Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Olomouc zaskočila Liberec. Výhru vychytal osmnáctiletý Mokrý

Olomouc potvrdila zlepšenou formu na domácím ledě a vyšlápla si na lídra extraligy. Ve 47. kole udolala Liberec 2:1, k čemuž výrazně pomohl i osmnáctiletý debutant Vojtěch Mokrý. Hanáci v první třetině obrátili vývoj utkání po trefách Pavla Musila a Lukáše Klimka. Poté Mokrý dokonce zneškodnil trestné střílení Michala Bulíře a celkem si připsal 25 zákroků. Bílí Tygři už se na víc nezmohli.

Olomoucký brankář Vojtěch Mokrý v utkání proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Honza Lukáš je nemocný a Braňo Konrád je zraněný, ale Mokrý chytal výborně, k tomu není víc co dodat. Pochytal dost střel a byl jistý. Klobouk dolů před jeho výkonem," pochválil svého svěřence trenér Jan Tomajko.

"Je to neskutečný pocit, ohromně jsem si to užíval. Sice jsem byl ze začátku nervózní, ale jsem za to rád. Děkuji klukům, že mi hodně pomohli, bylo to super. Hodně blokovali střely a nepouštěli Liberec k zakončení," ocenil výkon spoluhráčů Mokrý.

Teprve osmnáctiletý talent v brankovišti Hanáků čelil hned v úvodních sekundách Ordošově velké šanci. Přestože obstál, už na konci třetí minuty lovil puk ze sítě, když ho z bekhendu překonal stejně starý Rychlovský a slavil první extraligovou branku. Vzápětí ale hráli Olomoučtí přesilovku a už po 22 sekundách ji využil povedenou ranou Pavel Musil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Olomouc - Liberec

Z početní výhody pak nedokázali kontrovat hosté a ve 12. minutě jejich gólman Hrachovina znovu inkasoval. Nahodil našel fantastickou nahrávkou od hrazení před branku najíždějícího Klimka, jemuž stačilo jen správně nastavit hůl.

V 15. minutě měli hosté velkou příležitost k vyrovnání. Ondruškův faul znamenal trestné střílení, Bulíře při jeho pokusu ale zastavila Mokrého vyrážečka. Tomeček pak ještě zazvonil na brankovou konstrukci.

Druhá třetina změnu skóre nepřinesla. A nenabídla ani příliš vzruchu před oběma brankami. Domácí se štěstím přečkali situaci z 35. minuty, kdy nebezpečně pálil Šmíd, ale pozorně chytající debutant Mokrý si dokázal poradit. K dorážce se pak nedostal Adam Musil.

"Ve druhé třetině náš výkon gradoval. Liberec jsme k ničemu nepustili a měli jsme šance, které jsme bohužel neproměnili. Ve třetí části nás Liberec trochu zatlačil a posledních deset minut jsme měli trochu strach o výsledek. Kluci to však odbojovali a musíme je za výkon pochválit," prohlásil Tomajko. 

Hned v nástupu do třetí části se zaskvěl krásnou nahrávkou Pavel Musil, když z otočky vyslal do úniku Nahodila. Jeho pokus o zakončení bekhendovým blafákem zastavil betonem Hrachovina. Hostující gólman pak na konci 52. minuty udržel Severočechy ve hře při Ostřížkově šanci. Skóre se ale nakonec nezměnilo ani při závěrečné hře Liberce bez gólmana.

"Soupeř hrál výborně a zaslouženě vyhrál. Věděli jsme, že pokud v olomoucké brance nastoupí junior, tak to bude ještě těžší se přes už tak těsnou olomouckou obranu prosadit. To se ukázalo zejména ve druhé a třetí třetině, kdy jsme si nějaký tlak vytvořili, ale moc kvalitních příležitostí jsme neměli," uznal kouč Liberce Patrik Augusta.

HC Olomouc - Bílí Tygři Liberec 2:1 (2:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 4. P. Musil (Škůrek), 12. Klimek (Nahodil, P. Musil) - 3. Rychlovský (J. Šír). Rozhodčí: R. Šír, Mrkva - Hlavatý, Rampír. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 4112.

Sestavy:

Olomouc: Mokrý - Škůrek, Valenta, A. Rutar, Ondrušek, Jaroměřský, Vyrůbalík - P. Musil, Nahodil, Klimek - Irgl, J. Káňa, Burian - Olesz, J. Knotek, Ostřížek - Skladaný, Kolouch, V. Tomeček. Trenéři: Moták a Tomajko.

Liberec: Hrachovina - Knot, Šmíd, Graborenko, Derner, Havlín, Kolmann, od 41. navíc Hanousek - Ordoš, L. Hudáček, J. Vlach - Zachar, Bulíř, Marosz - A. Musil, P. Jelínek, L. Krenželok - Valský, Rychlovský, J. Šír. Trenér: Augusta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články