Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Olomouc zase trápí favorita, v Plzni urvala první výhru díky Káňovi

Hanáci to už letos proti favoritovi několikrát dokázali, zdolali Třinec nebo Spartu, v play-off teď Plzeň. Z ledu Západočechů pojedou minimálně s jedním bodem v sérii předkola, když zvítězili 2:1. Olomoucké hokejisty spasil dvěma trefami Jan Káňa.

Plzeňský Vojtěch Budík vysklil plexisklo s Petrem Kolouchem
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Zatím je to první zápas. Série ještě bude dlouhá. Chci tak hrát co nejvíc zápasů, abych byl prospěšný týmu. Doufám, že v tom budu pokračovat," řekl Káňa po utkání. "Máme čtyři vyrovnané lajny. Doufám, že budeme dávat góly všichni, a hlavně je nedostávat. Základ je být silní vzadu, protože moc gólů nedáváme," podotkl devětadvacetiletý útočník.

Hosté vstoupili do utkání o poznání lépe než v posledním vzájemném měření sil. Již v páté minutě se až před Frodla prokličkoval uzdravený Tomeček, zakončil však slabě. Domácí nestíhali a jen díky dalšímu zákroku gólmana Frodla proti samostatnému úniku Káni odolali. Při vyloučení Kvasničky v 8. minutě už ale nejlepší střelec Hanáků v základní části Káňa otevřel střelou z pravého kruhu skóre.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih a ohlasy 1. utkání předkola play-off Plzeň - Olomouc

Lépe bruslící hosté dále ovládali hru. Frodl jen s obtížemi vyrazil pokus Nahodila a přesilovkovou ránu Káni. Nedisciplinovanost Indiánů nepotrestal ani Klimek ranou bez přípravy z mezikruží. V závěru třetiny první náznak plzeňské šance prováhal Gulaš a domácí kapitán svým faulem pokazil i nadějnou početní výhodu čtyři na tři.

"Myslím si, že se úplně vyplnil scénář, který jsme nechtěli. Z první přesilovky jsme hned dostali gól a to jim vlilo hodně krve do žil a my jsme se s tím srovnávali do půlky zápasu. Jim se pak podařilo ještě o jeden odskočit a my jsme bohužel neměli potřebnou kvalitu v zakončení, abychom alespoň dovedli zápas do prodloužení," litoval po utkání útočník domácích Petr Straka.

Záhy po pauze ve vlastním oslabení nepřekonal Konráda bekhendovým blafákem Eberle a vzápětí na druhé straně Nahodil trefil levou tyč. Ve 25. minutě se podruhé v utkání prosadil Káňa, když přesnou střelou do levého horního rohu zvýšil na 2:0. Rychle mohl během plzeňské přesilovky odpovědět Kodýtek, jeho pokus mířící do sítě ovšem dokázal na poslední chvíli odpálit Knotek a před polovinou utkání Mertl zblízka zamířil jen do pravé tyče.

Predikci série Plzeň - Olomouc nabídl nový Hokej fokus podcast:

Domácí ve snaze o kontaktní gól poté otevřeli hru, čehož hosté využívali k brejkům. Od pohromy Indiány při šancích Ostřížka, Nahodila a Kucsery uchránil jen pozorný Frodl.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky Indiáni sice dostali soupeře konečně pod tlak, Straka však ve 47. minutě z dobré pozice napálil pouze pravou tyč a Kodýtek za chvíli v gólové příležitosti neprostřelil Konráda.

Po dlouhém přerušení kvůli výměně prasklého plexiskla už domácí v 53. minutě díky Kvasničkově dorážce Eberleho střely snížili.

"Měl jsme obavu, aby nás pauza nezbrzdila, už před tím přerušením to od nás bylo slušné. Už jsme měli šance na kontaktní gól. I po pauze jsme pokračovali v tom trendu. Nezaskočilo nás to," komentoval téměř půlhodinové zdržení Straka, který dnes trefil tyčku. "Je to škoda, těch tyček tam dnes bylo moc. Proti nim to je vždycky takové. Buď dáme hodně gólů nebo prohrajeme o gól. Je to pořád to samé. Nevím, čím to je," dodal zklamaný Straka.

Pasivní Kohouti následně znervózněli a Musilův táhlý pokus zastavila levá tyč. Závěrečný plzeňský nápor podpořený power-play již hosté přečkali a ujali se vedení v sérii. "Když nejsou fanoušci, tak je úplně jedno, jestli se hraje doma nebo venku. Bojovnost je naše jediná cesta, jak to můžeme zvládat. Jestli v tom budeme pokračovat, tak můžeme být úspěšní," řekl Káňa.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Kvasnička (Eberle, Jiříček) - 8. J. Káňa (Nahodil, Navrátil), 25. J. Káňa (Nahodil). Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Hynek, Kajínek. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:1. Bez diváků. Stav série: 0:1.

Sestavy:

Plzeň: Frodl - Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička, Kaňák, V. Lang, Vráblík - Gulaš, Mertl, P. Musil - Rob, Kodýtek, F. Suchý - Malát, Kracík, P. Straka - Eberle, F. Přikryl, Dočekal. Trenér: Čihák.

Olomouc: Konrád - Dujsík, Rašner, Škůrek, Valenta, A. Rutar, Švrček - Tomeček, Nahodil, J. Káňa - Olesz, Kolouch, Ostřížek - Navrátil, J. Knotek, Klimek - Bambula, Strapáč, Kucsera, od 22. navíc Burian. Trenéři: Moták a Tomajko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články