Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Pardubice: Po propadáku zpět na výsluní?

Pardubice – S novým trenérem Zdeňkem Venerou a navrátilcem ze Švýcarska Petrem Sýkorou se pokusí dluhy stíhané Pardubice zapomenout na zpackaný loňský ročník, kdy se jako obhájce titulu nedokázaly probojovat z předkola play-off. Pardubičtí věří, že i bez Tomáše Rolinka, který zamířil do pražské Sparty, jim tentokráte vyřazovací boje už neuniknou.

Největší posila Pardubic Petr Sýkora
zdroj: isifa.com autor: Pavel Paprskář

Do uplynulé sezony vstupovali hokejisté Pardubic v pozici obhájce titulu, jejich výkony tomu ale příliš neodpovídaly. Ač v době výluky NHL tým posílili hokejisté zvučných jmen - David Krejčí, Aleš Hemský a Jakub Kindl - Pardubičtí se herně i výsledkové trápili a hned dvakrát v průběhu sezony tak sáhlo vedení klubu k výměně na trenérském postu.

Až Miloši Říhovi, který přišel na lavičku Pardubic v polovině ledna, se podařilo tým pozvednout a v dramatickém finiši - kdy o postupujících rozhodovalo až poslední kolo základní části – se obhájci přeci jen povedlo proniknout alespoň do předkola play-off. V něm však Pardubičtí podlehli Kladnu 2:3 na zápasy a zpackanou sezonu se jim na poslední chvíli napravit nepovedlo.

Říhu střídá Venera

Po konci loňského ročníku u týmu skončil Miloš Říha, který vyhlásil, že touží po zahraničním angažmá, a Pardubic se tak ujal Zdeněk Venera, jenž v únoru opustil Kometu Brno. Venera má v Pardubicích na co navazovat, za svou kariéru již třikrát dovedl svůj celek do finále extraligy - v roce 1999 Zlín, o devět let později Karlovy Vary a loni Kometu Brno – a za podobný výsledek by v Pardubicích nyní byli velmi vděční. "Pevně věříme, že na ně (finálové účasti) naváže i v Pardubicích. Od jeho příchodu si slibujeme návrat našeho A-týmu do vyšších pozic," vyhlásil místopředseda představenstva pardubického klubu Ondřej Šebek.

K návratu Pardubic zpět na nejvyšší extraligové příčky by krom Venery měly pomoci dvě zkušené útočné posily. Ze švýcarského Davosu před sezonou přišli Petr Sýkora a Josef Marha, kteří by se podle očekávání měli zařadit mezi největší postavy pardubického celku. Zatímco Sýkora se vrací do mateřského klubu po tříleté odmlce, Marha se v české extralize objeví po 18 letech strávených v zahraničí.

S jiným zkušeným útočníkem se však Pardubice trochu překvapivě rozloučily. Do nové sezony už pardubické hokejisty nepovede kapitán mistrů světa z roku 2010 Tomáš Rolinek. Ten sice prý podle svých slov souhlasil s podmínkami smlouvy, kterou mu vedení Pardubic předložilo, klub ale svou nabídku následně stáhl a po Rolinkovi tak sáhla pražská Sparta. "Pardubice prostě zničehonic stáhly nabídku a řekly, že mě nechtějí. Přitom jsem přistoupil na délku kontraktu i na jejich peníze," uvedl Rolinek. 

Za nečekaným tahem Pardubic zřejmě stojí finanční potíže klubu, který dluží městu Pardubice, respektive městské společnosti Rozvojový fond, 17 milionů korun za pronájem haly. Kvůli tomu také klub zřejmě nebude moci od města dostat 14milionovou dotaci na podporu hokejové mládeže. Vedení klubu, jehož většinový podíl se nachází v soukromých rukou, se nepříznivou finanční situaci snaží vyřešit žádostí o odklad splácení závazků, bezplatný pronájem haly od města a zvýšení podpory na hokej z městské kasy.

Zpátky vzhůru 

Pardubice po poslední neúspěšné sezoně opustili krom Rolinka i útočníci Martin Bartek, Pavel Brendl, Jan Buchtele a Lukáš Endál a obránci Travis Gawryletz, Stanislav Hudec a Jiří Marušák. Přes všechny potíže, které na pardubický klub doléhají, si však tým věří na posun zpět do horní části extraligové tabulky. Zdeněk Venera již několikrát předvedl, že i mužstvo bez velkých hvězd dokáže dovést k úspěchu, a Pardubicím by tak tentokráte účast v play-off neměla utéci.

Tip na umístění po základní části: 4. místo

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články