nepustili do závěrečného tlaku. Navíc ještě uzavřel skóre trefou do prázdné branky Straka.

"Paradoxně jsme odehráli nejlépe třetí třetinu, kdy měla Sparta nejméně šancí. Začali jsme hrát jednoduše a pohlídali jsme si to. Sparťané byli frustrovaní a nemohli se k nám dostat ani do třetiny," zhodnotil Frodl závěrečnou dvacetiminutovku. "My i fanoušci máme z naší hry radost, snad i oni vidí, jak se to zvedlo. Výhry jsou hlavní," dodal odchovanec Slavie.

29. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 14. Jan Kovář (Gulaš, Kaňák), 32. Gulaš (Indrák), 39. Kracík (Stach, Čerešňák), 44. V. Němec (Jan Kovář, Čerešňák), 60. P. Straka (Eberle) - 30. Klimek (Forman, Smejkal), 42. Pech (Forman, Smejkal). Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda - T. Pešek, D. Klouček. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. Diváci: 7436.

Plzeň: D. Frodl - Čerešňák, J. Kindl, Jones, Allen, Kaňák, Vráblík - Gulaš, Jan Kovář, Indrák - Kratěna, Kracík, Stach - D. Kindl, Preisinger, V. Němec - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík, J. Špaček a Pejchar.

Sparta: Machovský - Delisle, Piskáček, T. Pavelka, Blain, De la Rose, Tomáš Dvořák, Košťálek - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Forman, Klimek, Smejkal - Rousek, Pech, Kumstát - M. Beran, Sill, Pšenička. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Ohlasy trenérů:

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Dvě třetiny jsme nebyli lepším týmem. Sparta hrála výborně. Byla silnější a rychlejší. My jsme z toho vytěžili maximum. Zápas rozhodly speciální týmy. My jsme na rozdíl od Sparty góly z přesilovek dali. Třetí třetinu už jsme odehráli velice dobře. Vrací se nám trochu úvod sezony, kde jsme herně byli dobří, ale nedávali jsme góly v důležitých momentech. Nejsme úplně dominantní na ledě, ale dáváme góly, a to dělá výsledky. Navíc musím pochválit našeho gólmana Frodla, který nás opakovaně drží a výsledek jde za ním. Atmosféra na stadionu nám dnes připomínala staré dobré časy."

Uwe Krupp (Sparta Praha): "Gratuluji Plzni ke třem bodům. Plzeň je rychlý tým s dobrou obranou i útokem. Bylo to náročné utkání. První třetinu jsme se Plzni v rychlosti vyrovnali. Hráli jsme dobrý hokej. Rozhodl gól na 3:1 pro domácí. Dotahovali jsme se v tu chvíli na Plzeň, ale nedáváme góly v rozhodujících momentech. Poslední dva zápasy bojujeme s produktivitou. Postavení v tabulce není takové, jaké bychom chtěli. Je to výsledek naší personální situace. Vrací se nám do sestavy zranění hráči, ale bude ještě trvat, než se dostanou do formy. Věřím, že se semkneme a posuneme se tam, kam patříme."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články