Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Pardubice srazila rozhodující branka minutu před koncem, derby vyhrál Hradec Králové

Dynamo mělo východočeské derby dobře rozehrané, ale nakonec nemá ani bod. Hradec Králové otočil předehrávku 39. kola z 0:1 na vítězných 2:1 díky brankám Juraje Bezúcha a Filipa Pavlíka, druhý jmenovaný se prosadil přesně minutu před koncem základní hrací doby. Hradečtí se vrátili na třetí místo, Pardubice ztrácí na předposlední Chomutov stále osm bodů.

Utkání Hradec Králové – Pardubice
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Tušili jsme, že to bude těžké utkání. Je to derby. Věděli jsme, že to bude vyhecované. Je úplně jedno, jestli jde o první nebo poslední tým tabulky. Extraliga je strašně vyrovnaná. I když jim to letos nešlape, Pardubice nemají špatný tým," řekl Pavlík.

Mountfield nastoupil bez nemocného centra Petra Koukala. Do středu prvního útoku se místo něj zařadil Daniel Rákos, který nastoupil k jubilejnímu 600. zápasu v extralize.

První šance měli domácí, ale Kloučka nepřekonali Miškář, Smoleňák a po chybné rozehrávce Cardwella ani Vincour. V šesté minutě se tak radovalo z vedení Dynamo, když Mikušův pokus od modré čáry tečoval mimo Maxwellův dosah Dušek.

Litoval, že jeho branka k bodovému zisku nevedla. "Škoda toho posledního gólu, který jsme dostali minutu před koncem. Bylo to po buly, nepohlídali jsme si to. Mohli jsme to dotáhnout aspoň do prodloužení," prohlásil útočník Antonín Dušek.

Neutuchající krizi Pardubic se věnoval nový díl Hokej fokus podcastu:

Další možnost hostů měl Mandát. Pardubice se ubránily v oslabení po faulu brankáře Kloučka, při kterém jim pomohla po Paulovičově střele i tyč. V oslabení ale také zahrozil po Machalově akci Dušek. Mountfield odolal při Smoleňákově trestu a před první pauzou ve velké šanci neuspěl s pokusem o vyrovnání Cingel.

Po přestávce se domácí tlačili za smazáním ztráty. Klouček musel krýt Bezúchovu střelu a Rákosovu šanci po Smoleňákově přihrávce zpoza branky. Potom se dostal před pardubického gólmana Lessio, ale blafák zakončil vedle levé tyčky. Dynamo odolalo i při Ihnacakově trestu a v největší šanci po Cingelově zadovce nedosáhl na puk před odkrytou brankou Smoleňák.

Hradec se ubránil při Lessiově trestu a v polovině druhé části vyrovnal. Kukumberg nabil mezi kruhy Bezúchovi, proti jehož přesnému zakončení do levého horního rohu byl Klouček bezmocný. Šance potom ubyly a na ledě se odehrával boj o každý puk. V 38. minutě se ocitl v dobré pozici Filip Pavlík, ale hostující gólman situaci zvládl.

Před třetí třetinou napadli při příchodu na střídačku dva diváci pardubického trenéra Lubinu, který se musel bránit, než zasáhla pořadatelská služba. "Je to smutné, ale tohle se může stát jen tady v Hradci Králové. Nikde jinde. Dva fanoušci soupeře mě napadli. Standardně slovně a pak po jednom fyzicky, což je neuvěřitelné v extraligovém utkání," řekl kouč Ladislav Lubina.

Na ledě se pustil Rolinek do Rákose a domácí dostali možnost přesilové hry, protože kapitán Dynama dostal dvouminutový trest a domácí útočník desetiminutový.

Pardubice se ubránily a stav se nezměnil ani při následném Vincourově trestu. Ve 49. minutě fauloval unikajícího Chalupu Mikuš, ale nařízené trestné střílení neproměnil Paulovič, kterému se nepovedl blafák do bekhendu. V 52. minutě Zámorský zastavil nedovoleně Poulíčka, ale Maxwell na druhé straně Maroszovu penaltu chytil.

Při Bezúchově čtyřminutovém trestu nepřekonal Maxwella znovu Marosz a následně ani Horký. V závěru mohl rozhodnout po Cingelově přihrávce Vincour, ale Klouček zasáhl. Na ránu Filipa Pavlíka od modré čáry o chvíli později už ale nestačil.

"Chtěl jsem hlavně trefit branku. To byla první věc, co mě napadla. Že to tam propadlo, to bylo hlavně o štěstí. Byla to ale dobrá akce. Radek Smoleňák hodil puk na modrou a Oskars Cibulskis si mě všiml na levé straně," popsal vítěznou trefu Pavlík.

39. kolo hokejové extraligy:

Mountfield Hradec Králové - HC Dynamo Pardubice 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Bezúch (Kukumberg, Vincour), 59. F. Pavlík (Cibulskis, Smoleňák) - 6. Dušek (J. Mikuš). Rozhodčí: Hejduk, Mrkva - L. Kajínek, K. Zavřel. Vyloučení: 6:4, navíc Rákos (Hradec Králové) 10 min. Bez využití. Diváci: 6890 (vyprodáno).

Hradec Králové: Maxwell - Zámorský, Linhart, Graňák, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel - Smoleňák, Rákos, Lessio - Vincour, Cingel, M. Chalupa - Paulovič, Bičevskis, Miškář - Vopelka, Kukumberg, Bezúch. Trenéři: T. Martinec, P. Svoboda a Krátoška.

Pardubice: M. Klouček - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, Cardwell, Budík - Horký, Mandát, Perret - Hovorka, Marosz, Rolinek - Koffer, Ihnacak, Machala - Machač, Dušek, Poulíček. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Ohlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): "Byl to velmi dobrý zápas. Na to, že se hrálo hned druhý den, tak to bylo rychlé a mělo to tempo. Oba týmy hrály agresivně, byly tam emoce a bylo to správné derby. My jsme do zápasu vstoupili špatně. Nezvládli jsme standardní situaci a dostali jsme gól. Trošičku to na nás padlo a od té doby jsme se snažili dostat Pardubice pod tlak. Vytvářeli jsme si spoustu šancí, ale Klouček v brance Pardubic podal výborný výkon a dlouho jsme nemohli dát gól. Nakonec se nám to povedlo. Zápas jsme si komplikovali zbytečnými vyloučeními. Tím jsme dostávali Pardubice na koně a podržel nás Brandon Maxwell. Spělo to k remíze a nakonec jsme byli šťastnější. Za víru ve vítězství a tlak jsme si vyhrát zasloužili. Chtěl bych poděkovat fanouškům, kteří byli opět skvělí."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Viděli jsme parádní utkání se vším všudy. My jsme trošku zaostávali ve druhé třetině, v které jsme se dostávali pod tlak. Ve třetí třetině jsme mohli taky přiklonit výsledek na naši stranu, ale bohužel se nám to nepodařilo a minutu před koncem jsme inkasovali. Před třetí třetinou mě dva fanoušci soupeře napadli. Standardně slovně a pak po jednom fyzicky, což je neuvěřitelné v extraligovém utkání. Je to smutné, ale tohle se může stát jen tady v Hradci Králové, nikde jinde."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články