Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
NEfestival - Festival NEtradičních sportů

Pardubice chtějí vyhrávat, o to větší výzva to je, říká Červenka, který se těší na souboj s Jágrem

Vrací se kvůli touze vyhrávat. Roman Červenka se rozhodl pro přesun ze Švýcarska do Pardubic, které mají jen ty nejvyšší cíle. Po zlatém šampionátu v Praze chce další úspěch přidat právě v dresu Dynama. V týmu se sejde s některými reprezentanty a v prvním extraligovém kole by mohl společně s Východočechy narazit na Jaromíra Jágra v dresu Kladna.

Roman Červenka
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Červenka zvolil návrat domů i přes platnou smlouvu ve švýcarské lize, která se řadí mezi nejkvalitnější v Evropě. Loni v létě prodloužil kontrakt s týmem Rapperswil-Jona, v němž rovněž zastával roli kapitána, do konce sezony 2024/2025.

"Člověk hraje hokej proto, aby vyhrával. Byl to asi ten hlavní důvod. Tím spíš po mistrovství světa, když člověk zažije takovou radost, tak ji chce zažívat znova. Byl jsem zklamaný, když jsme letos ve Švýcarsku nehráli play-off. Stát se může cokoliv, neříkám, že Rapperswil nemůže vyhrát titul, ale ta šance není tak velká. Tady v Pardubicích je asi větší. Zároveň je to pro mě výzva – dostat Dynamo tam, kam si přeje," prohlásil Červenka.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Červenka se vrací do extraligy, bude hrát za Pardubice

Nabídek měl více, ale ta z Pardubic ho oslovila nejvýrazněji. "Co si budeme povídat – těch týmů s úplně největšími ambicemi není zase až tolik. S někým jsem mluvil, ale už nemá cenu se k tomu vracet, když jsem hráčem Pardubic. Tady do sebe všechno zapadlo, jak mělo. Potřebujete cítit ten zájem a důvěru ze strany klubu, což z Pardubic cítím. A také tu znám z nároďáku řadu kluků, což mi vše usnadní," vysvětlil Červenka.

V pardubickém týmu se setká s dalšími členy týmu světových šampionů obráncem Liborem Hájkem a útočníkem Lukášem Sedlákem, s kterým hrál na MS v Praze v útočné formaci a na ledě si skvěle rozuměli. "S Lukášem jsem o Pardubicích párkrát mluvil a dal mi jen dobré reference. Byl součástí toho mého rozhodnutí. Pro mě je důležité, že se klub chce neustále posouvat dopředu. Věřím, že si všechno sedne a dosáhneme všeho, co chceme," přál si Červenka.

Přiznal, že rozhodnutí utnout předčasně angažmá ve Švýcarsku nebylo jednoduché. "Klub chtěl, abych zůstal, ale nakonec vyhověli tomu, co jsem po nich chtěl, a i oni mohou z té dohody profitovat. Nechávám za sebou osm let ve Švýcarsku, je to kus života, ale všechno má nějaké řešení. Jsem rád, že jsme se shodli s rodinou a rodina mě podpořila, i díky tomu cítím, že dělám správný krok," podotkl.

Důležité pro něho bylo i to, že v Pardubicích dostal kontrakt na dva roky. "Na jednu sezonu by to nedávalo až takový smysl, jako když je to na dva roky," přikývl Červenka.

Extraligu i v průběhu zahraničního angažmá sledoval. "Hokej je hrozně vyrovnaný a nemyslím, že by byl nějaký velký rozdíl mezi ligami v Česku a ve Švýcarsku. Do extraligy se vrátila spousta dobrých hráčů z NHL, KHL i Evropy, ta liga má skvělou kvalitu a nic jednoduchého nečeká tým, ale ani mě. Zároveň není třeba se schovávat – Pardubice chtějí vyhrávat. O to větší výzva to je. Věřím, že i já k tomu napomůžu, abychom byli úspěšní. Těším se na to," řekl Červenka.

Vyjádřil se i k možnosti, že by kariéru uzavřel ve Slavii, kde hokejově vyrůstal. "Slavii sleduju, jak hokej, tak i fotbal. Samozřejmě jim přeju, aby hráli co nejlépe a posouvali se dopředu, ale těžko teď nějak predikovat, co bude dál," konstatoval Červenka.

První zápas proti Jágrovi

Od konce oslav zlata ze šampionátu se už začal připravovat. "Chci být připravený a v dobré kondici na začátek sezony," řekl hráč, jenž v Praze trénuje s dalším velikánem Jaromírem Jágrem. Právě s hrajícím majitelem Kladna dobyl v roce 2010 svůj první titul mistra světa.

"Není to úplně tak, že bychom se spolu připravovali, ale chodíme spolu na led. Dříve jsme spolu strávili nějaký ten rok, je to zábavné. Tak jsme se k té naší přípravě na ledě vrátili a uvidíme, co nám to oběma přinese. Jestli teda vůbec něco," podotkl s úsměvem Červenka.

Paradoxně právě kladenské Rytíře přivítají Pardubice ve středu 18. září v úvodním kole nové extraligové sezony. "Těším se na Jarouše, že si proti sobě zahrajeme hned ten první zápas. Nedávno jsem se to dozvěděl právě od něho," připustil Červenka.

"Bude to krásný start a věřím, že na to budeme oba dobře připravení. Od té doby mi vyhrožuje, že hned první střídání přijde nějaká sekera a podobně. Bude to zábava. Má to být jeho poslední sezona, ale kdo ví," pousmál se Červenka. "Proti němu si ale kdykoliv zahraju moc rád," těšil se.

Ještě neměl jasno, zda bude z Prahy dojíždět. "Musím si to teprve osahat, asi budu mít něco tady v Pardubicích a doma v Praze taky," nastínil Červenka. Plánuje však, že s týmem bude hned od prvního dne přípravy na ledě 29. července. "Člověk jde přece jen do nového prostředí, tak je myslím dobré, abych byl hned od začátku s mužstvem," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články