Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plzeň a Třinec chtějí po snížení v sériích srovnat se soupeři krok

Plzeň - Plzeň si po vítězství nad Libercem ve třetím utkání čtvrtfinále (6:3) drží stoprocentní bilanci na domácím ledě v play-off a o prodloužení úspěšných výsledků a srovnání série s Bílými Tygry budou Západočeši usilovat také dnes. První bod zařídil Tomáš Svoboda, který si připsal hattrick a byl hlavní hvězdou duelu. Přímý přenos čtvrtého utkání série Plzeň - Liberec sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 17 hodin.

Brankář Liberce Ján Lašák v souboji s plzeňským Miroslavem Indrákem
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Plzeň doma v play-off ještě neprohrála a chce přidat čtvrtou výhru

"Takový hattrick potěší samozřejmě o to více, když pomůže k výhře. Je super, že se nám podařilo vyhrát, protože stav 0:3 v sérii s Libercem už by byl špatný," řekl Svoboda po utkání. "Jsem rád, že jsme znovu uspěli doma a potvrdili, že tady bude těžké uspět. A že tu můžeme porazit kohokoliv, včetně Liberce," dodal Svoboda.

Plzeň vytěžila takřka maximum z přesilových her. Čtyřikrát hrála v početní výhodě a třikrát ve hře pět na čtyři skórovala, z toho Svoboda dvakrát. Postaral se také ale gólem na 3:1 ve 13. minutě o první zásah Škody v sérii při rovnovážném stavu hráčů na ledě, kdy obě mužstva byla v pěti. Všechny tři trefy pod Ještědem nastříleli Západočeši také v přesilovkách.

"Říkali jsme si před zápasem, že potřebujeme zlepšit hru pět na pět. Jsme moc rádi, že jsme během toho dali konečně i gól, ale samozřejmě se pořád hodně rozhoduje v přesilovce. Takže stejně tak máme radost z toho, že nám fungovaly přesilovky," pochvaloval si třicetiletý forvard, jenž zaujal kromě jiného i perfektní souhrou s Ondřejem Kratěnou.

Plzeň vedla v utkání 2:0, 3:1 a 4:2, ale v těchto fázích si užívala dvoubrankový náskok vždy jen velmi krátce. Až odskočení na 5:3, když Svoboda ve 48. minutě uzavřel svůj střelecký koncert, přinesl změnu. "Moc to nepřispěje psychice, když hned inkasujete po svém gólu. Už jsme to tak měli v Liberci, že jsme šli ve druhém utkání do vedení a hned o ně přišli," připomněl Svoboda.

Věří, že jeho tým dokáže navázat na výhru i ve čtvrtém utkání. "Nohy bolí po takovém utkání rozhodně méně, než kdyby se ten zápas prohrál. Liberec zjistil, že to s námi nebude mít jednoduché. A my uděláme všechno proto, abychom uspěli znovu a sérii vyrovnali," řekl Svoboda.

Třinec vyhrál klíčový zápas, ale sérii s Chomutovem ještě nesrovnal

Po dvou domácích porážkách nahradil Peter Hamerlík ve třetím čtvrtfinále extraligy v brance hokejistů Třince Šimona Hrubce. Zkušený pětatřicetiletý slovenský gólman pomohl na ledě Chomutova hostům k důležité výhře 3:2 v prodloužení, Oceláři díky tomu odvrátili mečbol Severočechů a snížili stav série na 1:2.

Podle Hamerlíka nebylo jednoduché do tak důležitého duelu série naskočit. "Byl to klíčový zápas, kdybychom prohrávali 0:3, tak už by to byl velký problém. Nebylo to lehké, ale stalo se mi to už dříve. Zhruba jsem věděl, co od toho můžu očekávat. Připravoval jsem se. Je to samozřejmě o štěstí a jsem velmi rád, že jsme vyhráli," pochvaloval si Hamerlík, který v roce 2011 vychytal Třinci titul.

V základní části odchytal Hamerlík jen 13 utkání, ale pauzu měl od 3. března, kdy v 52. kole nastoupil v derby s Vítkovicemi, které Oceláři vyhráli doma rovněž 3:2 v prodloužení. Ve třetím duelu pro něj byl náročný hlavně úvod, kdy si moc nesáhl na puk. "Začátek byl takový, že oni neměli vůbec žádné střely. Člověk nechytal dva tři týdny. Potřeboval jsem si něco chytit, ale nic nepřicházelo," popsal své rozpoložení v první třetině.

Opatrný začátek se ale podle něj dal očekávat. "Hrálo se o hodně. Třetí vítězství bývá klíčové nebo jedno z klíčových. Nikdo nechtěl udělat chybu. My jsme nakonec dali šťastné góly, ale tak to v hokeji chodí," podotkl Hamerlík.

Třinec od defenzivní taktiky ustoupil ve třetí třetině. "Nebylo na co čekat. Prohráváte 0:2 na zápasy, jdete do třetí třetiny za stavu 1:2, tam už se musí hrát trošku riziko. Měli jsme i trošku štěstí, které se k nám přiklonilo. Jsme rádi," oddechl si.

Chomutov, který v předkole dokázal otočit po dvou prohrách na vlastním ledě sérii s Mladou Boleslaví z 0:2 na 3:2 na utkání, podle něj hraje výborně. "Máme problémy se proti nim prosadit. A když si vytvoříme nějakou šanci, tak Jánko (Laco) chytá fantasticky," ocenil výkony svého krajana v brance Pirátů.

Hamerlík doufá, že se ve čtvrtém duelu podaří Třinci smazat ztrátu v sérii, kterou doma nabral. "Musíme dělat to samé nebo možná ještě víc, abychom to dokázali," očekává další tuhou bitvu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články