Pardubice ustoupily Šmidberskému, radnice nalije peníze do hokeje

Pardubice - Zastupitelé Pardubic po dlouhých měsících sporů s majoritním akcionářem hokejového klubu Romanem Šmidberským nakonec schválili stabilizační opatření, o něž se přeli. Původně město požadovalo, aby všichni vlastníci nejdříve uhradili podle svých podílů loňskou ztrátu zhruba 20 milionů korun, výsledná dohoda je však k Šmidberskému o poznání vstřícnější. I proto zdaleka ne všichni členové zastupitelstva s ústupky souhlasili. 

Ilustrační foto
zdroj: ČT24

"Návrh nepovažujeme za kompromisní, neřeší tři základní problémy, a to zaprvé financování profesionálního sportu z veřejných prostředků. Nemáme nic proti podpoře mládeže, ale vrcholový sport by neměl být z veřejných prostředků financován," řekl Jan Němec (TOP 09). Předložil vlastní návrh, ten ale zastupitelstvo neakceptovalo.

Seznam stabilizačních opatření se nelíbil ani Milanu Košařovi (Pardubáci). "Tento kompromis nepovažuji za vyvážený. Město ze svých požadavků ze 70 procent ustoupilo," uvedl Košař. Zároveň odmítl, že ten, kdo návrh nepodpoří, by měl být považován za "nepřítele hokeje". Většina ale s podporou klubu souhlasila. "Jestliže chceme přivést hokej do insolvence, nedělejme nic," řekl Václav Snopek (KSČM).

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Erika Knajfla o problémech pardubického hokeje

Stabilizace klubu počítá s tím, že základní jmění společnosti se zvýší o pět milionů korun v poměru akciových podílů. To pro Šmidberského znamená, že nebude muset do ozdravení vložit deset milionů korun, jak původně chtělo město, ale pouze 2,5 milionu. Radnice by měla vydat zhruba 1,7 milionu korun a zbývajících asi 800 000 by měl zaplatit třetí akcionář Jaroslav Šuda. Zbývající ztráta se má umořovat v následujících letech. Nájemné za ČEZ Arénu se má snížit o 4,5 milionu korun ročně. Bude rovněž uzavřena nová čtyřletá reklamní smlouva, v níž se město zavazuje zaplatit ročně čtyři miliony korun bez DPH.

Pardubice naproti tomu získají další místo v dozorčí radě klubu. Radnice také od sezony 2015/2016 nebude prostřednictvím svých firem skládat sedm milionů jako bankovní garanci za účast klubu v extralize. Podmínkou všech stabilizačních opatření je setrvání klubu v nejvyšší soutěži.

Klub vykazuje kumulovanou ztrátu přes 40 milionů korun. Například Rozvojovému fondu Pardubice dluží na nájemném 16 milionů, součástí dohody je i splátkový kalendář. Město vlastní necelých 35 procent akcií, podnikatel Šmidberský má podíl téměř 52 procent. Pardubice chtěly před časem svůj podíl prodat, nyní od tohoto záměru ustoupily. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články