Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pavelka vs. Mueller. Nájezdový duel vyhrál Američan. Tohle nezažíváte každý den, rozplýval se

Kdo s koho ve třetím utkání čtvrtfinále extraligy mezi Kometou Brno a Hradcem Králové. Souboj při trestném střílení vyhrál americký forvard Peter Mueller proti hradeckému gólmanovi Jaroslavu Pavelkovi, jenž chytal v sérii poprvé. Muellerova trefa znamenala vítězný gól na 2:1 a třetí bod pro brněnského obhájce titulu. 

Útočník Komety Peter Mueller překonává brankáře Jaroslava Pavelku
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Tentokrát Kometa svého soupeře neválcovala v efektivitě zakončení jako v prvních dvou duelech na východě Čech. Do 54. minuty byl stav 1:1, na obou stranách zazvonily tyčky. Rozhodl až únik, při nemž domácí hvězdu Martina Erata zahákoval hradecký bek Filip Pavlík.

Výsledek? Rozhodčí zkřížil ruce, trestné střílení. Někoho tlak rozhodujícího momentu sváže, nikoliv však Muellera.

"Je to výzva. Pět minut do konce, zápas play-off, jedinečná šance rozhodnout. Uzavřete se před světem, vypnete veškerý hluk kolem a soustředíte se, abyste předvedli to nejlepší, co ve vás je," popisoval třicetiletý americký střelec.

Brankář Jaroslav Pavelka dostal poprvé v sérii příležitost. V sezoně třikrát dovedl Mountfield k vítězství nad Kometou, v nájezdech dokonce Muellera vychytal. "Čekal jsem, že udělá něco podobného. Dělá často, že jede jakoby z mé pravé strany, přibrzdí a pak to střílí buď mezi nohy, nebo lehce nad beton," povídal Pavelka, jenž Muellera přečetl v Brně 6. ledna při výhře 5:4 po nájezdech.

Nyní, v důležitějším utkání, vyzrál na svého soupeře rodák z Bloomingtonu v Minnesotě. "V základní části udělal to stejné a vystřelil mi puk do betonu," vzpomněl si pětadvacetiletý brankář. "No a teď to dá zrovna nahoru. Propadlo to tam, škoda," pokrčil rameny Pavelka.

"Měl jsem v hlavě myšlenku, ale musíte se podívat i na brankáře a vyhodnotit, jak ho překvapit. Musím ho pochválit, nenechal mi moc prostoru, ale naštěstí jsem tam našel mezeru," prohlásil třetí nejlepší střelec základní části s 24 brankami.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 3. čtvrtfinále play-off Brno - Hradec Králové

Mueller dostal pokyn, přijal výzvu a skóroval

Přitom Mueller čekal, že se na penaltu rozjede faulovaný Erat. "Myslel jsem, že taková jsou pravidla, že jde faulovaný. Pak jsem ale slyšel svoje jméno, že mám jít. Chtěl jsem to rozhodnout pro tým, byla to unikátní šance, zvlášť v zápase play-off. Ani nevím, co teď říct, takové chvíle nezažíváte každý den," rozplývalo se elitní křídlo první formace.

V utkání si připsal po proměněném nájezdu už druhý gól. Ve druhé třetině přesně mířenou křížnou ranou z první po pasu Martina Zaťoviče využil přesilovku.

"V oslabeních v první třetině jsme je nepustili skoro ke střele, to bylo super. Akorát ve druhé části jsme jednou chtěli přečíst, bohužel se to vyvrbilo až na Muellera, který to trefil. Vyjel jsem asi dva metry z brány a stejně puk cinkne o tyčku," mrzelo Pavelku.

Pavelka si připsal jen 18 zásahů, ovšem několik důležitých. Stejně to však k prvnímu bodu v sérii nevedlo. "Bylo to o jednom gólu, bohužel ho dal soupeř. Teď už se nikdo nebude ptát, jestli jsme byli lepší nebo ne. Musíme jít zase s pokorou do čtvrtého zápasu a udělat vše pro to, abychom to vrátili do Hradce. Věřím, že ještě sebereme všechny síly co máme, řekl bych, že jich máme víc a další den to urveme. Mysleli si, že to mají jasné, ale tento zápas jim ukázal, že to ještě jasné není," burcoval Pavelka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články